Verdens klima-sniffer måler alarmerende stigninger i CO2
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Verdens klima-sniffer måler alarmerende stigninger i CO2

Der er masser af forklaringer: skovbrande, El Niño, menneskelig aktivitet og så videre. Men uanset forklaringerne, så er faktum, at målingerne af CO2 i atmosfæren viser de højeste årlige stigninger, der nogensinde er registreret.

Siden februar sidste år er koncentrationen af CO2 i atmosfæren steget med 3,05 ppm. Den rekordhøje stigning er ikke uventet, men kommer efter fire år med usædvanlige stigninger på over 2 ppm årligt.

Højeste i 10.000 år

Sidste gang Jordens CO2-niveau steg bare tilnærmelsesvis så voldsomt, var for mellem 17.000 og 10.000 år siden, men selv dengang var stigningerne små i forhold til i dag, hvor de stiger 200 gange hurtigere.

»Det er en eksplosiv udvikling i forhold til de naturlige udsving,« siger chefforsker Pieter Tans fra NOAA´s Global Greenhouse Gas Reference Network, der står bag målingerne i en pressemeddelelse.

De nyeste målinger kommer fra NOAA's målere på den fire kilometer høje vulkan Mauna Loa på Hawaii.

Sidste måned var den samlede koncentration af CO2 i atmosfæren på 402,59 ppm. Til sammenligning var niveauet før år 1800 på omkring 280 ppm.

Læs også: Drivhusgasser slår rekord: CO2-niveau når forhistoriske højder

De 400 ppm har længe været en symbolsk grænse, som helst ikke skulle overskrides, og det britiske Met Office kunne kort før klimatopmødet i Paris også melde om en global temperaturstigning på 1 grad siden industrialiseringen. Verden er dermed halvvejs til tærsklen på 2 grader C, FN betragter som smertegrænsen for global opvarmning.

Næste istid udskydes 100.000 år

Skal man øjne en god nyhed i de nye målinger, så er temperaturstigningen med til at udskyde den næste istid til om mindst 100.000 år.

Læs også: CO2 udskyder næste istid med 100.000 år

Uden overgangen til landbrugssamfundet og industrialiseringen, så havde vi formentlig stået lige over for en ny istid i dag, lød det for nylig fra tyske forskere ved Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung.

"Skal man øjne en god nyhed i de nye målinger, så er temperaturstigningen med til at udskyde den næste istid til om mindst 100.000 år."
- Pyha! Så er jeg mere rolig. ;-)

  • 17
  • 1

Der er masser af forklaringer: Skovbrande, El Nino, menneskelig aktivitet og så videre. Men uanset forklaringerne, så er faktum, at målingerne af CO2 i atmosfæren viser de højeste årlige stigninger nogensinde målt.

Siden februar sidste år er koncentrationen af CO2 i atmosfæren steget med 3,05 ppm. Den rekordhøje stigning er ikke uventet, men kommer efter fire år med usædvanlige stigninger på over 2 ppm årligt

  • det kunne til sammenligning være interessant at vide, hvad den 'sædvanlige', årlige stigning monstro andrager??

Det kunne også være interessant at vide, om der forekom sammenlignelige udsving ifm. El Nino i 1998(?).

  • 5
  • 4

Vi har allerede passeret de 2 grader siden industraliseringen på den nordlige halvkugle i de første 2 måneder.

Det kan godt være istiden er udskudt i længere tid, men den globale tørke og opvarmning fortsætter. Denne opvarmning vil medføre at syrligheden i verdenshavene stiger og algeproduktionen vil stige - dermed gøre det en grøn ærtesuppe uden form for liv. Når temeperaturen også stiger vil jordens vandindhold fordampe ud af atmosfæren og den kommer IKKE igen. Det ender med jorden bliver en bar ørken (kommer til at have udseende af Mars).

Der kan læses mere her om de 2 grader...

  • 6
  • 8