Verdens første CO2-fri by: Et mekka for hippier og jakkesæt

I oliestaten Abu Dhabi er sultanen ved at bygge verdens første CO2-frie by. Den skal være en ledestjerne, som skal vise verden vej for mere miljøvenlighed. Men byen bliver også en stor forretning, som skal profitere på det voksende CO2-kvotemarked.

Direktøren for Masdar Citys Carbon Managment Unit, Sam Nader, har netop gæstet København. Iklædt jakkesæt og bevæbnet med powerpointshow fortalte han de fremmødte om byen på Radisson SAS hotellet på Islands Brygge i København.

»Byen vil ikke udlede nogen CO2, og samtidig kun bruge energi, der er 100 procent bæredygtig. Endelig vil den genbruge al affald,« fortæller Sam Nader, mens han på sin laptop viser slides af vandforsyningssystemer og førerløse eldrevne biler.

Kort sagt skal Masdar City være verdens grønneste by. Sultan al Jaber af Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emiraters hovedstad, har derfor pumpet 73 milliarder kroner i byen, som med sine seks kvadratkilometer skal bebo 50.000 indbyggere og huse 1.500 forretninger.

Selv om byen endnu ikke er opført, er projektet så lovende, at det allerede får opmærksomhed og støtte fra mange sider. Således indgår Masdar City i et tæt samarbejde med Verdensnaturfonden WWF, og samtidigt har investeringsbanken Credit Suisse investeret 5,8 milliarder kroner i byen.

Fossile brændstoffer erstattes

Byen, der skal stå færdig i 2009, skal bygges af miljøvenlige materialer, snævre skyggefyldte gader skal mindske energiforbruget, al vand skal genbruges, maden skal være økologisk, og energien skal udelukkende komme fra solcellepaneler, vindmøller og affaldsafbrænding.

»Vi vil være visionære og ændre landskabet for energiforsyning væk fra fossile brændstoffer imod bæredygtige, fremtidsorienterede teknologier. Det sker ikke uden udgifter, men det er samtidig en investering i et nyt marked,« forklarer Sam Nader.

Målet er, at beboerne skal være studerende og medarbejdere i multina­tionale firmaer, der skal leve et CO2-frit liv, samtidig med at de er med til at videreudvikle miljøvenlige teknologier.

Det ser Masdar-direktøren ikke som modstridende med Abu Dhabis olieinteresser.

»Byens forretningsområder kommer til at konkurrere med olie og gas, som stadig er et kæmpe forretningsområde i De Forenede Arabiske Emirater. Målet for de næste år er at sprede forretningsområderne og skabe en langtidsorienteret økonomi,« forklarer direktøren mens han bladrer videre til næste billede i sit powerpointshow.

MIT bygger byens universitet

Symbolet, som han kalder byen, skal blandt andet få sin energi fra et 500 MWh solcelleanlæg og et 500 MWh hydrogenkraftværk, begge anlæg bliver verdens største. Hydrogenkraftværket skal køre på brint fremstillet med naturgas, og overskydende CO2 fra værket skal bruges til at pumpe de sidste oliereserver ud af oliefelterne i området.

Et andet soldrevet anlæg skal forsyne byen med drikkevand, som genbruges til at vande planter inden for byens mure og plantager uden for byen. På samme tid skal der ske en energibesparelse på 80 procent i bygningen af de nye huse.

»Vi forventer, at byen vil reducere det årlige CO2-udslip med 1,1 millioner ton i forhold til en traditionel by,« vurderer Sam Nader.

Og det er her pengene ligger. For CO2-reduktionen kan sælges som kreditter til blandt andet danske virksomheder, der på den måde køber sig ret til selv at udlede CO2. Den økonomiske vækst for byen vil ifølge revisorfirmaet Ernest & Young løbe op på over 8,2 milliarder kroner årligt.

Den første bygning, der står færdig i Masdar City, bliver universitetet. Det bliver verdens første universitet, der udelukkende arbejder med bæredygtig energi og skal bygges i samarbejde med amerikanske MIT.

»Universitetet skal være en kilde til talenter, men skal også være et center for international viden,« forklarer Sam Nader.

Derfor har Masdar City indledt samarbejde med syv universiteter fra hele verden, alle med ekspertise inden for forskellige forskningsgrene af bæredygtig energi. RWTH Achen University i Tyskland er for eksempel specialiseret i vandmålingsteknologier og Tokyo Institut of Technology i koncentrering af solenergi.

Masdar City har i første omgang altså samlet verdens førende hoveder, men spørgsmålet bliver om byen også kan fyldes med hænder nok.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sikke noget vås med CO2 fri affaldsafbrænding. Hvad med materialerne til bygninger og elbiler, de er da næppe produceret CO2 fri. Det tæller da ikke rigtig hvis man har forureningen til produkterne et andet sted, og så indfører de forurenende produkter til byen, når de er færdige med at svine.

Tanken om en CO2 fri by med økologiske fødevarer er nu meget god, men er umulig på det plan, og med den livsstil de der lægger for dagen.

  • 0
  • 0

Nu vil det så være en hær af "fattige brødre" der for en ussel løn vil bygge, vedligeholde og på andre måder servicere de 50,000 beboere - og de vil så bo i alm. CO2 slum i nærheden ;-)

Mvh Morten

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten