Verdens længste elkabel på vej mellem Marokko og England

Illustration: Malp/BigStock

Vinden blæser og solen skinner meget i Marokko, og det faktum får nu den britiske virksomhed Xlinks til at annoncere et gigantisk VE-projekt.

I alt der skal der installeres 3,5 GW vindkraft og 7 GW solceller på et areal der kommer til at dække 1.500 km2 i Guelmim-regionen i det sydlige Marokko.

Her skal forbindelsen på 2x1,8 GW løbe langs kysten fra Marokko til Storbritannien. Illustration: Xlinks

Læs også: Energiøer: De teknologisk udfordringer tårner sig op

På grund af jordens hældning og brug af solceller, der følger solens bane, vil produktionen i Marokko være tre gange større, end hvis tilsvarende solceller blev installeret i Storbritannien.

Det hele skal kobles til Storbritannien via to 3.800 km lange 1,8 GW jævnstrømsforbindelser (fire kabler i alt), hvor de vil kunne forsyne syv mio. britiske hjem med ren energi og i alt stå for otte procent af den britiske elforsyning i 2030.

Kablet kommer til at følge en kystnær rute med vanddybder på mellem 100-250 meter og skal altså ikke kobles til det centraleuropæiske forsyningsnet.

Batteri til udjævning

For at kunne udjævne produktionen fra vind og sol, skal systemet være tilkoblet et batteri på 20 GWh/5 GW, som vil sikre en stabil forsyning på 3,6 GW i mindst 20 timer i døgnet.

Projektet forventes at skabe 10.000 arbejdspladser i Marokko under konstruktionsfasen og efterfølgende et par tusind permanente jobs.

Læs også: Ørsted advarer mod energiø: »Vi frygter, det her bliver havvindens IC4-sag«

Xlinks forventer at prisen for el leveret i Storbritannien vil ligge på cirka 420 kroner/MWh, hvilket er cirka det halve af, hvad den britiske regering har lovet at betale for el fra det kommende atomkraftværk Hinkley Point.

Den samlede pris for projektet forventes at ramme omkring 140 mia. kroner og er en del af den britiske regerings plan om at tredoble landets elforbindelser til udlandet inden 2030. Men Xlinks regner ikke med at skulle have offentlige tilskud til projektet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor kan det ikke betale sig at lægge ‘afstikkere’ ind på vejen, Portugal, Spanien eller Frankrig? Så ville man vel have bedre mulighed for at få en god pris for strømmen.

 • 24
 • 4

Jeg vil gætte på, at det er lidt kompliceret at lave vandtætte T-stykker på et undersøisk kabel. Så man ville skulle føre kablet i land for hver mellemstation og så ud i havet igen. Det kan meget hurtigt blive enklere at trække et nyt kabel ved siden af. Det vil også gøre forsyningen mindre sårbar.

 • 18
 • 4
 1. Fordi elpriserne på kontinentet ikke forventes at blive ligeså høje som i post-brexit England.
 2. Fordi knudepuntet næsten per definition ville falde under EU's jurisdiktion
 3. Fordi teknologien til den slags knudepunkter ikke er særlig moden endnu.
 • 57
 • 2

Ja... jeg nævnte det nu også mest med et glimt i øjet, og måske ikke specifikt med hensyn til den enkelte fisker, men mere resultatet af en ledning der er blevet beskadiget. Det må gøre noget (negativt) for forsyningssikkerheden.

Med deres batterilager, skal reparation foregå temmelig hurtigt, med mindre anden kapacitet står klar som backup.

 • 1
 • 11

Vildt at prisen er det halve af atomkraft, selvom du skal trække et kabel fra et kontinent til et andet. Der er virkeligt et godt marked til de nordafrikanske lande. Sol har de ihvertfald nok af.

 • 55
 • 5

Der er da godt nok sket noget inden for VE hvis der kan installeres 10,5 GW på 1.500 m2 - ca. 1/4 fodboldbane..

 • 5
 • 18

kabel til Island, hvor afstanden kun er omkring 800 km

Det er SydEngland der tæller, ikke Skotland hvor elprisen i forvejen er lav. Afstanden fra Islands sydkyst til knudepunktet i NordWales/Liverpool er 1400 km, og der er dybt undervejs. Det er stadig væsentligt mindre end fra Marokko, især kystnært. At gå udenom Wales er en anden mulighed. Icelink er lagt i mølposen, men var planlagt til at gå til NordIrland - altså ikke hjælpe SydEngland direkte.

kablerne er spulet nogle metre ned i havbunden, og at kablet position er oplyst a. h.t. opankring.

Risikoen er reel - flere havkabler er blevet beskadiget af løbske ankre. Havdybden på 100-250 meter er nok valgt som kompromis mellem dybt nok til at undgå de fleste ankre, og lavt nok vand til at de fleste fjernstyrede undervandsredskaber kan håndtere lægningen.

 • 24
 • 0

Skotland hvor elprisen i forvejen er lav

ved nærmere eftertanke ser UK ud til at have ens priser overalt (endnu), men det ændrer sig formentlig. Skotland har ihvertfald stor egenforsyning det meste af tiden, mens SydEngland er langvarigt underforsynet. Der er planer om flere kabler end de nuværende 3GW fra Frankrig, men det er stadig kun en lille mængde i forhold til Englands forbrug.

 • 10
 • 0

Projektet giver formentlig god mening fra et økonomisk og miljø-/klimamæssigt synspunkt, men gad vide hvordan man vurderer den politiske risiko ?

Politisk uro er jo ikke et ukendt fænomen i Nordafrika, og der findes sikkert en del grupperinger, der kunne tænkes at se en politisk og/eller økonomisk gevinst i at true forsyningssikkerheden for et land som Storbritannien.

Man bliver ofte mødt med synspunktet at politisk risiko ikke er et reelt problem f.eks. i forbindelse med import af gas fra Rusland.

Men som det p.t. ser ud, kommer vi den kommende vinter selv til at mærke følgerne af russisk utilfredshed med langsommelig godkendelse af Nord Stream 2 i form af stigende gaspriser.

 • 26
 • 1

Interssant prosjekt som gjerne blir det første i en lang rekke! Synes nok at strømprisen i England blir skremmende høy (nesten halvparten av HP C), så det var litt skuffende. Også i Tyskland overveies det å få energi fra Nord-Afrika i form av hydrogen. Dette vil bli en vinn-vinnsituasjon der også Afrika er på vinnersiden med ny virksomhet som gir mange arbeidsplasser og store inntekter. Så får en håpe at Afrika stiller krav slik at kontinentet får et fortjent utbytte av en slik satsing. Erfaring viser at lokale krefter må kjempe durabelig for å ivareta sine interesser (erfaring fra utvikling av norsk vannkraft)!

 • 16
 • 0

"....cirka 420 kroner/MWh, hvilket er cirka det halve af, hvad den britiske regering har lovet at betale for el fra det kommende atomkraftværk Hinkley Point."

Hvid man interesserer sig bare lidt for energimarkedet og VE-udbygningen i UK, så er det åbenlyst at sammenligningen med Hinkley Point atomkraftværket er valgt, fordi det er det suverænt dyreste projekt der kan findes at sammenligne med. Den subsidierede elpris på seneste engelske udbudsrunde for offshore vind i 2019 endte på ca. 350 DKK / MWh – altså stort set den samme pris som for dette projekt. Og så kan man så diskutere de tekniske og fysiske fordele og ulemper ved offshore vind sammenlignet med et kabel til Marokko – det vil jeg holde mig ude af…

 • 35
 • 2

Projektet giver formentlig god mening fra et økonomisk og miljø-/klimamæssigt synspunkt, men gad vide hvordan man vurderer den politiske risiko ?

Det er akkurat det samme som jeg tænkte. Jeg ser det som et sikkerhedspolitisk problem. I fremtiden kan Rusland altså kappe strømmen til England blot ved at spræge fire kabler.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det ikke var langt bedre sikkerhedsmæssigt og økonomisk blot at sørge for en masse solceller i England kombineret med store "grid-scale" batterier og eksisterende vindmøller.

Man kan sgu komme langt for 140 milliarder kroner...

 • 5
 • 17

Hvor mange % taber man p.g.a den lange strækning? Den Spanske ørken kunne da være et godt alternativ: halv afstand samt EU fastland.

 • 19
 • 3

Så dit råd er helt at undgå søkabler? - eller i virkeligheden helt at undgå alt, hvad der har en risiko for at kunne fejle = alt

Er du ved at trække endnu en stråmand?

Jeg gør bare opmærksom på at der er reelle udfordringer med søkabler.

Dette projekt læner sig jo op af de tanker der var om at plastre Sahara til med solceller og så fordele strømmen derfra til resten af verden (eller Europa).

Som det er nu, er det et supplement, men et ikke helt lille supplement, hvorfor udfald godt kan have katastrofale følger, hvis man ikke har en anden backup der kan tage over, også når det måske potentielt tager måneder at reparere et kabel.

PS: Du ved godt, at Murphys lov ikke er en naturlov som sådan?

Det burde den være. Den er nok den mest modstandsdygtige universelle teori som det ikke er lykkedes nogen at skyde ned.

 • 7
 • 16

For at kunne udjævne produktionen fra vind og sol, skal systemet være tilkoblet et batteri på 20 GWh/5 GW, som vil sikre en stabil forsyning på 3,6 GW i mindst 20 timer i døgnet

Det må være verdens største batteri både energi- og effektmæssigt. Et Tesla 100 kWh batteri vejer 625 kg. Hvis det skaleres op til 20 GWh vejer batteriet 200.000 gange mere d.v.s. 125.000 tons!

 • 13
 • 1

Jeg gør bare opmærksom på at der er reelle udfordringer med søkabler.

Lige som der er med alt andet. Mon ikke denne reelle udfordring er taget med i projekteringen af dette kabel? Nu ligger der jo ret så mange søkabler rundt omkring i verden, så der er nok også en vis erfaringsdatabase at læne sig op ad - har du gravet i den?

Er vi i virkeligheden ikke ude i, at du finder udfordringer ved projektet, fordi det baserer sig på VE? ?

Det burde den være.

Man kan altid formulere forudsætningerne, så den kommer til at holde. Det er klart, at hvis kablet skal ligge der for evigt, så vil det før eller senere blive udsat for et havari forårsaget af et skib. Men at bruge Murphys lov som spredehagl til at stille spørgsmål ved projekter, man ikke er enig i, virker imho ret søgt.

 • 21
 • 7

Er det ikke en mulighed at det er et fupnummer af dimension? Damark blev fornyligt lænset for 14 milliarder og da englænderne er 10 gange så mange så lyder 140 milliarder passende

 • 6
 • 24

Hvorfor kan det ikke betale sig at lægge ‘afstikkere’ ind på vejen, Portugal, Spanien eller Frankrig? Så ville man vel have bedre mulighed for at få en god pris for strømmen.

Ud over de allerede nævnte så er Spanien / Portugal så langt sydpå så gevinsten er begrænset dvs. det er billigere at bygge et anlæg med forholdsvis stort udbytte end at tilslutte sig til kablet.

I øvrigt mener jeg der er et ret interessant solcelle anlæg i Spanien.

 • 11
 • 0

batteri på 20 GWh/5 GW, som vil sikre en stabil forsyning på 3,6 GW i mindst 20 timer i døgnet

Området ser ud til at ligge ved Tantan, stik øst for Lanzarote. Der er kringlede bakker med flere hundrede meter højdeforskel 50 km fra kysten, som kan være kandidater til gammeldags pumpekraft . Dog vil vandfordampningen reducere effektiviteten.

100 km mod nordøst ligger Guelmim, hvor der er kort afstand til masser af kandidater til pumpelagre med mindst 150 GWh http://re100.eng.anu.edu.au/global/ via https://www.anu.edu.au/news/all-news/anu-f...

Dæmninger er ret dyre at bygge, og er mere værd jo tættere de er på forbrugspunktet. Det kan være at et døgnbatteri er tilstrækkeligt i produktions-enden - så må England selv klare de perioder hvor begge steder producerer for lidt.

 • 5
 • 0

Marokko har iøvrigt et 500 MW termisk solkraft (Ouarzazate på sydsiden af Atlas-bjergene) med 3 timers energilagring i salt. Det første af solkraften bruger vandkøling med et ret højt vandforbrug. Det kan være erfaringer herfra (og økonomi) der gjorde at man valgte solceller i halvørkenen ved Tantan. Der er ihvertfald masser af plads, og kun lagring og transmission begrænser hvor meget energi man kan eksportere.

 • 13
 • 0

Stråmænd kan være meget oplysende ,underholdende og af og til næsten kunstneriske. Hvis læserne ikke selv kan se stråene gør de jo heller ingen skade. Det sygelige stråmandshad er underligt?

Stråmænd kan også være undergravende, misvisende og underlødige. Det ser jeg ofte ske, når man gerne vil fortælle sin egen (positive) historie.

Igen igen... selvfølgelig er jeg imod VE...Det er derfor jeg af egen lomme og egen kraft (med hjælp) har installeret 7.2kW solceller på mit hus. Ironi kan forekomme.

Derfor er Flemmings automatiske stråmands fabrik temmelig træls at høre på.

 • 12
 • 10

420 DKK/MWh er jo en højere pris end den "normale" elpris i UK? hvis man lige ser bort fra de helt vanvittige priser vi har fortiden :) og UK har jo ikke ligefrem lave elpriser

 • 5
 • 0

Hvor stor en del af anlægsprisen tror i går til kablet? Man kan ikke lade vær med at tænke på hvor meget off-shore vind med batteri man kunne få for samme penge?

 • 12
 • 1

Om det er billigt eller dyrt afhænger af perspektivet:

Hvis man for 30 år siden havde tilbudt at sælge el til 40-45 øre/kWt fra sol, vind + backup 24/7/365, i et marked hvor kulstrøm typisk har kostet 55-60 øre/kWt, ville det blive modtaget med kyshånd.

Her er et projekt, som ligger overlæggeren for hvad "grøn" strøm koster incl. lagring. Specielt i forhold til lagringen har svaret mildest talt været noget uldent.

Kul er med dette projekt endegyldigt prismæssigt udkonkurreret i Europa! Dette er i sig selv et yderst vigtigt statement.

At vi så er blevet vant til, at "grøn" strøm kan produceres betydelig billiger, er så en anden sag. Men i forhold til energi til rådighed 24/7/365 er vi heller ikke helt tørskoede i land endnu her i landet. Gennemsnitsprisen vil komme til at ligge noget over den rå produktionspris, hvor lav den ellers måtte være.

 • 21
 • 0

Det kan da virke noget nemmere at ligge et kabel til Island, hvor afstanden kun er omkring 800 km.

De har man også planer om og prislejet en del lavere.

Ifølge denne artikel så er det havvindmøller 10 GW og pris ca. 180 milliarder kr. https://www.oedigital.com/news/487843-mass...

Islændinge har haft planer om HVDC kabel til Skotland og her på Færøerne har man vist interesse for at koble i.

Havområdet omkring Færøerne er 247.000 km2 og Nordsøen 575.000 km2, så der er plads til at der kan etableres nogle hvamøller heroppe. :-)

 • 9
 • 2

Det er bemærkelsesværdigt at projektet ligger i sydenden af det "rigtige" Marokko (dog ikke Vest-Sahara som har højere risiko). Sol og vind er næsten ligeså god 500 km nordpå (kysten nord for Atlas-bjergene), så den ekstra længde må være et udtryk for at sol&vind er tilpas bedre ved Guelmim (ikke Tantan som jeg troede) til overvinde kabelprisen pr. km.

Noun-floden løber lige ved 400 m høje bakker, og der er to styk 7 km bred flodslette mellem bakkerne ved Guelmim som vinden sikkert kanaliseres imellem. Altså ret gode betingelser for at komplementere solcellerne vha vind og lagring.

At koble sig på i SydSpanien ville enten kræve et søkabel igennem Gibraltar-strædet, eller at koble sig på udvidet vandkraft i NordSpanien sammen med en heftig ny ledning gennem Spanien . Dermed skal modtagerne betale spanske priser.

 • 10
 • 0

Årsproduktion 26 TWh, heraf leveres i mindst 8 timers spidslast 363 dage om året

Produktionspris $0.013/kWh

Kabeltab 10-12%

Kablet går indenfor territorialfarvand i Portugal, Spanien og Frankrig, så aftaler skal laves

Importpris £0.048 (havmøller koster £0.040, HinkleyC er £0.0925/kWh)

Detaljer er fra ældre artikel https://www.pv-magazine.com/2021/04/22/sub... så nogle af tallene er allerede ændret, og flere bliver ændret i de kommende år.

 • 14
 • 1

Jeg har altid synes, at det var lidt let at tegne en firkant i Sahara, også skrive at sådan et lille område kan forsyne EU med al den energi, vi skal bruge. Men med Xlink skal servietten ikke ligge ubrugt hen:

Vikinglink er 700-800 km lang, er på 1400 MW og koster 11 mia dkr. Rigtig mange afstande over middelhavet er i denne størrelsorden: Algier til Valencia/Barcelona/Marseille, Tunis til Marseille/Pisa/Rom/Napoli, Bengazhi til Sicilien/Athen og Alexandria til Athen.

Der bor ca. 200 mio i de sydeuropæiske lande der grænser op til Middelhavet. Hvis disse 200 mio. nordfor middelhavet skal have al deres energi fra landene syd for Middelhavet, skal der bygges ca. 300 "Vikinglink-look-a-like" til en samlet pris a 3000 mia dkr. Afskrevet over 20-30 år giver det en regning pr. person på 1000-2000 kr. 300 forbindelser er sikket for mange, så 500 kr/person/år kan være et rimeligt bud, også kan man købe strøm til meget cirka 8 øre/kWt+"lokal dristibution".

 • 15
 • 0

Hvad får dig til at tro at producenterne af el ønsker at prisen skal falde?

Den høye prisen på strøm nå kommer enkelt av at behovet for strøm er høyere enn tilbudet (produksjonen). I de siste tiårene har det blitt bygd ut mye og stadig billigere fornybar strøm og det har også ført til at produksjonen ikke har hatt problem med å følge etterspørselen. Akkurat i år har ikke det vært tilfellet (av mange grunner) og en skal ikke lenger tilbake enn til 2020 hvor vi hadde den omvendte situasjonen i Europa (stort strømverskudd og ekstremt lave priser).

Strøm er for det meste et marginalt produkt, men allikevel veldig nødvendig for de fleste slik at det er vanskelig å skjære ned på forbruket og i tillegg er det vanskelig å velge et alternativt produkt (til belysning,til tv'en, til oppvarming og varmt vann etc). Resultatet av alt dette er at strøm er veldig lite priselastisk slik at den kan raskt gå til himmels (som nå) eller ned i kjelleren som i fjor.

Bygg ut mye billig sol og vind raskest mulig og vi er ute av denne situasjonen meget raskt (til stor sorg for strømprodusentene)!

 • 16
 • 1

Gad vide hvor stor "tomgangsstrømmen" er ? og hvor stor den reaktive effekt være for at kompensere for den kapasitive effeki i kablet?

 • 1
 • 12

Så vidt jeg kan se, ligger projektet og roder rundt med en intern forrentning på omkring 5%. Det er ret lavt og antyder, at investorerne anser kabelinvesteringer for at være ret sikre investeringer. For sædvanligvis forventer investorerne en forrentning på 8-10% ved investeringer i havmølleparker, solcelleprojekter og KK projekter.

Det trækker naturligvis i retning af flere kabelprojekter, at de tilsyneladende kan finansieres så billigt.

 • 10
 • 0

Mangler der en plan

Det er da altid noget, at du begynder at spørge dig selv/os om der måske var noget du skulle læse op på, inden du fortsætter med at skrive indlæg her på siden...

Du kan begynde her: http://acer.europa.eu/

The European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) was established in March 2011 by the Third Energy Package legislation as an independent body to foster the integration and completion of the European Internal Energy Market for electricity and natural gas<<

Og fortsætte her: https://www.entsoe.eu/

ENTSO-E is the European association for the cooperation of transmission system operators (TSOs) for electricity<<

 • 6
 • 3

Hvilke politiske / regionale interasser forhindre en optimal distribution af el i Europa?

masser...NIMBY i betydelig grad - tænk blot på 'Viking link'!:

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-f...

Gælder også i Tyskland:

Die Gesellschaftliche Akzeptanz des Infrastrukturumbaus gilt als größter Flaschenhals bei der der Energiewende. Bei allen anderen geplanten Stromautobahnen wie der Ost-Süd-Trasse von Sachsen-Anhalt nach Bayern kam es zu heftigen Bürgerprotesten. Unzählige Bürgerinitiativen haben sich entlang der geplanten Trassen gegründet, teils liegen sie aber auch 50 bis 100 Kilometer vom Verlauf der Strom-Autobahnen entfernt...

https://www.welt.de/politik/deutschland/ar...

 • 5
 • 0

lidt serviet-beregning : LCOE vind&sol $0,013/kWh

UK CfD-pris $0,067 . Kabel-tab 12% = $0,008 .

Importværdi $0,067 - $0,008 = $0,059

Drifts-profit = $0,059 - $0,013 = $0,046 . Der er 26 mia styk om året, ialt 26mia * $0,046 = $1,2 mia/år driftsprofit som skal betale følgende udgifter :

afbetaling af lån til batteri og kabel (heri profit til långiver)

leje af havbund i Portugal, Spanien og Frankrig

profit til selskab

For at teknik og økonomi skal passe bedst muligt sammen, bør vindstedet vælges hvor vinden er bedst om natten så det komplementerer dagens sol. Vinter/sommer har kun mindre betydning nær Ækvator. Solcellerne kan placeres næsten hvorsomhelst i ørkenen. Guelmim ligger i 400 m højde, så der kan være lidt bedre køling af solceller, især hvis der også er lidt vind.

 • 10
 • 0

Som skrevet adskillige gange før.

Solceller vil udkonkurrerer alle andre energiformer inden 2050.

Onshore vind, som hidtil har været det billigste, må også give op nu overfor strøm produceret med solceller. I 2050 kan prisen for produceret solenergi ramme noget så lavt som 3 øre pr /KWH.

Tilbage er kun strategisk forsyningssikkerhed og energilagring der kan blive en stopklods.

https://rameznaam.com/2020/05/14/solars-fu...

 • 9
 • 5

For at teknik og økonomi skal passe bedst muligt sammen, bør vindstedet vælges hvor vinden er bedst om natten så det komplementerer dagens sol. Vinter/sommer har kun mindre betydning nær Ækvator. Solcellerne kan placeres næsten hvorsomhelst i ørkenen. Guelmim ligger i 400 m højde, så der kan være lidt bedre køling af solceller, især hvis der også er lidt vind.

Ørken forbinder jeg med sand og vind med blæst og de indgår i sandblæsning, jeg fornemmer problemer med matte paneler og i bedste fald tildækket med støv / sandpartikler.

Vindmøllevinger hvor tiphastigheden er 100 + m/s eroderer også hurtigt om der er sandpartikler i luften.

 • 1
 • 1

Vindmøller står hvor blæsten er stærkest, mens solcellerne som sagt kan stilles hvorsomhelst. De to ting behøver ikke stå sammen.

Det er vist snarere tunge regndråber der slider på vingerne. Sand blæser mest i jordhøjde, Egypten har mange vindmøller. Sandstorme sker, men er kortvarige, hvor begge ting kan slås fra mens batteriet sørger for strømmen.

 • 3
 • 0

Mangler der en plan for hvordan det overordnede elnet skal være i Europa for at kunne udnytte de forskellige energikilder optimalt ?

Problemet er at vores politikere vil satse på forskellige former for e-fuel, som for eksempel gas til kraftværker, men optimal udnyttelse vil kræve store batteri lagre. Det er der man har mulighed for bedst mulig regulering af elnettet og have det mindste tab. I det nordlige Californien bygger de nogle store batterier, som skal erstatte flere små gas drevne kraftværker, som kun kører når det er højst forbrug. Så hvorfor ikke gemme noget af al den solar energi de har i løbet af dagen til at klare spidsbelastninger?

 • 4
 • 0

Jeg forventer, at batteriet bliver konstrueret således, at en brand ikke spreder sig til hele konstruktionen. En brand i et 125.000 tons Li-ion batteri må være tæt på umulig at slukke

 • 3
 • 2

masser...NIMBY i betydelig grad - tænk blot på 'Viking link'!:

Det er ikke NIMBY der er udfordringen.

Det er erhvervslivets grådighed og afstumpede menneske syn, der er problemet!

Energiproducenterne ønsker billigst mulige produktionsomkostninger og højeste mulige salgpriser, og de et ikke blege for at tilsætte lidt gode historier og noget grøn maling for at hæve salgspriserne.

I profit optimeringens hellige tegn er de absolut ikke blege for at påstå at det er Fru Hansen der står i vejen for den grønne omstilling. Hun udskammes jævnligt i dagspressen som et ondt menneske der ikke ønsker grøn omstilling.

Det øvrige erhvervsliv har udelukkende fokus på direktionsbonuser og aktieudbetalinger. De vil på ingen måde acceptere højere indkøbspriser på deres elforsyning og dermed bidrage til den grønne omstilling, (PSO skulle afskaffes og flyttes hen på borgerne).

Og uha da hvis nu de skulle betale nul-komma-næsten-ingenting ekstra i transmisionsomkostninger ved at få nedgravet højspæningskabler.

Næh nej..... lad os opdigte at det er Fru hansen der et problem !! Finkens formaster sig jo til at stå i vejen for den hellige profit maksimering.

 • 2
 • 7

Jeg forventer, at batteriet bliver konstrueret således, at en brand ikke spreder sig til hele konstruktionen. En brand i et 125.000 tons Li-ion batteri må være tæt på umulig at slukke

Hvis de bruger LFP batterier så er chancen for brand en del mindre og så er det samtidig det billigste, men det vil veje en del mere men det har jo ikke meget betydning for et stationært batteri lager.

Selv VW vil begynde at anvende LFP batterier til modeller med lille batteri, for det er omkring $20 billigere pr kWh.

Det bedste ville selvfølgelig være hvis de bruger flow cell batterier, men der skal de først have produktionen bragt op i stor skala, men det vil igen sige meget højere vægt og et større areal til batterie lageret. Især Australien er godt fremme med flow cell batterier.

 • 7
 • 0

70% af fejl på kabler i Stillehavet sker pga ankre og trawling

Det er klar tale - men det kvantificerer sådan set ikke problemet på nogen måde.

Det vi har brug for at vide er, hvor mange år kan xx km kabel ligge i gennemsnit uden at blive ramt af et trawl/anker. Jeg er sikker på, at de data findes, og at de er undersøgt af de mennesker, der investerer i søkabler - og ikke mindst, at de har kvantificeret risikoen som acceptabel ? - derfor min anke imod at bruge argumentet fiskere der kommer i stødet i denne debat.

 • 9
 • 2

Ikke nogen statistik, men en søgning på Google efter teksten: fejl på søkabel resulterer i mindst 8 forskellige strømførende søkabel fejl vedrørerende Danmark siden 2010 på første side.

 • 2019 - Fejl på kabel 1 i Grønlandsk farvand
 • 2019 - Fejl på kabel 2 i Grønlandsk farvand
 • 2019 - Fejl på kabel mellem DK/Sverige over øresund
 • 2018 - Fejl på kabel mellem DK(Bornholm)/Sverige
 • 2018 - Fejl på kabel til Endelave
 • 2017 - Fejl på Skagerrak 2 kabel mellem DK/Norge
 • 2017 - Fejl på kabel mellem DK(Bornholm)/Sverige
 • 2017 - Fejl på kabel til Orø
 • 2015 - Fejl på kabel til Anholt fra havmølle park
 • 2013 - Fejl på kabel mellem DK/Sverige
 • 2010 - Fejl på kabel mellem DK(Bornholm)/Sverige

Derudover var der fejl på landdelen af følgende kabel, hvorfor den ikke er med på listen ovenover: - 2020 - Fejl på Skagerrak 4 kabel mellem DK/Norge

 • 6
 • 3

Hvor mange kabler bliver klappet af trawler i forhold til det antal kabler der ligger rundt omkring på kloden? Er de 70% baseret på 1, 5, 10 eller 20% af kabler der ligger på havbunden?

Synes at det er værd at bemærke, at fiskeri over søkabler har været forbudt siden 2012, hvilket har medført et betydeligt fald.

Kun hvis der er klippegrund, ligger kablerne ikke nedspulede på havbunden.

Lægningsdybder kan findes i Tabel2 i https://ietresearch.onlinelibrary.wiley.co...

 • 8
 • 0

Solceller vil udkonkurrerer alle andre energiformer inden 2050.

@Erik

Det gør de allerede visse steder på kloden, og antallet af lokationer er stigende. Selv her i landet er jordplaceret solceller så billige at investorer ønsker at opsætte dem uden støtte. Dette selv om de kan se der kastes massiv statsstøtte efter vindmøller.

Backup er en anden snak.

Med de fortsat forventede prisfald på både sol og vind, så synes jeg det virker noget optimistisk at folkene bag dette projekt forventer 42 øre/kwh som middelpris for at klare projekt finansieringen inkl afkast. Mit synspunt begrunder jeg i nedenstående:

Priserne på batterier er konstant faldende og Teslas batteri(Powerwall) forretning er ret god i gang med at indhente erfaringer fra deres allerede opsatte Virtual Power Plant

Andre producenter af husstandsbatterier er i gang med udvikling.

VAG er i gang med udviklingen af deres V2G system.

Kia/Hyundai levere elbiler med 230 volt AC udtag (kun load), mon ikke også de tænker at Grid connection er fremtiden.

Når elbiler begynder at kommer med fungerende V2G systemer, så vil folk med store batterier begynde at levere backup til elnettet til marginal omkostninger.

Med Tesla's version om "million mile batteri" så er bliver disse marginal omkostninger vitterligt meget marginale.

 • 6
 • 4

Det her er et fantastisk eksemple på hvor idiotisk BREXIT er. Det næste bliver så at DKEXIT folket i Danmark også vil have en solcelle part i Marokko (eller i nærheden) og at der så skal ligge et dansk kabel lige ved siden af. Kabler som naturligt bliver meget længere end optimalt og hvor redundancen er 0 pga. omkostningerne ved sådanne kabler er høje.

 • 5
 • 15

For el forsyningssikkerheden i stor skala er enkelte udfald på produktionsenheder og transmissionsdele ikke en trussel mod forsyningssikkerheden. Det afgørende er at der ikke sker for mange store udfald inden for 15 minutter. Sætter et enkelt kraftværk ud, er elsystemet robust nok til at de øvrige produktionsenheder øger produktionen og er klar til et nyt udfald, inden for visse grænser, efter 15 minutter. Det samme gælder for transmissionslinjer, ilandsføringskabler m.v.

 1. september 2003 skete der flere store udfald, inden for 15 minutter, som resulterede i strømsvigt:

https://ing.dk/artikel/danmarks-vaerste-st...

 • 4
 • 0

Stor tegnestue? "Projektet forventes at skabe 10.000 arbejdspladser i Marokko under konstruktionsfasen"

Typisk oversætter fejl fra engelsk.

 • 3
 • 8

Nej: Kig på havdybderne.

Island ligger på den Midatlantiske Højderyg, mens hele det foreslåede kabel ligger på kontinentalsoklen langs vesteuropas kyst.

@ Poul-Henning Kamp

Mellem Sardinien og det Italienske fastland ligger et HVDC-kabel på op til 1.650 meter vand. Kablet er på 1 GW og ±500 kV DC. Ved dybder på over 600 meter ligger kablet frit på havbunden.

I lige linje mellem Island og Skotland er dybeste sted 1.200 meter, og med lidt sik-sak kan der findes vej med mindre end 6 - 700 meter vand.

Men der er ingen grund til en enten Island eller Sahare holdning, hvis der er økonomi i projekterne er der rigeligt plads til både og.

 • 6
 • 0

Godt, næste problem du skal løse:

Sardinien bevæger sig ikke i forhold Italien på nogen relevant tidsskala.

Island ligger på toppen af den atlantiske højderyg og bevæger sig i størrelsesorden fem-ti centimeter om året i forhold til Skotland.

Den løser jeg hjertens gerne. Hvilken levetid ønsker du på kablet og hvor ligger brudlinien?

Handler kablet fra Marokko ikke om at solenergi er "to cheap to meter" når anlægget først er etableret? Med det sagt, er det fra en teknisk synsvinkel tudedumt man ikke fører kablet over land. Der må være politikere eller djøffer indenover.

 • 4
 • 0

Hvem er denne person ved navn Typisk, og hvorfor oversætter han fejl fra engelsk?

Skjønner du hvilken feil Grønlund sikter til, eller har det gått deg hus forbi?

At Grønlund bruker litt telegramstil er ikke noe å hefte seg, så det har ingen ting med engelsk å gjøre. Heller ikke på engelsk er "typically" (eller "typic" eller "typical") et substantiv.

For de som undrer, "contruction" på engelsk betyr bygging og ikke konstruksjon ("design" på engelsk). Så å skrive "skabe 10.000 arbejdspladser i Marokko under konstruktionsfasen" er grovt feil. Det skal være "under byggefasen" og Grønlund gjorde det eneste riktige ved å påvise denne grove feilen!

Mvh Ketill Jacobsen

 • 6
 • 0

Handler kablet fra Marokko ikke om at solenergi er "to cheap to meter" når anlægget først er etableret? Med det sagt, er det fra en teknisk synsvinkel tudedumt man ikke fører kablet over land. Der må være politikere eller djøffer indenover.

Fra et økonomisk synspunkt, vil det være tudedumt at føre kablet over land. Uanset om du laver det land baserede kabel i master eller graver det ned, så vil det tage væsentlig længere tid at etablere en sådan forbindelse. Plus man skal være enige med alle de pågældende lande om en linie føring. Et havkabel kræver ikke så mange forhandlinger og et kabelskib kan lægge en del mere kabel om dagen, end du kan over land.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten