Verdens længste søkabel på vej: Briterne vil have vulkan-strøm fra Island

10. maj 2012 kl. 08:0219
Glohed damp fra Islands vulkaner skal drive kæmpeturbiner, der sender strøm via et kabel på 1.500 kilometer til Storbritannien. I øjeblikket forhandler landene på ministerniveau.
Artiklen er ældre end 30 dage

Som en edderkop i midten af et spindelvæv af elkabler pønser Storbritannien nu på at spinde et nyt elkabel hele vejen til Island. Kablet bliver verdens længste på 1.500 kilometer og vil indeholde cirka 1,2 millioner ton kobber.

Hvis kablet til Island bliver en realitet, er formålet at hente elektricitet fra enorme dampturbiner, som drives af den vulkanske undergrund, der afslører sit potentiale i form af boblende mudder og hvæsende gejsere.

For nylig afslørede internationale forskere, at allerede efter to kilometers boring findes der magma, som producerer tør damp med temperaturer på over 400 grader celsius - tre gange så varmt som almindelige geotermiske brønde.

Britisk minister på Island

Den britiske energiminister Charles Hendry er i øjeblikket på Island for at forhandle priserne for den geotermiske energi, som skal komme fra den vulkanske undergrund. Og de første meldinger fra forhandlingerne er positive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Charles Hendry er håbet, at Storbritannien og Island kan blive enige om en aftale, der holder forbrugernes energipriser rolige de næste mange år frem, skriver Associated Press.

Normalt er det muligt at lægge op til 30 kilometer kabel om dagen, så selve kabellægningen kan i princippet klares på 50 dage, men forhindringer i form af undersøiske bjerge og oliepipelines kan give store udfordringer.

Den største tidsrøver er dog papirarbejdet, herunder forhandlingerne landene imellem, men hvis alt forløber planmæssigt, kan kablet være i funktion inden 2020, lyder det fra Charles Hendry.

Strømlagre i Norge og fransk atomkraft

I forvejen er Storbritannien forbundet til Holland, Irland og Frankrig, men yderligere ti kabler til Norge og Danmark er enten ved at blive lagt eller er på tegnebrættet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Storbritannien har nemlig udsigt til stigende energipriser og en voksende import af olie og gas, fordi reserverne i Nordsøen er begyndt at slippe op. Derfor er meldingen fra Charles Hendry, at kablerne »er et helt afgørende og kritisk element for energisikkerheden og for grøn energi,« siger han til The Guardian.

Sidste år blev det første internationale kabel i 25 år åbnet og forbandt Holland og Storbritannien. Det næste kabel kommer allerede i dette forår og forbinder Irland og Wales. I 2019 vil et 900 kilometer kabel til Norge åbne, og planen er, at briterne kan lagre deres overskud af vindmøllestrøm i Norge ved at pumpe vand op i bassiner over fjordene. Når der er brug for strømmen, tømmer man bassinerne gennem turbiner, der producerer strøm.

Når det gælder energiforsyning, går Storbritannien hele vejen og rider på alle eksisterende heste. Derfor underskrev regeringen kommercielle aftaler i februar, der åbner for et kabel mellem England og Alderney, hvor tidevandsforskelle kan producere op til 4 GW, samt et ekstra kabel til Frankrig for at få del i strømmen fra et 1,6 GW atomkraftværk, der bliver bygget i øjeblikket i kommunen Flamanville.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
28. oktober 2013 kl. 19:20

kabel mellem Island - Skotland - Danmark

Det er delvist på vej :https://energinet.dk/DA/El/Nyheder/Sider/Energinet-dk-og-National-Grid-underskriver-aftale-om-Englandskabel.aspxDer står ikke hvor i UK, men fra Esbjerg er der cirka lige langt til Norwich (540km), Newcastle (610km) og Aberdeen (650km). Det er de direkte kabler.

Indirekte kabler : Jeg tror at Hollandskablet skal testes med flere tilkoblingspunkter før man vil overveje et fælles knudepunkt i Nordsøen til at forbinde Danmark, Norge, England og Tyskland. Men det kommer nok i år 2030.

5
15. maj 2012 kl. 10:11

Men Island har måske selv rigeligt med geotermi, vand- og vindkraft og muligheder for at etablere pumped storage?

De har mere end rigeligt - mest geotermi - og det har længe været på tale at føre et kabel til Europa, for at eksportere strøm.

Der er stort set lige langt til Skotland som til Norge, men elprisen er jo generelt langt højere i UK end i Norden.

Det kommer nok til at udligne sig lidt, når de mange nye kabler på kryds og tværs af Nordsøen trækkes. På denne måde får vi også lidt glæde af den Islandske strøm.

Det næste kunne jo så være, som du foreslår, at Grønland kobler sig på Island, så de kan begynde at eksportere af deres enorme vandkraftresourcer. Det kræver bare at kablet mellem Island og UK bliver stort nok.

5
15. maj 2012 kl. 02:34

Kabel fra Island til grønlandsk vandkraft?

Men Island har måske selv rigeligt med geotermi, vand- og vindkraft og muligheder for at etablere pumped storage?

5
13. maj 2012 kl. 19:23

Så lange kabler laves af og til som enkeltleder, med Jorden som retur (jvf. kablet til Tyskland).

Det samme gælder også for jævnstrøms søkablerne fra Jylland til Norge og Sverige.

https://energinet.dk/DA/KLIMA-OG-MILJOE/Magnetfelter/Kort-om-magnetfelter-og-elektriske-felter/Sider/Jordens-magnetfelter.aspx

[b]Der er statiske felter ved jævnstrøm[/b]
Menneskeskabte statiske felter optræder overalt, hvor vi bruger jævnstrøm. Ledninger, kabler og apparater, der drives med jævnstrøm har derfor et statisk magnetfelt.</p>
<p>Omkring de store jævnstrømskabler som fx søkablerne, der forbinder Danmark med Norge, Sverige og Tyskland, kan der være felter i samme størrelsesorden som Jordens magnetfelt eller lidt større tæt ved kablerne. Det samme gælder ved de kabler, der forbinder søkablerne med omformerstationer på land. Helt tæt ved hegnet omkring omformerstationerne vil der være statiske felter fra jævnstrømsdelen og 50 Hz felter fra vekselstrømsdelen.

5
12. maj 2012 kl. 13:42

Så lange kabler laves af og til som enkeltleder, med Jorden som retur (jvf. kablet til Tyskland). Det ville i så fald kunne give nogle sjove ændringer af Jordens magnetfelt, og en masse skibe som ændrede kurs. Forhåbentlig laves det som balanceret dobbeltleder, selvom det nok er lidt dyrere. Hvordan reagerer dyr nær kablet på disse store statiske felter?

5
12. maj 2012 kl. 12:48

Burde man ikke skrive i Island og ikke på Island?

"Paa Island" betyder "paa øen Island", " i Island betyder "i landet Island", saa begge former er lige gode.

5
12. maj 2012 kl. 12:22

Burde man ikke skrive i Island og ikke på Island?

Begge er rigtige, men det er på tide at anerkende Islands selvstændighed (som skete i 1944). Jeg henviser til Dansk Sprognævns hjemmeside :-)

5
11. maj 2012 kl. 22:27

Tomlen op for geotermisk energi. Hvis der, som det fremgår af artiklen, skal føres et 900 km langt kabel til Norge, for at kunne bygge et eller flere bufferanlæg i form af vandbassiner, er det da vist lidt som at gå over åen efter vand. England mangler måske ubebyggede bjergområder tæt ved vandet?, men de kunne, ligesom vi kunne her i Danmark, bygge nogen inddæmninger i havet og så pumpe vand ud med overskudsstrøm. Der er vel ca. lige så meget energi at hente, som det kostede at pumpe det ud. Desuden tåler beholderen et meget større tryk udefra, hvorfor materialetykkelsen kan være så meget tyndere og billigere. Man kan også gøre inddæmningen dybere hvis der skulle opstå behov for større kapacitet, og lade materialet forstærke inddæmningen ved at hælde det ud over kanten. Dér kunne man så rejse nogen vindmøller.

5
10. maj 2012 kl. 18:17

vil vi bare have flere vindmøller...

Ja - igen de %&%¤# politikere - som bare er en klods om benet på os...!

  • Alt imens briterne tonser derudaf med alle de rigtige ting!

Måske har briterne bare opdaget, at Danmark faktisk allerede har 6,5 GW udvekslingskabler- og 3-4 GW mere undervejs - til et elforbrug på 36 TWh/år!

  • og derfor kan integrere 100% vindenergi - om det så skulle være - bare ved at udveksle med Norge og Sverige!

Det skulle svare til at briterne har 65 GW kabler, og 30-40 GW undervejs. Det kommer de aldrig i nærheden af!

Hvis nogen sidder som edderkoppen i spindet af udvekslingskabler, her i Europa, så er det da netop Danmark.

5
10. maj 2012 kl. 17:58

Og hvad forhindrer Danmark i at gå med i sådan et projekt ? Altså ud over vores, <em>%&%¤#</em> politikere.

Ja, ja - de %&%¤# politikere - og endnu værre; de der stemmer på dem...!

Og hvad mener du så de danske politikere har at gøre i et kabelprojekt mellem Island og Storbritanien?

5
10. maj 2012 kl. 17:48

ikke andet! De er en klods om benet på os...

5
10. maj 2012 kl. 13:27

Og hvad forhindrer Danmark i at gå med i sådan et projekt ? Altså ud over vores, %&%¤# politikere.

5
10. maj 2012 kl. 12:58

Kablet bliver verdens længste på 1.500 kilometer og vil indeholde cirka 1,2 millioner ton kobber.

Der er vist rigeligt med nuller i vægten af det kabel!

  • Søren
5
10. maj 2012 kl. 12:29

Det giver en diameter på cirka 37 centimeter. Det er sgu noget af en bassemand sådan et kabel!

5
10. maj 2012 kl. 11:42

1.5 millioner meter / 1.2 millioner ton kobber erknap et ton kobber pr. meter. Det kaber vil jeg nødig skulle lægge 30 km om dagen af.

5
10. maj 2012 kl. 11:17

vil vi bare have flere vindmøller...