Verdens højeste træhus bliver 4,4 meter højere

10. september 2018 kl. 16:364
Verdens højeste træhus bliver 4,4 meter højere
Mjøstårnet med sine 18 etager kommer til at indeholde kontorlokaler, hotel, restaurant, lejlighed og svømmehal. Illustration: Jens Haugen/Anti.
Den sidste træbjælke er sat på træhuset Mjøstårnet, som ender med at trone 85,4 meter.
Artiklen er ældre end 30 dage

81 meter.

Så højt var det oprindeligt meningen, at træhuset Mjøstårnet skulle være. Men i sidste uge placerede totalentreprenøren HENT den sidste bjælke på toppen af det 18 etager høje byggeri i den norske by Brumunddal.

Dermed endte træhuset i den norske by Brumunddal med at blive 85,4 meter højt.

Læs også: Træ er tilbage: Fra skammekrogen til hovedrollen bag nye højhuse

Vokseværket skyldes, at da byggeriet var i gang, blev bygherren Arthur Buchardt i AB Invest grebet af ideen om at gøre Mjøstårnet så højt som muligt. Ikke bare ud fra æstetiske og praktiske hensyn, men også for at lægge afstand til andre kommende højhuse bygget med træ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi holder af udfordringer, og sammen med totalentreprenøren HENT og ingeniørerne i Sweco begyndte vi at undersøge, hvordan det kunne lade sig gøre,« fortæller Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre, på selskabets hjemmeside.

Rundere i kanterne

Løsningen bestod i at lade topkonstruktionen med pergolabjælker strække sig 4,4 meter højere, så den samlede højde af bygningen blev 85,4 meter. For at opnå dette måtte pergolabjælkerne, som skulle være rektangulære, afrundes for at reducere vindbelastningen.

»Vinden på toppen af bygningen holdes i skak ved hjælp af bygningens fundament, og dette skal stemme overens. Ved afrunding af bjælkernes kanter kunne vi strække konstruktionen til 85,4 meter. Princippet er kendt fra flagstænger, som jo også er afrundet for at reducere vindkræfterne,« forklarer Rune Abrahamsen på Moelven Limtres hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter videoen herunder:

Remote video URL

Flere og højere træhuse vinder frem

De første beboere kan flytte ind i Mjøstårnet til marts 2019 og er dermed del af en større byggetendens. Der bliver bygget mere med træ – og gerne så højt som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Træ-tendensen kan ses lokalt i Aarhus. Her er boligorganisationen AL2bolig ved at opføre 4.100 kvadratmeter etagebyggeri i træ på Lisbjerg Bakke nord for Aarhus.

Byggeriet tegnes af arkitektfirmaet Vandkunsten, og de 40 boliger vil blive fordelt over seks blokke i tre og fire etager. Det bliver det første træbyggeri af sin art herhjemme.

Internationalt kan tendensen ses særligt i Storbritannien og i Canada, hvor der i Vancouver arbejdes på en 18 etagers høj studieboligbygning ved University of British Columbias campus. Østrig er desuden en ny udfordrer til trætronen med sit 84 meter høje 'HoHo Vienna' på 24 etager.

Byggeri med massivtræ-elementer er på få år skudt voldsomt i vejret. Senest er der i London lanceret en plan om at bygge en 80 etager høj skyskraber i træ. Illustration: MI Grafik .

Men spørgsmålet er, hvor grænsen for, hvornår noget kan kaldes et ægte træhøjhus, egentlig går. Det findes der nemlig ingen definition på.

Ingen byggeteknisk definition på høje træhuse

Mens eksempelvis Bergens 51 meter høje træhus 'Træet' næsten er en ren trækonstruktion med en kombination af limtræ og lamineret træ med supplerende betonplatforme til at skabe den nødvendige tyngde, bygges 'HoHo Vienna' op omkring en traditionel betonkerne.

»Hvis man definerer et træbyggeri som et byggeri, hvor træ bærer hele vægten, også de horisontale, vil ingen af de planlagte byggerier fratage 'Træet' verdensrekordtitlen,« sagde Åge Holmestad, forhenværende direktør i Moelven Limtre, til Ingeniøren for to år siden.

Selv mener Åge Holmestad, at definitionen på et ægte træhus må være, at det alene er træværket, der udgør den bærende konstruktion.

Læs også: Forskere: Sådan kan træ blive et stærkere byggemateriale end stål

»Byggeriet i Vancouver gør brug af en byggemetode med en indvendig kerne af beton, som bærer bygningens hovedbelastning. Uden for betonkernen er der et system med søjler, bjælker og dæksler i træ. Byggesystemet er smart, men canadierne udfordrer definitionen på, hvad man kan kalde et træbyggeri,« sagde han og tilføjede, at det samme gør sig gældende for huset i Wien.

I begge tilfælde er der ifølge ham tale om hybridkonstruktioner snarere end træhuse.

I vinter skulle Mjøstårnet være 81 meter højt, men i den afsluttende byggefase valgte byggeprojektets parter at lægge nogle ekstra meter på. Illustration: Jens Haugen/Anti.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
12. januar 2020 kl. 09:48

04/10/2019, inhabitat.com: The world’s tallest wood building was just completed in Norway: Citat: "... Being a wood building, the Mjösa Tower was designed with fire safety in mind. In addition to a building-wide sprinkler system, each floor is built compartment-style with materials (such as Kerto LVL and glulam timber) with 90-minute fire resistance capability. According to Metsä Wood, when exposed to fire, the untreated, solid wood chars on the outside and provides its own fire-resistant surface. ..."

3
14. september 2018 kl. 23:58
1
11. september 2018 kl. 02:55

Jeg har aldrig set nogen storskala brandtest af disse træbygninger, de små test der er vist forsvinder træet meget alarmerende hurtigt, især er det et problem når træet både udgør bærende konstruktion, vægge, gulv, loft osv.

De argumenterer at stål også bliver svækket under høje temperaturer hvilket er sandt i sig selv, men ofte er bærende stål indpakket i brandhæmmende materiale, samt bedre til at modstå eksplosioner som ved gaseksplosioner fra komfur og fyr.