Verdens ældste lydoptagelse
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. Newsletters and emails from Mediehuset Ingeniøren may contain marketing from marketing partners.

Verdens ældste lydoptagelse

Edisons optagelse af "Mary had a little lamb" er ikke længere verdens første lydoptagelse. Franske og amerikanske forskere har fået en sang, "Pjerrot Sa' til Månen...", ud af en graf fra 1860.

Amerikanske og franske forskere har genskabt lyden af en kvinde, der på fransk synger "Au Claire de la Lune", som på dansk hedder "Pjerrot sa' til Månen...".

Lydklippet er optaget i 1860, hele 17 år før Thomas Alva Edison optog sin første lydoptagelse med sin nyopfundne phonograph.

Men i modsætning til Edisons lydoptagelse var det aldrig meningen, at den franske optagelse skulle høres af nogen. Det var simpelthen et kunstværk, en grafisk gengivelse af en sang, skriver magasinet The Age.

Målet med phonautograph'en var ikke at gentage lyden, men blot at afbilde den som en graf.

Den blev optaget ved hjælp af en membran, der var forbundet med en nål. Når kvinden sang, ridsede nålen et mønster ned i et stykke papir, der forinden var farvet sort med sod fra en olielampe og placeret på en drejelig rulle.

Ideen var undfanget af franskmanden Edouard-Leon Scott de Martinville, som kaldte sit apparat en phonautograph.

For at få hørbar lyd ud af "lydgrafen" måtte de to forskere Patrick Feaster og David Giovanni først lave en meget præcis skanning af grafen, som befandt sig i det franske patentkontor og Academie des Sciences. Her fandtes flere phonoautogrammer, som Edouard-Leon Scotte de Martinville havde optaget i perioden fra 1853 til 1860.

Lyden blev afspillet i offentlighed første gang ved den netop afholdte konference for Association for Recorded Sound Collections ved Stanford Universitetet i Californien.

Lyden blev genskabt ved det californiske universitet Lawrence Berkeley Lab. Her lykkedes det forskerne Carl Haber og Earl Cornell at omsætte grafikken til lyd ved hjælp af et computerprogram. Undervejs måtte hastigheden dog justeres manuelt, fordi den oprindelige rulle ikke blev drejet med jævn hastighed.

Edouard-Leon Scott de Martinville blev født i 1817. Han var ikke forsker, men trykker og bibliotekar. I sine memoirer, som han skrev et år før sin død i 1879, hånede han Edison, idet han mente, at lydoptagelse via hans egen opfindelse var en fransk opdagelse. Edison var i hans øjne kun den, der forbedrede teknikken.

Kommentarer (10)