Verdens farligste malariaparasits vigtigste gener er fundet

På billedet (elektronmikrografi) kan man se en rød blodcelle inficeret med malariaparasitter, som er farvet i blå. Den inficerede celle er øverst til venstre på billedet. Forneden er en uinficeret celle med glat rød overflade. Illustration: NIAID og Creative Commons Attribution 2.0 Generic

I 2016 døde næsten en halv million mennesker – primært børn under fem år – af tropesygdommen malaria på grund af parasitten Plasmodium falciparum, og flere end 200 millioner mennesker blev syge af parasitten.

Den er ansvarlig for omkring 90 procent af alle malariadødsfald og er dermed den mest dødbringende af verdens fem forskellige malariaparasitter. Tilmed er den resistent over for forskellige malariamidler.

Nu har forskere for første gang kortlagt de vigtigste gener for parasitten, der overføres via myggearten Anopheles.

Gensekventeringen vil kunne hjælpe forskerne med at identificere og prioritere, hvilke tiltag man skal tage for at finde frem til medicin, der kan bekæmpe malaria.

Det skriver et af verdens førende genomcentre Wellcome Sanger Institute i Storbritannien, der sammen med University of South Florida i USA står bag forskningen.

Afgørende proces

Forskerne har udviklet en ny genteknologi til at analysere hvert enkelt gen i parasitten og udpege de gener, der er uundværlige.

Læs også: Nobelpris i medicin uddelt for behandling af flodblindhed og malaria

Først har man ved hjælp af teknikken kaldet 'piggyBac-transposon insertional mutagenesis' kunnet mutere de fleste af parasittens gener. Dernæst har man kigget på adenin og thymin, som er to af de fire kemiske byggeklodser (baser), der udgør DNA.

Den proces har været afgørende, siger forskerne, eftersom den høje procentdel af de to baser tidligere har begrænset forsøgene på at manipulere parasittens genom.

Forskerne har skabt flere end 38.000 mutationer, og ved at kigge efter gener, der ikke er blevet ændret, har man kunnet udpege gener, der er livsnødvendige for parasittens overlevelse i menneskers røde blodlegemer.

Studiet viser, at 2.680 gener ud af Plasmodium falciparum-parasittens 5.400 gener er livsnødvendige gener. Forskerne ved dog ikke, hvilken funktion cirka 1.000 af generne har.

Frygt for resistens mod vigtigste lægemiddel

Parasitten har hen over de seneste årtier udviklet resistens over for mange lægemidler, og lægerne frygter, at parasitten også kan udvikle resistens over for det nuværende mest effektive middel mod malaria, artemisinin.

Læs også: »Fremtidens ingeniør vil ændre verden, så mennesker bliver behandlet mere lige«

Man ved faktisk ikke, hvorfor lægemidlet slår parasitterne ihjel. Men man tror, at parasittens modstandsdygtighed over for medicin kan hænge sammen med proteasom. Det vil sige proteinkomplekser, som nedbryder unødvendige eller beskadigede proteiner gennem en kemisk reaktion, der bryder peptidbindinger; bindingerne mellem aminosyrer.

Mange af parasittens livsnødvendige gener, som man har fundet i studiet, er fundet netop der, og det gør det til et godt sted at fokusere forskningen for at undgå, at parasitten også udvikler resistens over for dét lægemiddel.

Vil målrette medicinen

»Vi har mere end nogensinde før brug for ny medicin, der angriber malaria, eftersom vores normale medicin mod malaria fejler. Dette er det første storskala genetikstudie af den farligste malariaparasit P. falciparum, og det giver os en liste på 2680 gener, som forskerne kan prioritere som lovende mulige mål for medicinen,« siger forskningsgruppeleder, Julian Rayner fra Wellcome Sanger Institute.

Læs også: Dramatisk dna-evolution muligvis forårsaget af malaria-parasit

»Vi håber, at denne tilgang vil bidrage til at fremskynde udviklingen af nye behandlinger mod den dødelige sygdom,« siger han.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Science.