Verdens første klonede Alzheimers-grise født i Danmark
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Verdens første klonede Alzheimers-grise født i Danmark

I dag, tirsdag, mellem kl. 12.15 og 12.30 tog danske forskere et markant skridt i retning af at udvikle behandling og forebyggelse mod sygdommen Alzheimers.

Syv klonede hungrise med indbygget Alzheimers-gen kom til verden på Forsøgscenter Foulum i Viborg under Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

»Fødslen forløb fint, og vi har nu syv helt ens hungrise her i stalden på Foulum,« siger kommunikationsmedarbejder fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Janne Hansen.

Disse nyfødte grisebasser fra Foulum vil efter alt at dømme få problemer med hukommelsen i løbet af det næste år. [foto: Aarhus Universitet Illustration: Aarhus Universitet

]

Det er første gang, at det er lykkes forskere at klone grise med et Alzheimers-gen.

» Det, at man nu kan producere en grise med arvelige sygdomme, åbner helt nye muligheder for at finde metoder til at behandle og forbygge Alzheimers og andre arvelige sygdomme,« siger Janne Hansen.

I juni sidste år stod samme forskerhold bag de første klonede grise i Danmark. Det var et gennembrud for en ny billig kloningsteknik. Nu bliver metoden for første gang benyttet til at producere designede grise.

Forskerne har taget et kendt Alzheimers-gen og indbygget det i grisens celler. Grise-ungerne har ikke Alzeimers endnu, men forskerne forventer, at de vil udvikle det i løbet af deres første leveår.

Grise er optimale til humane forsøg, fordi de er billige at producere, samtidig med at de har samme størrelse og samme stofskifte som mennesker.

På DJF består kloneholdet af Gabor Vajta, ph.d.-studerende Yutao Duo og Yun-Hai Zhang. Sidstnævnte producerede den første klonede gris i Kina.

Med i samarbejdet er professor Ingrid Brück Bøgh og lektor Mette Schmidt fra Landbohøjskolen, som begge stod for ilæggelse af embryonerne og for soens kejsersnit, samt ph.d.-studerende Peter M. Kragh fra Aarhus Universitet, som også arbejder noget af tiden ved DJF.