Verdens første kombinerede bølge- og vindkraftanlæg søsat
I al ubemærkethed er verdens første kombinerede bølge- og vindkraftanlæg bugseret på plads nordvest for Lolland.
Det skete forrige søndag, og dagen efter blev de tre 11 kW Gaia-vindmøller koblet til elnettet.
Anlægget hedder Poseidon og er et pilotanlæg i skala 1:6. Ideen er, at et relativt tungt bølgekraftmodul skal agere fundament for tre vindmøller og således forbedre økonomien i det samlede anlæg.
»Vi regner med, at vindmøllerne vil komme til at stå for 25-40 pct. af anlæggets samlede energiproduktion, og da vi samtidig sparer en stor del af udgifterne fra offshore fundamenter, bliver økonomien stærkt forbedret,« forklarer projektleder og civilingeniør Anders Køhler fra firmaet Floating Power Plant, der udvikler anlægget.
Konkret regner man med, at et semikommercielt anlæg i skala 1:3 vil kunne producere strøm til omkring 1,15 kroner pr. kWh.
Bølgedelen testet sidste år
Bølgekraftanlægget - som altså hedder Poseidon og i sin grundtanke blev opfundet tilbage i 90'erne - fik sidste år testet og dokumenteret anlæggets stabilitet og bølgekraftanlægget uden vindmøller samt de mekaniske dele i farvandet nord for Lolland. Over vinteren er anlægget blevet forbedret lidt og de tre tilhørende vindmøller monteret på platformen.
I de kommende seks måneder skal der så måles på møllerne og derefter skal anlægget atter trækkes i havn og have monteret turbine og generator på bølgekraftdelen:
»Vi går langsomt frem og lægger stor vægt på målinger og test, så vi hele tiden kan forbedre designet og dokumentere anlægget. Vores næste semi-kommercielle anlæg bliver tre gange større end det, vi tester nu, for vi tror ikke på, at det er klogt at hoppe direkte til fuldskala. I offshore-miljøet er overlevelse den vigtigste parameter,« siger han.
Skal ligge helt stille
Udfordringen ved konceptet bag Floating Power Plant er først og fremmest at få det 330 ton tunge og 37 meter brede modul til at ligge helt stabilt i bølgerne.
Både for at møllerne ikke skal belastes ekstra på grund af et vippende fundament, og fordi selve bølgekraft-princippet lever af, at anlægget ligger stille.
I stålkonstruktionen er der nemlig monteret ti særligt udformede flydere. Og når bølgerne så ruller ind mod anlægget, vippes flyderne op og ned og trækker store stempler. De generer tryk i et lukket system, som via en turbine skal producere strøm. Hvis hele anlægget vipper op og ned, tabes energien i stedet.
Ifølge projektleder Anders Køhler har man løst problemet ved at bruge en kendt teknologi fra offshore-branchen. Det er anker-systemer, som er udviklet til olieindustrien, hvor skibe agerer platforme og hvor skibene derfor skal holdes helt stabilt over olie-brønden.
Arbejder i netværk
Ankersystemet til Floating Power Plant er derfor udviklet sammen med det verdenskendte skibsdesign-firma Knud E. Hansen, som er vant til at designe sådanne systemer:
»Vores filosofi er at udvikle i netværk, så vi arbejder tæt sammen med institutter og virksomheder, der har ekspertiserne inden for de nødvendige områder. Som for eksempel DHI og Risø DTU, hvor sidstnævnte har regnet på, om fundamentet var velegnet til vindmøllerne,« siger Anders Køhler.
Et fuldskala-anlæg Floating Power Plant bliver skal være 230 meter bredt og skal rumme tre stk. 2 MW vindmøller - men næste skridt bliver som nævnt et skala 1:3 anlæg, som firmaet kalder 'semi-kommercielt.' Det bliver 110 meter bredt og med tre stk. 750 kW møller - men det nærmere design skal udvikles efter bølgeforholdende dér, hvor anlægget helt konkret skal placeres.
Næste anlæg i udlandet
»Det bliver ikke i Danmark, men nok nærmere i i Atlanterhavet ud for Portugal eller den amerikanske østkyst. Her er subsidierne nemlig rigtig gode til den slags projekter,« siger Anders Køhler. Han tilføjer, at man virkelig kan mærke, at oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf har øget amerikanernes interesse for vedvarende energikilder helt enormt.
Ifølge Floating Power Plants planer skal det semi-kommercielle anlæg på 110 meter bygges inden for de næste tre år, og fuldskala-anlægget inden for de næste fem.
Floating Power Plant er et privat udviklingsfirma, hvis aktiviteter finansieres af 60 private, hvoraf mange er lokale investorer og en lokal organisation. Der er indtil videre fire ansatte, hvoraf de tre er ingeniører.
Dokumentation
