Verdens første detaljerede kort over klodens koralrev

Forskere har kortlagt verdens koralrev i en database, der ligger frit tilgængeligt til offentligheden. Illustration: Susann Rossbach

Koralrev er nogle af de mest skrøbelige økosystemer, vi har, og det er en konstant kamp at bevare dem. Som et led i indsatsen har forskere nu færdiggjort det første udførlige kort i høj opløsning over verdens koralrev. Kortet gør det muligt at se detaljerede informationer om lokale rev og de forskellige typer af undersøiske strukturer som sand, sten, søgræs og koraller. Det skriver mediet APNews.

Kortet giver en ensartet kortlægning af koralrevenes biom og har fået navnet The Allen Coral Atlas, navngivet efter Microsoft medstifteren Paul Allen. Hundredvis af bidragsydere fra felten har givet information om lokale rev, så forskerne havde mulighed for at programmere deres satellitter og software til at fokusere på det rette område. Kortet skal fungere som reference for at beskytte koralrevene, planlægge marine undersøgelser og forskning i koraller.

Screenshot fra Allen Coral Atlas. Den røde farve er selve koralrevene. Illustration: Screenshot fra Allen Coral Atlas

Læs også: Genredigering og bakterieboost: Blege koralrev får farverne tilbage

Skal hjælpe beslutningstagere over hele verden

Tanken er også at give internationale beslutningstagere et overblik over koralrevene og deres tilstand, så de kan tage beslutninger på et oplyst grundlag.

“Hvis du ikke ved, hvad du har med at gøre på et ensartet niveau, hvordan skal en organisation som FN så have en chance for at spille en reel rolle? Hvordan skal en regering, der har en øgruppe med 500 forskellige øer lave en samlet beslutning?” Det retoriske spørgsmål kommer fra Greg Asner, der er administrerende direktør på Atlas projektet, og er udtalt til APNews.

Sådanne politiske beslutninger kunne være om beskyttede maritime områder, planlægning til infrastruktur som havne, regulering af fiskeri og havdiger samt restaureringsprojekter af koralrev. På Atlassets egen hjemmeside skriver man også, at man samarbejder med embedsmænd fra 14 forskellige lande og arbejder på 48 nye maritime projekter, hvor kortet bliver brugt som deres grundlæggende datasæt.

Kortet har desuden en funktion, der kortlægger afblegningen af koralrev som følge af havenes stigende temperaturer og andre faktorer.

Læs også: Her er fem våben, der kan restaurere koralrevene

Frit tilgængeligt

Forskere ved Queensland University i Australien brugte kunstig intelligens og lokale data til at danne de forskellige lag i atlasset. Greg Asner anslår, at tre fjerdedele af verdens koralrev ikke tidligere har været kortlagt på denne detaljerede måde, mens mange af dem slet ikke var kortlagt på nogen måde.

Kortet ligger frit tilgængeligt for alle, og du kan finde det her.

Emner : Vandmiljø