Verdens højeste boligbyggeri af træ skal opføres i Schweiz i samarbejde med danske artitekter
I den schweiziske by Winterthur kan de se frem til at få en vaskeægte verdensrekord tronende i bybilledet.
Rocket & Tigerli tårnet skal opføres i byen, og det kommer til at blive verdens højeste bygning til boliger med en bærende struktur af træ.
Bygningen kommer til at være 34.500 kvm og indeholde beboelser, studielejligheder, en restaurant, butikker, en sky-bar, et spa og et hotel. Bygningen forventes at stå færdig i 2026, skriver mediet Global Construction Review.
Konstruktionen kommer til at gøre brug af en løsning, der erstatter kernen af bygningen med træ fremfor beton i byggeriet af høje bygninger. Løsningen er udarbejdet af danske Schmidt Hammer Lassen Architects i samarbejde med den schweiziske byggevirksomhed Implenia og Eidgenössische Technische Hochschule i Zürich, Schweiz.
Bygningen skal bygges på en plads ved navn Dialogplatz, hvor der tidligere lå et jernbaneværksted, og navnet Rocket & Tigerli har hentet inspiration fra de lokomotiver, der her er blevet bygget gennem tiden.
Læs også: ‘Danmarks højeste træhus’ blev for dyrt – nu bygges det i beton
CO2-krav i Bygningsreglementet fra 2023
En af udfordringerne ved at bygge i træ er at sikre det termiske indeklima, da den lavere densitet sammenlignet med beton gør det sværere at overholde energirammerne i bygningsreglementet, som Ingeniøren tidligere har omtalt.
»Det kræver noget massefylde at overholde energirammerne, og det kan man ikke nødvendigvis i en let træbygning. Hvis vi f.eks. lægger et betonslidlag oven på trædækket for at overholde energirammen, så mister vi en del af det bæredygtige i regnskabet,« har Lars Hededal, der er teamleder for Bygherrerådgivning, Byggeledelse og Arbejdsmiljø Vest i arkitekt- og ingeniørvirksomheden Sweco, udtalt til Ingeniøren.
Det kom i kølvandet på et krav fra regeringen og et flertal fra Folketingets øvrige partier om at indfase CO2-krav i Bygningsreglementet fra 2023, hvor der stilles krav om en LCA-beregning samt en CO2-grænseværdi på 12 kg CO2e/m2/år for byggerier større end 1.000 m2 set over en 50-årig periode.
For byggerier under 1.000 m2 lyder kravet på en LCA-beregning – dette dog kun frem til 2025, hvor der ifølge aftalen også skal sættes en CO2-grænse for mindre byggerier.
For nuværende er den højeste træbygning Mjøstårnet, der står i Brumunddal i Norge og er 85,4 meter højt, hvor netop Sweco bla.a. har stået for projektering, akustik og brandsikring.
Læs også: Træ giver byggeriet bøvl med akustik- og energikrav
