Verdens første grafenhøjttaler sparker traditionelle højttalerenheder af banen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Verdens første grafenhøjttaler sparker traditionelle højttalerenheder af banen

Forskere fra University of California, Berkeley, har udviklet verdens første elektrostatiske grafenhøjttaler, der nemt vil kunne konkurrere med kommercielt tilgængelige høretelefoner. Det skriver amerikanske Technology Review.

Højttalerens membran er lavet af få lag grafen. Et lag grafen er et ét-atomigt kulstoflag i et hønsenetsagtigt gitter, som både kan lede elektricitet og varme, og som er 200 gange stærkere end stål.

Grafenmembranen er placeret mellem et par elektroder, der skaber et magnetisk felt. Når feltet oscillerer, eller med andre ord vibrerer, vibrerer grafenen også, og dermed skabes lyden.

Ifølge forskerne er ydeevnen meget bedre end traditionelle højttalere. For uden akustisk design skulle den nye højttalertype kunne sammenlignes med lydkvaliteten i kommercielt tilgængelige høretelefoner af høj kvalitet.

Du kan læse hele resultatet af forskernes undersøgelser her

Emner : Lyd
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Dét var sq dejligt!
- Tænk, det gamle lort vi hidtil har måttet lytte til musik på!

[Sarkasme kan, i dén grad forekomme]

 • 1
 • 1

Faktisk er det elektrostatiske princip et helt fantastisk middel til at få god lyd.
"Hårdere, barskere, dybere og højere er det altid muligt at få det med andre højttalere. Men den letflydende, silkeagtige og organiske lyd fra et par Quad ESL-2905 er det, som matcher. I hvert fald til prisen, som får dem til at fremstå som et kup. Nærmere musikkens inderste sjæl kommer du ikke. Med gnistrende dynamisk kontrast, seriøs dybbas og ekstrem lav forvrængning, får Quad´erne til at stå stærkt i klassen af verdens bedste højttalere. Har man plads og råd, er der ingen grund til at tøve. Bedre bliver det næppe til prisen"
Prisen er 70.000,-

Så jo, jeg har altid ønsket mig et par elektrostater, og måske får jeg råd til dem engang om nogle år - når jeg ikke kan høre mere.

Hvis grafen kan bringe prisen ned skulle det være mere end velkomment.

 • 1
 • 1

.......derkan få det fulde udbytte af elektrostatiske højtalere.

De som ville kunne, de unge er i fuld gang med at ødelægge deres hørelser på festivaler og med ørepropper. Og os der har råd, er ikke mere istand,på grund af høreapparaternes manglende ydelser:)

 • 2
 • 2

Et fremragende alternativ til elektrostater er Magneplanar (søg Google). og til en noget mere fremkommelig pris!

 • 0
 • 2

Quad ESL-2905 var kun en middelmådig højtaler. Dette skyldes blandt andet at den var fuldtone og altså ikke havde selvstændig enhed til bas. Skal man finde virkeligt gode elektrostatiske højtalere, kan man vende sig imod Beveridge, http://www.bevaudio.com/ der er 2-vejs. De lyder (selv uden bassen) meget bedre end Quad, men der er også mange andre forskelle for eksempel er de lukket helt på bagsiden, lige som nyere modeller har indbygget forstærker. Prisen for dem ligger lige omkring 100.000$ i USA + afgifter og den slags, så de er jo også "lidt" dyrere.

Der hvor jeg ser mulighed i den nye teknik, er lettere membraner og især membraner der ikke oxydere, det gør Beveridge udgaverne og så meget at de ikke virker mere efter 10-15 år, så skal der nye paneler i.

Problemet med høretelefoner, Stax eller andre mærker, er at jeg altså ikke har lyst til at sidde så tæt på 4.000 volt.

Det jeg vil kikke efter, er hvilke folier den nye grafen udgave kan laves på, traditionelt er mylar bedst, da den kan tåle at blive strammet voldsomt ud, og beholder den stramme tilstand i mange år. Selvfølgelig er den elektriske ledeevne også væsentlig og skal sammenlignes med den aluminium der normalt anvendes.

Nogle DTY projekter findes der, så priserne kan holdes nede, men det er langt fra så simpelt som at bygge en helt almindelig højtaler. I mine vejer delefiltret inklusiv stepup omkring 15 kilo, pr. side.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten