Verdens ældste krystal fundet i Australien

25. februar 2014 kl. 15:322
Verdens ældste krystal fundet i Australien
Illustration: Nature Geoscience.
En lille zirkonkrystal fra Australien er 4,4 milliarder år gammel, næsten lige så gammel som Jorden selv. Forskerne troede ellers, at Jorden dengang manglede en fast skorpe.
Artiklen er ældre end 30 dage

Så bliver det ikke meget ældre. En mikroskopisk zirkonkrystal på bare 200 x 400 mikrometer, eller hvad der svarer til det dobbelte af et hårs diameter, blev i 2001 fundet i et område af det vestlige Australien kaldet Jack Hills, skriver Nature Geoscience.

Nu viser analyser udført af University of Wisconsin i USA, at den lille krystal er 4,4 milliarder år gammel. Det er bemærkelsesværdigt, da det vurderes, at Jorden er 4,5 milliarder år gammel, hvilket altså vil sige, at der inden for de første 100 millioner år må være blev dannet en fast skorpe. Tidligere har man ment, at sådan en skorpe først blev dannet for 3,8 milliarder år siden.

Hvis Jorden blev skabt for 4,4 milliarder år siden, så blev den lille zirkonkrystal skabt bare 100 millioner år efter. Illustration: Nature Geoscience.

John Valley, der er professor ved University of Wisconsin, og som har stået i spidsen for undersøgelserne, siger, at fundet af en så gammel krystal måske betyder, at miljøet på Jordens overflade dengang ikke var nær så voldsomt, som man tidligere har antaget.

Læs også: På sporet af det tabte mikrokontinent Mauritia

For at kunne afgøre alderen har forskerne brugt to forskellige metoder. Den første foregår ved at måle henfald af uranisotoper til blyisotoper. Problemet med den metode er, at den kun er nøjagtig i et lukket system, hvor der hverken tilføres eller fjernes uran eller bly.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Metoden kan også være usikker, hvis blyatomerne over tid flytter rundt inde i zirkonkrystallen. Så ud over det brugte forskerne en metode, hvor enkelte blyatomers masse kan bestemmes ved hjælp af ‘atom-probe tomography’.

Jordskorpens nøjagtige alder interesserer forskerne, da det kan være med til at afgøre, hvornår livet opstod:

»Hvornår blev jorden beboelig for liv? Hvornår blev den kold nok til, at livet kunne opstå,« siger John Valley til Reuters.

Med en alder på 4,4 milliarder år er det ifølge John Valley muligt, at det første liv kunne være opstået for 4,3 milliarder år siden. De ældste beviser for liv, vi i dag har, er 3,4 milliarder år gamle.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
27. februar 2014 kl. 08:09

. . . den pågældende krystal ikke er kommet hertil udefra - f.eks. med en meteorit, der sagtens kan være slået ned i en ikke-størknet jordskorpe, eller være bremset op ved mødet med vores atmosfære, hvorefter den er "regnet" ned på jorden, måske endda så sent som 2 dage før den blev fundet.

Det har man naturligvis undersøgt. Der er adskillige grunde til at den ikke kan stamme fra en meteorit:

Zirkon krystaller er ikke løsfund, de findes indlejret i andre mineraler, f.eks. granit. De har altså været på jorden i ganske lang tid. De overlever pladetektonik, vulkanisme med mere pga. deres hårdhed og høje smeltepunkt. De ældste zirkoner findes i bjergarter som er yngre end dem selv.

Samme dateringsmetode på metoritter giver aldre større end 4,5 milliarder år. De falder i to adskilte grupper med et par millioner års interval. Men den fundne zirkon er yngre end meteoritterne og kan derfor ikke komme fra en meteorit.

Mvh. Peter

1
27. februar 2014 kl. 03:54

. . . den pågældende krystal ikke er kommet hertil udefra - f.eks. med en meteorit, der sagtens kan være slået ned i en ikke-størknet jordskorpe, eller være bremset op ved mødet med vores atmosfære, hvorefter den er "regnet" ned på jorden, måske endda så sent som 2 dage før den blev fundet.