Verdens første bølge- og vindkraftanlæg klar til kommerciel debut

Efter et par års test er selskabet Floating Power Plant A/S nu klar med det første kombinerede bølge- og vindkraftanlæg i verden. Dog kommer der en række grundlæggende ændringer i forhold til prototypen, Poseidon 37.

»Det næste anlæg bliver kommercielt - det er meget vigtigt for os at påpege, at vi med det næste anlæg ikke længere befinder os i testfasen,« fortæller Anders Køhler, direktør for Floating Power Plant A/S.

Planen er, at det kommende anlæg skal være 80 meter langt og ligge ud for enten den spanske nordkyst eller vestkysten af USA.

Prototypen på verdens første kombinerede vind- og bølgekraftanlæg, pilotanlægget Poseidon 37, blev søsat i juni 2010 nordvest for Lolland. Nu er anlægget klar til salg - dog kommer der i første omgang kun en enkelt vindmølle på. Illustration: Floating Power Plant

Omstilling af bølgedel

Det 370 ton tunge Poseidon 37 har i to omgange været afprøvet ud for Lollands kyst.

I 2009 blev bølgekraftdelen testet, mens det i 2010 var vindmøllerne, der blev afprøvet.

De to testperioder har ført til genovervejelser af det grundlæggende design af begge dele.

Bølgekraftanlægget, som består af en række specialudviklede flydere, fungerede tidligere som et hydraulisk system, hvor hver flyder virker som en dobbeltvirkende pumpe, der sender vandet ind igennem en turbine.

Efter testen lavede Floating Power Plant A/S engergiaftaget om til et mekanisk power-takeoff-system, hvor en aksel går ind gennem siden af flyderne og ender i en generator.

Her skal bølgernes mange kræfter med lav frekvens omsættes til el.

»Udnyttelsen af bølgeenergien fra wave til wire - det vil sige fra indkommende bølge til effekt på generatoren - har ligget på omkring 30-34 procent. Den måling er ikke fra P37, men fra rendeforsøg og tørtest,« fortæller Anders Køhler.

Han fortæller, at 'peak'-virkningsgraden ikke har været fokus for arbejdet med at forbedre anlægget.

»Den giver på en måde kun et øjebliksbillede af tilstanden. Det, vi har arbejdet mest med, er at gøre anlægget mere effektivt ved mange forskellige bølgestørrelser. Her har vi set, at virkningsgraden er på 21 til 34 set ud over det spekter af bølgestørrelser, vi gerne vil dække,« fortæller han.

Først var de tre

Testen af vindmøllerne på anlægget i løbet af 2010 har ifølge Anders Køhler vist, at kombinationen af de to typer anlæg giver god mening ud fra et produktionsperspektiv.

»Møllerne har i test stået for mellem 30 og 40 procent af anlæggets samlede produktion - og vi regner med, det også vil gælde, når vi kommer til en samlet netopkobling af både bølge- og vindkraft,« siger han.

Anlægget, der bliver 80 meter bredt, vil bestå af i alt otte flydere, som hver er 15 meter lange, 7 meter bredde og 7 meter høje. På grund af den måde, man kan lukke vand ind i flyderne på, kommer de hver til at veje mellem 60 og 260 ton.

På Poseidon 37 har der stået tre møller, men den konstruktion kommer man ifølge Ander Køhler ikke til at se, når det kommende anlæg bliver søsat.

Kun én mølle på toppen

På P80 regner man med, der skal stå en enkelt vindmølle på mellem 1 og 1,5 MW. Højden på møllen bliver på omkring 50 meter.

»Det billede, der tegner sig af fremtidens offshoremøller, er, at de bliver på mellem 3,6 og op til 7 MW. Selv når vi har vores allerstørste anlæg, som efter planen bliver op til 320 meter bredt, kan vi kun have plads til tre 2 MW-møller. Derfor arbejder vi også med løsningen med kun én vindmølle,« forklarer Anders Køhler.

Anlægsprisen for P80 kommer til at ligge på omkring seks millioner euro. Det svarer til ca. 60 procent af den samlede omkostning af at installere og drive selvstændigt anlæg.

Hvis man lægger et bølge- og vindkraftanlæg op ad en eksisterende havvindmøllepark, bliver den samlede pris lavere.

Produktionsprisen for P80 bliver på 1,15 kroner pr. kWh set over anlæggets levetid. Her regner Anders Køhler med en levetid på 20 år. Den årlige produktion kommer til at være på den anden side af 5 GWh.

Dokumentation

Poseidon Floating Powers hjemmeside

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu har en af de helt store udfordringer for bølgeenergi været, at vedlighehold er dyrt og bøvlet. Kunne være spændende at høre hvad de har gjort at tiltag for at holde dén del nede.

Forøvrigt er jeg normalt ikke en der brokker sig over gramma og tastefejl, men det er lige rigeligt generende hér. Artiklen kunne godt bruge en gennemretning for at fjerne det værste.

 • 0
 • 0

Wow hele 1,15 kroner pr. kWh. Det er 10% dyrere end selv Anholt vind parken! Næsten 3,5 gange markedsprisen - godt for dem at der er masser af skattekroner de kan leve af... Skidt for dem der skal betale :o(

Spændt på om dette monstrum virkelig holder i de lovede 20 år, eftersom det bliver tævet godt og grundigt af bølgerne. Jeg tvivler.

 • 0
 • 0

Nu snakker vi jo stadig om et produkt, der er i udviklingsfasen. Selvom P80 bliver fremstillet som et endeligt produkt, er det fuldstændig urealistisk at den skal kunne konkurrere med etablerede produkter. Først når man har mere erfaring og masseproduktion kan det forventes, at prisen er konkurrencedygtig.

Se fx. på Hywind (verdens første full-scale flydende vindmølle). Prisen pr. kWh er frygtelig lav, alligevel er projektet en bragende succes, der har ført til flere ordre på flydende vindmølleparker.

Vi bliver altså nødt til at afvente og se, hvordan deres mulige kunder reagerer på P80, før vi kan sige hvorvidt det duer.

 • 0
 • 0

Martin Brorsen:

Nu snakker vi jo stadig om et produkt, der er i udviklingsfasen.

Artiklen:

Verdens første bølge- og vindkraftanlæg klar til kommerciel debut

»Det næste anlæg bliver kommercielt – det er meget vigtigt for os at påpege, at vi med det næste anlæg ikke længere befinder os i testfasen,« fortæller Anders Køhler, direktør for Floating Power Plant A/S.

Så de er IKKE i udviklingsfasen - de er endda færdige med den efterfølgende testfase ;o)

Jeg kunne også godt tænke mig at se en livscyklusberegning på den - også jeg er skeptisk m.h.t. holdbarheden af bølgedelen.

mvh Flemming

 • 0
 • 0

De laver ret store ændringer på P80 ift. deres test-model. At de kalder den kommerciel betyder blot, at de har rigelig med test-data. Ikke at de har erfaringen endnu (dén kommer først med større mængde produktion).

 • 0
 • 0

De laver ret store ændringer på P80 ift. deres test-model. At de kalder den kommerciel betyder blot, at de har rigelig med test-data. Ikke at de har erfaringen endnu (dén kommer først med større mængde produktion).

Ordkløveri - De går (i flg. artiklen) i produktion og salg - så er udvikling og test (af denne model) slut - det gør de selv rigtigt meget ud af at understrege i artiklen.

 • om dette så stemmer overens med virkeligheden er nok en anden sag? ;o)

At de selvfølgelig sideløbende med salg af eksisterende model vil udvikle på næste generation, er jo noget (forhåbentligt) alle produktionsvirksomheder gør.

mvh Flemming

 • 0
 • 0

Det er jo dejligt at der er nogen der tænker i alternative ideer, når vi ikke kan/vill have ren / grøn /vedvarende energi fra geotermisk energi (24 timer i døgnet, 365 dage om året, ingen på virkning af vind og vejr, i ca. 100 år)

Men det er selv følgeligt dyre i etableringsprocessen, derfor skal vi ikke tage det i brug for det er jo vigtigere at spare nogle penge istedetfor at indføre grøn vedvarende energi.

Vi tror jo egentlig ikke på at det er så vigtig med drivhuseffekt, forurening osv. vel ?

Er det bare mig eller er der noget galt med nuværende og tidligere regeringers udtalelser i forhold til deres faktiske aktions ?

http://www.ens.dk/da-DK/UndergrundOgForsyn...

 • 0
 • 0

Hvorfor er bølgeenergisystemer altid sådanne monstre ?

Grundlæggende må det handle om at udnytte dét at havoverfladen, med mellemrum, løfter sig fra havbunden, for derefter at synke tilbage.

Altså: generatoren står på bunden. På overfladen ligger en flyder, og imellem disse: En tråd. Når flyderen løftes, "drejes" generatoren den ene vej rundt, og når flyderen synker tilbage, drejer den "selv" tilbaws igen.

Sådan et element må ku' laves for 15 kr...

Smid et par tusinde af disse ud tæt på kysten, hvor bølgerne bliver højest. Forbind dem i et spindelvæv af kabler på bunden - og nyd den gratis strøm. - efterhånden som de enkelte elementer bukker under for de tæsk moder natur udsætter dem for, udskiftes de bare - af en vandhund.

Området skal nok spærres af for fiskere (og hvaler (og kabeltyve..)) - og der er nok også nogle dyreværnsorganisationer som skal ha' på munden..

 • 0
 • 0

Hvad med at tænke i helt alternative baner?

Bølger løfter vand i amplitudens højde, så hvorfor ikke lave en søjle i havbunden indeholdende en mængde magneter med en flydende ring med magneter rundt om? Det har ingen decideret roterende generator, men producerer stadig energi. Simpelt, og relativt billigt (men dog ved jeg ikke hvor effektivt det vil være).

 • 0
 • 0

Se fx. på Hywind (verdens første full-scale flydende vindmølle). Prisen pr. kWh er frygtelig lav, alligevel er projektet en bragende succes, der har ført til flere ordre på flydende vindmølleparker.

Hvor har du set de ordrer ? Gerne links.

 • 0
 • 0

Wikipedia har nogle lidt ældre nyheder om ordrer: http://en.wikipedia.org/wiki/Floating_wind...

Floating windfarms arbejder også sammen med Kina om at bygge en 450 MW park: http://floatingwindfarms.com/projects.html

Desuden er Norge igang med en smide en masse penge efter forskning i flydende vindmøller, og rygtet fra en PhD studerende de har hyret til at forske, siger, at et selskab har fået lov til at opføre en park som de nu har startet et projekt for.

Har desuden været en masse snak om, at der skal bygges adskillige flydende vindmølleparker ud for USA's vestkyst, men har ikke noget konkret (ordene kommer dog fra en Vestas ansat).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten