Rettelse: I en tidligere version af artiklen stod der, at forsøg som dette er lovlige i Kina. Det er nu rettet.
Verdens første genredigerede babyer blev i denne måned født i Kina, hævder kinesisk forsker bag projektet.
Det skriver Associated Press (AP), der har talt med forskeren He Jiankui, som leder et laboratorium i Shenzhen.
Der er tale om tvillingepiger, hvis forældre frivilligt meldte sig til at modtage genredigerede embryoer under reagensglasbehandling (IVF)
Formålet med projektet var ikke at kurere en sygdom, men i stedet at gøre babyerne resistente over for fremtidige hiv-infektioner.
Læs også: Dansk Crispr-projekt: Genredigering skal redde patienter med sjældne immun-sygdomme
He Jiankuis påstand er endnu ikke blevet uafhængigt bekræftet, og resultaterne er ikke blevet udgivet, skriver AP. Dog udleverede He Jiankui materiale til mediet, som andre forskere siden har gennemgået, mens en amerikansk professor fra Rice University i Texas fortæller, at han deltog i projektet i Kina.
Ved genredigering af sædceller, embryo og æg går ændringerne i arv, og emnet er yderst kontroversielt i forskerkredse, viser reaktionerne på He Jiankuis påstand.
Flere forskere har således ifølge AP fordømt forsøget for at være etisk uforsvarligt og forhastet, mens også fremgangsmåden og resultaterne er blevet kritiseret.
Læs også: Hvem ejer patentet på gensaksen Crispr? Den amerikanske domstol har talt.
Brugte Crispr-Cas9
He Jiankui fortæller AP, at han valgte hiv, fordi infektionen er et stort problem i Kina. Den kan dog standses, hvis et gen kaldet CCR5 deaktiveres, og det var målet med projektet.
I alt rekrutterede han syv par, hvor mændene var inficeret med hiv, gennem en aids-gruppe i Beijing. Parrene blev tilbudt gratis fertilitetsbehandling, forsikringsdækning for børn født under forløbet samt løbende lægetjek de første 18 år af børnenes liv.
Selve genredigeringen foregik under IVF med genredigeringsværktøjet Crispr-Cas9, og i alt blev elleve redigerede embryoer brugt i seks implanteringsforsøg, inden den nu afsluttede graviditet lykkedes.
Læs også: Crispr-forsker: Vigtigt at undersøge mulige bivirkninger ved Crispr
Efterfølgende tests viste, at kun den ene pige i tvillingeparret fik ændret begge kopier af det tilsigtede gen. Den anden fik kun ændret én kopi, og kan derfor stadig blive inficeret med hiv.
Succes endnu ikke sikker
Ifølge de forskere, der har gennemset He Jiankuis materiale, viser de hidtidige tests endnu ikke, om redigeringen virkede efter hensigten, eller om babyerne undgår at lide skade som følge af proceduren.
Derudover nævner de også tegn på, at genredigeringen var ufuldstændig. Hvis kun nogle celler ændres, er babyerne ikke beskyttet mod hiv, fortæller den kendte Harvard-genetiker George Church ifølge AP.
Et forsøg på at implantere en embryo, hvor forskerne vidste, at ingen af kopierne af CCR5 var blevet ændret, tyder desuden på, at det primære mål var at teste genredigering og ikke at undgå hiv, mener han.
Dog støtter han ideen om brug af genredigering i bekæmpelse af hiv.
Yderligere forsøg på at implantere genredigerede embryoer er nu blevet sat på pause, indtil sikkerheden i forbindelse med det første tilfælde er blevet analyseret, og eksperter på området har kommenteret resultaterne.
Læs også: Matematisk formel skal forudsige fejlklip fra gensaksen
