Verdens første genanvendelige vinge til havvind kommer fra Aalborg
Verdens største havvindmølleproducent, spansk-tyske Siemens Gamesa, hævder at have produceret verdens første genanvendelige havvindmøllevinger til kommerciel brug.
De første seks 81 meter lange RecyclableBlades, der er produceret på Siemens Gamesas vingefabrik i Aalborg, indeholder en ny resin, som gør det muligt at bryde den kemiske struktur op og skille resinen fra resten af materialerne, fortæller Jonas Jensen, der er global bæredygtighedsspecialist hos Siemens Gamesa.
»Det her er et gennembrud. Vi har løst et af de problemer, som der gennem tiden er peget fingre af vindmølleindustrien for. Der ligger en potentiel affaldsudfordring med udtjente vindmøllevinger, men den er vi kommet ud af med den her teknologi,« siger han.
Ingeniøren har tidligere beskrevet, hvordan udtjente vindmøllevinger i de fleste tilfælde ender på deponi – hvilket er den ringeste affaldsløsning – da de er utroligt svære at skille fra hinanden, hvilket er påkrævet, hvis de skal genanvendes.
Universiteter og laboratorier har tidligere produceret genanvendelige vindmøllevinger i mindre skala, men aldrig før har nogen været certificeret og produceret til kommerciel brug, hvilket Siemens Gamesa RecyclableBlades for nylig blev, fortæller Jonas Jensen.
Læs også: Nyt projekt lover fuld genanvendelse af fremtidens vindmøller
En vindmøllevinge er bygget op af resin og enten glas- eller kulfibre samt af et kernemateriale, som typisk er enten plastikskum eller balsatræ. Men den resin, der består af standard epoxylim, som i dag bruges til at holde materialerne sammen, kan ikke opløses. Derfor er vingerne meget svære at genanvende.
»Vores resin består egentlig af den samme kemiske struktur, men med et lille twist. Når en vindmøllevinge med den her resin er udtjent, så kan materialerne skilles ad ved at udsætte vingen for eddikkesyre og varme,« fortæller Jonas Jensen, som ikke kan komme nærmere ind på, hvad det ‘lille twist’ er.
Læs også: 2000 tons kasserede glasfibervinger på lager: Ingen udsigt til genanvendelse
Resinen, fibrene og kernematerialerne kan derefter bruges til at producere nye produkter. Det kommer nok ikke til at være nye vindmøllevinger, fordi de forskellige materialer mister styrke, når vingerne har nået deres levetid på 25-30 år. Men eksempelvis i biler, dele i vindmøllens nacelle eller husholdningsprodukter kan man forestille sig brugsscenarier, fortæller han.
Ifølge Jonas Jensen har RecyclableBlades samme levetid og tekniske egenskaber som de andre vinger, som Siemens Gamesa producerer. Han kan dog ikke fortælle meget om prisen på dem.
»Jeg kan ikke komme ind på de absolutte tal. De er dyrere, men de er ikke så dyre, at vi ikke tror på, at der er en interesse i markedet for det,« siger han og tilføjer, at vingerne er en del af Siemens Gamesas ambitioner om at have gjort vindmøllevinger fuldt genanvendelige i 2030 og det samme for hele møllen i 2040.
Læs også: Glasfiber fra Vindeby Havmøllepark endte på losseplads i Aalborg
De første seks RecyclableBlades skal i samarbejde med energiselskabet RWE installeres i Kaskasi-havmølleparken i Tyskland, der efter planen skal begynde at producere vindenergi i 2022. Samtidig er Siemens Gamesa i dialog med EDF Renewables og WPD om at sætte endnu flere genanvendelige vinger, der skal produceres i fremtiden, i drift i fremtidige havmølleparker.
