Verdens første havmøllepark rives ned
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Verdens første havmøllepark rives ned

Illustration: Dong Energy
Vindmøllerne blev løftet på plads i ét stykke. Nu skilles de i flere, før de løftes væk igen. Illustration: Dong Energy

Dong Energy river nu verdens første havmøllepark ud for Vindeby ned.

Havmøllerne har svinget vingerne siden 1991, hvor Danmark som det første land i verden forsøgte sig med en vindmøllepark på havet og dermed gik med i frontlinjen af teknologisk udvikling til udvinding af grøn energi.

Læs også: Aldrende havmølleparker åbner marked for klog nedrivning

‘Vi kan godt tillade os at sige, at havmølleindustriens vugge stod i Vindeby, og at industrien blev grundlagt her,’ siger Leif Winther, ansvarlig for Dong Energy’s danske havmølleparker, i en pressemeddelelse.

Vindebys 11 havvindmøller står 1,5-3 km ud for Lollands nordvestlige kyst. Tilsammen har vindmøllerne produceret strøm til 2.200 husstandes årlige elforbrug, men den relativt lille produktion på 450 kW pr. mølle kan i dag erstattes af en enkelt stor havvindmølle. I hele Vindeby Havmølleparks levetid har møllerne produceret 243 GWh strøm.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvad sker der med de udtjente vindmøller?

‘Vindeby er i sandkassestørrelse sammenlignet med de gigantprojekter, der er i færd med at blive realiseret i Nordeuropa, men uden erfaringerne fra verdens første havmøllepark ville vi ikke have været, hvor vi er i dag,’ siger Leif Winther i pressemeddelelsen.

Arkivfoto fra 1990. Fundamenterne til møllerne blev støbt i Onsevig Havn, Lolland, og siden fragtet til deres plads ud for Vindeby med specialfremstillede pramme. Illustration: Dong Energy

En mølle går til Energimuseet

De ældre vindmøller vil blive afmonteret og skilt i vinger, nacelle og tårn. Mest muligt skal genanvendes som reservedele til andre møller eller i forskningsprojekter.

Betonfundamenterne vil blive nedbrudt på havet med en hydraulisk betonsaks og tages med til land. En af møllerne skal til Energimuseet i Bjerringbro, hvor den kan bruges i udstillinger.

Læs også: Nedsat hastighed i regnvejr skal forlænge livet for vindmøllevinger

Dong Energy har siden 1991 multipliceret møllebestanden med ca. 1.000 havmøller opstillet rundt om i verden. I dag beskæftiger industrien 30.000 ansatte alene i Danmark og omsætter for ca. 90 milliarder kroner og eksporterer for ca. 60 milliarder kroner årligt.

Arkivfoto fra 1990. De gamle møller har en totalhøjde på 54 meter. De kommende møller i Hornsea Procejt One bliver 190 meter høje. Illustration: Dong Energy

Dong beregner deres kommende projekt Hornsea Project One til at blive verdens største havmøllepark med en kapacitet på 1,2 GW, der kan facilitere grøn energi til omkring én million husstande. Ifølge planen vil Hornsea Project One gå i drift fra 2020 ud for Englands østvendte kyst.

Læs også: Dong får tilladelse til at opføre verdens største havmøllepark

Kunne være interessant med nogle billeder af fx wear and tear på de enkelte møller, for hvorledes tidens drift har sat sine spor :)

  • 15
  • 0

Det kunne måske være mere interessant, at se et regnskab for hvor meget det samlet har kostet?

Produceret strøm, kontra:
Fremstillingsomkostninger, opførselsomkostninger, vedligeholdsomkostninger, driftstabsomkostninger, nedtagningsomkostninger, skrotningsomkostninger, miljøomkostninger: (fra produktion af møllerne, opbevaring af ikke genanvendelige materialer, diselforurening fra kraner både, skibe, forurening fra tabte materialer i havet, fra opførsel, drift, nedtagning osv.) for ikke at tale om, den forurening at naturen, grundet de grimme møller har stået der og skæmmet udsigten i 25 år.

Gad godt vide hvem der betaler for de nedtagningsomkostninger (andre end bl.a. miljøet)?

  • 5
  • 26

Når der nu allerede er en part, med tårn og møller og miljøgodkendelser etc. er det så ikke pudsigt at det ikke betaler sig at lave en form for opgradering til mere moderne møller og udnytte det der er? Eller er fundamenterne ikke pålidelige nok efter 25 år?

  • 6
  • 0