Verdens højeste træhus skal bygges i Norge
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Verdens højeste træhus skal bygges i Norge

Med 20 etager bliver et nyt hus i Kirkenes verdens højeste træhus. Valget af træ som byggemateriale er blandt andet gjort ud fra ønsket om at signalere bæredygtighed og miljø, skriver tu.no.

»Træ er stærkt, rent konstruktionsmæssigt er der ingen problemer med at håndtere kræfterne,« siger Rune Abrahamsen fra rådgivningsvirksomheden Sweco til tu.no.

Sweco er en svensk rådgivningsvirksomhed, der har specialiseret sig i bæredygtigt design. Rune Abrahamsen har tidligere projekteret verdens stærkeste træbro, også i Norge.

Planen er, at huset skal have et grundareal på 25x25 meter. Bæresøjlerne kommer til at måle 70x70 cm og bestå af limtræ af gran eller fyr. Det forventes, at der vil gå 4.000 m³ træ til at bygge huset.

Foreløbige modelstudier tyder på, at huset klarer sig fint i vindhastigheder op til 29 m/s, men før det endelige projekt bliver gennemført, skal der ifølge Rune Abrahamsen udføres grundige vindtunneltests.

Rambøll er med i konsortiet, der skal bygge huset, som brandtekniske eksperter, og de konkluderer, at sådan et hus skal have to sikringssystemer. Det ene skal bestå af vandtanke, som udløses ved brand, det andet skal være et sprinklersystem, som brandvæsenet kan koble sig på. Det forventes, at bærebjælkerne skal have tilstrækkelig bæreevne efter to timers brand.

En stor del af teknikken til træhuset bygger videre på erfaringerne fra OL-byggeriet i Lillehammer og Oslos nye lufthavn Gardermoen.

Trappe- og elevatorskakter bliver det eneste sted, hvor der gås på kompromis med anvendelsen af træ - de bygges i beton.

Dokumentation

Læs hele historien på tu.no

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor ikke lave huset i Accoya - enhver ingeniørs drømmemateriale?:

 1. dec 2008, Dansk forsker bekymret over verdens første bro i modificeret træ:
  http://ing.dk/artikel/94285
  Citat: "...Snart står verdens første vejbro af det modificerede træmateriale, Accoya, klar til brug i Sneek i Holland..."

http://en.wikipedia.org/wiki/Accoya_wood
Citat: "...Accoya® wood is a high technology wood which is described as being more durable than teak, redwood or hardwood whilst being sustainable, dimensionally stable and reliable..."

-

Delvis plast erstatning:

Dec. 5, 2008 Toys Made Of Liquid Wood:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/...
Citat: "...
The advantage is that this bio-plastic, known as ARBOFORM®, is made of one hundred percent renewable raw materials and is therefore not reliant on petroleum.
..."

31st January 2006 Meltable Wood Polymere Called Arboform From Fraunhofer:
http://www.azom.com/news.asp?newsID=4789

Tecnaro: Arboform:
http://www.tecnaro.de/english/arboform.htm

http://de.wikipedia.org/wiki/Arboform

-

Hvad kan man lære af det - Acetone ingen adgang til huse indeholdende sukkerpolymer (træ) ;-)

May 21, 2009, Making Bio Fuels, Textiles and Paper With Eco-friendly Wood Dissolution Process:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/...
Citat: "...
By controlled addition of water and a water-acetone mixture, the dissolved wood was partially separated into a cellulose-rich material and pure lignin.
This process is much more environmentally-friendly than the current method as it uses less heat and pressure and produces very low toxicity while remaining biodegradable.
..."

 • 0
 • 0

Hvorfor ikke lave huset i Accoya - enhver ingeniørs drømmemateriale?:
. . . .
En stor del af teknikken til træhuset bygger videre på erfaringerne fra OL-byggeriet i Lillehammer og Oslos nye lufthavn Gardermoen.

..."

Det er nok, fordi man vil markedsføre Moelven Limtræ, der - som mange andre træindustrivirksomheder - har hårde tider.

http://www.moelven.com/no/Om-Moelven/Virks...

Det var nok mest OL-bygningerne på Hamar, der menes.

Jeg havde selv min daglige gang i begge disse haller under OL, og jeg synes stadigt, at "Vikingeskibet" er det mest vellykkede stykke arkitektur jeg kender - næst efter operahuset i Sidney.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

Accoya er et fint materiale, men der findes meget bedre muligheder.
Som produktionschef i en trævirksomhed så ville jeg betakke mig for at opføre et sådan hus i et materiale som medfører at alt ens skære udstyr ruster op.
Det er en sjov tanke at bruge Accoya, men ikke i virkeligheden. Dette viser sig ved at mange har prøvet, men ikke fortsætter med at bruge produktet.
Mere simpelt og mere CO2 neutralt ville det være at benytte varmebehandlet træ som CELLOC.
Dette vil blot kræve at søjlerne dimensioneres lidt kraftigere.
Når det er sagt så ville den logiske løsning stadig være, hvor lidt jeg enda vil indrømme dette, Kerto fra feks. Moelven.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten