Verdens mest energieffektive pumpe indstillet til Produktprisen

Illustration: Grundfos

Selv om der har været udviklet pumper siden Arilds tid, kan der stadig forfines og udvikles på teknologien. Og det er præcis, hvad ingeniørerne i Grundfos har formået og skabt, hvad de betegner som verdens mest avancerede og energieffektive cirkulationspumpe til cirkulation af varmt vand i varmeanlæg og kølevæsker i køleanlæg i kommercielle bygninger, som for eksempel hospitaler og hoteller, men også til brug i miljøvenlige jordvarme- og jordkølingsanlæg.

Nu har Grundfos indstillet pumpen til Produktprisen i kategorien Bæredygtighedsprisen.

I sin indstilling gør Grundfos opmærksom på, at hvis man vælger at erstatte en standard D-mærket cirkulationspumpe med en MAGNA3, som automatisk tilpasser sig systemet og finder den optimale pumpekurve, vil man kunne reducere elforbruget med op til 75 procent.

'Bygninger står for 40 procent af verdens energiforbrug. Det betyder, at den afledte CO2-udledning er større end den, der kommer fra fly, tog og biler - tilsammen. Ved at optimere de eksisterende pumpeinstallationer i bygninger kan dette tal reduceres kraftigt,' skriver Grundfos i deres indstilling med henvisning til World Business Council for Sustainable Development.

'Ud over fejldimensionering og fejlindstillinger er forældede og ineffektive cirkulationspumper også skyld i mange bygningers unødvendige overforbrug af elektricitet - og negative bidrag til CO2-regnskabet. Faktisk er cirkulationspumpen i mange tilfælde et af de apparater, der bruger mest strøm,' skriver Grundfos videre.

En af de helt store nyheder er kontrolenheden Grundfos GO, som gør opsætning og monitorering af en cirkulationspumpe lettere end nogensinde før. Grundfos GO er helt enkelt en avanceret fjernbetjening, som letter styring af en eller flere pumper.

Grundfos GO fås enten som en færdigpakket Grundfos GO-løsning bestående af både iPod Touch med Grundfos GO app og dongle. Desuden kan Grundfos GO-softwaren gratis downloades til en smartphone fra App Store eller Android Market, og donglen kan bestilles hos Grundfos.

For at opnå MAGNA3-pumpens banebrydende energiøkonomi har Grundfos optimeret pumpens hydraulik og indbygget selskabets patenterede differenstryksensor. Samtidig reducerer skiftet til en komposit rotorhylster og kompakt stator tab af motorydelse, forklarer Grundfos.

Grundfos har tænkt bæredygtigheden hele vejen rundt og dermed også i fremstillingsprocessen, så komponenterne til MAGNA3 også fremstiles i energioptimerede produktionsprocesser og mere end 90 procent af alle komponenter i MAGNA3 bliver smeltet om og genanvendt, når de engang returneres til Grundfos om 15-20 år.

'Når en MAGNA3 om mange år skal udskiftes, er den samlede belastning af miljøet reduceret til et absolut minimum,' skriver selskabet i deres indstilling.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Illustration: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Dokumentation

Læs hele indstillingen af MAGNA3

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

'Bygninger står for 40 procent af verdens energiforbrug. Det betyder, at den afledte CO2-udledning er større end den, der kommer fra fly, tog og biler - tilsammen. Ved at optimere de eksisterende pumpeinstallationer i bygninger kan dette tal reduceres kraftigt,'

Jeg troede ikke at det var pumperne som leverede al varmen, som teksten får en til at tro. Jeg tør slet ikke tænke på hvor meget en pumpe til brændselsolie så kan spare.

  • 0
  • 0

CITAT: 'Bygninger står for 40 procent af verdens energiforbrug. Det betyder, at den afledte CO2-udledning er større end den, der kommer fra fly, tog og biler - tilsammen. Ved at optimere de eksisterende pumpeinstallationer i bygninger kan dette tal reduceres kraftigt,' skriver Grundfos i deres indstilling med henvisning til World Business Council for Sustainable Development"

Ifølge videncenter for energibesparelse kan man spare omkring 350 kWh-el ved at optimere cirkulationspumpen i et parcelhus. Hvilket kan sammenlignes med et "normal parcelhus" elforbrug på ca 3-4000 kWh og varmeforbrug på ca 15.000 kWh.

Hvordan en forbedring af cirkulationspumpen kan give en "kraftig" reduktion af bygningernes energiforbrug er ikke indlysende?

  • 0
  • 0

Sjov udregning du laver.... Du skal lige have med, at den ikke er til et parcelhus. De er til störrer bygninger ;) Det er nok de färreste som har behov for at have en pumpe der kan levere en max løftehøjde på 18 meter og et max flow på 70 m3/h....

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten