Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Verdens første batteridrevne sporvogne indtager Nice

De første sporvogne drevet af batterier er taget i brug i Frankrig. Batterierne på vognenes tage sørger for, at det ikke er nødvendigt med køreledninger på den del af ruten, der går gennem det historiske centrum af Nice.

Myndighederne vil gerne holde de to historiske pladser, som sporvognene krydser, Place Masséna og Place Garibaldi, fri for luftledninger.

Det drejer sig om to strækninger sektioner på henholdsvis 470 og 440 meter med 320 meter med luftledninger imellem. De ledningsfri strækninger udgør 11 procent af den 8,8 km lange rute.

Nice tramway Citadis, Nice, France, August 2007 Illustration: ALSTOM Transport / J.Goudstikker

Hver af de 20 sporvogne kører rundt med en pakke på 1.450 kg med 68 specielt udviklede nikkel-hydrid-batterier, som kan generere 200 kW.

Det gør det muligt for sporvognene at køre med op til 30 km/t og leverer tilstrækkeligt energi til at holde den indbyggede aircondition i gang.

Batterierne bliver opladet, mens sporvognene kører under ledningerne. Batterierne har en forventet levetid på fem år.

Genindfører sporvogne

De sidste sporvogne stoppede med at køre i Nice i 1953, efter at byen havde haft hele 11 linier, men nu planlægger bystyret op mod 36 km spor gennem Cote d'Azurs hovedby igen.

Målet er at have tre linier i 2020. Den første rute, der blev taget i brug i november, forbinder centrum af byen med de nordlige og østlige distrikter.

Når netværket er komplet vil, omkring 60 pct. af den lokale befolkning bo - og 80 procent af arbejdspladsen ligge - inden for 500 meter fra et sporvognsstop.

Konstruktionen af den første linie begyndte i marts 2005, og den sidste skinne blev lagt i juni 2007. Det tager omkring 30 minutter at køre fra den ene ende til den anden af den første linie.

Emner : Tog
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der kørte batteridrevne sporvogne i København fra 1897 til 1902 hvor vognene blev ombygget til luftledninger. Syrestanken inde i vognene var simpelthen for slem hvorfor de fil tilnavnet "Syrevognene".

Søg på dette ord i Google og man finder bl.a. dette link til en glimrende sie om bl.a. sporvogne: http://www.vognstyrer.dk/Sporvogne/NES/Vog...

eller dette: http://www.sitecenter.dk/erik-vpedersen/kb...

Undervognene kom iøvrigt fra Tyskland, så der har givet også kørt "Syrevogne" i Tyskland.

  • 0
  • 0

Hvis jeg var journalist var ing.dk nok det sidste sted jeg ville søge job.

At bringe aktuelle, kvalificerede og researchede nyheder til dette forum må være nær umuligt.

Som en ’stakkels’ DJØF’er læser jeg nyhederne samt de uddybende kommentarer med stor fornøjelse, og tror jeg bliver en smule klogere.

Kunne vi/i ikke acceptere at en journalist ikke kan være ekspert på alt mellem kvantemekanik og "Syrevogne".

Tak til de debathøre, der uddyber nyhederne og sætter dem i perspektiv.

Godt nytår

  • 0
  • 0

Umuligt er det vel ikke. Jeg har ikke en pind forstand på journalistik, men mener dog det handler om at lade være med at komme med en påstand uden at have undersøgt om den holder. Det ville vel for eksempel heller ikke være specielt smart at skrive i en overskrift at vores statsminister er homoseksuel, blot fordi det står skrevet i en eller anden pressemeddelse - uden at have dobbeltchecket om det nu også er rigtigt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten