Verdens første offshore elnet bliver en realitet i Østersøen

Verdens første såkaldte offshore elnet bliver nu en realitet - efter at EU-Kommissionen har godkendt projekt 'Kriegers Flak – Combined Grid Solution' i Østersøen.

Samtidig med godkendelsen følger en rar bevilling fra EU's Recovery Fond på op til 1,125 mia. kroner til projektet, som danske Energinet.dk og tyske 50Hertz samarbejder om.

Læs også: Sjælland får ny, milliard-dyr elforbindelse til Tyskland

»Vi er rigtig glade og stolte over at have fået bevilget godt en milliard kroner til projektet af EU-Kommissionen,« siger teknisk direktør Torben Glar Nielsen fra Energinet.dk.

Projektet – som har været længe undervejs – forbinder den kommende danske Kriegers Flak-havmøllepark nordøst for Møns Klint med en tysk havmøllepark, Baltic 2, der ligger knap 30 kilometer væk, og skaber dermed elmæssig forbindelse mellem de to lande.

Læs også: Danmark forbereder verdens første elnet til havs

Den nye forbindelse mellem Danmark og Tyskland kan transportere 400 MW effekt, men kan kun anvendes, når vindmøller ikke producerer strøm, der skal sendes i land.

Ifølge Torben Glar Nielsen vil det sige, at kablet vil være til rådighed med fuld ydelse i cirka halvdelen af årets timer.

Forbindelsen, som i alt koster omkring 2,9 mia. kroner, ventes klar i slutningen af 2018, samtidig med at Energinet.dk færdiggør nettilslutningen af Kriegers Flak-havmølleparken. Forbindelsen mellem de to lande kan således anvendes, selvom alle havmøllerne endnu ikke sat op. Kriegers Flak-parken skal være helt færdig senest ved udgangen af 2021.

Da Østdanmark og Tyskland tilhører hver sit synkronområde, omfatter anlægget ud over kablerne mellem de to havmølleparker en såkaldt back-to-back-konverterstation, som først omformer vekselstrøm til jævnstrøm og derefter jævnstrøm til vekselstrøm med en anden fase.

Konverterstationen er placeret på land i Tyskland, hvilket er meget billigere end at placere den på én af havmølleparkernes transformerplatforme til søs.

Den nye elforbindelse til Tyskland på 600 MW effekt skal forbedre forsyningssikkerheden i Østdanmark og skulle oprindelig have været færdig i starten af 2018. I stedet har Energinet.dk indkøbt såkaldt strategiske reserver, der kan gå ind og sikre tilstrækkelig el-effekt i Østdanmark, indtil kablet er sat i drift.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For mit vedkommende er begejstringen lidt på lavpunktet, eftersom jeg troede, at den oprindelige idé med Kriegers flak var at være first-mover indenfor internationale HVDC-multiterminalsystemer som løsning på problemerne ved langstrakte offshore elnet. Dyrt isenkram, jovist, men synes desværre det nuværende setup er lidt ligegyldigt siden Sverige trak sig og særligt efter Tyskland valgte AC-løsningen.

  • 2
  • 0

Den nye forbindelse mellem Danmark og Tyskland kan transportere 400 MW effekt [...] Den nye elforbindelse til Tyskland på 600 MW effekt skal

Er det en eller to forbindelser vi taler om her? Hvis en, er den så på 400MW eller 600MW?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten