Verden oversvømmes af 65 millioner ton brugt elektronik

Hvis du har smidt det store, tunge billedrørs-tv ud til fordel for en fladskærm, har du kastet endnu en dråbe i et hav af brugt elektronik, der frem mod 2017 vil runde 65 millioner ton på verdensplan.

Både den vestlige verden i form af USA og Europa samt lande som Japan og Kina smider flere og flere brugte mobiltelefoner, fjernsyn, computere, håndmiksere og lignende ud til fordel for den seneste nye model.

En ny rapport fra FN-universitetet viser, at der i 2012 blev smidt 48,9 millioner ton elektronikskrot ud. Det svarer til, at hver eneste af jordklodens knap syv milliarder mennesker smider syv kg elektronik ud om året, skriver FN.

Fordelt på antal indbyggere ryger amerikanerne dog op på en suveræn førsteplads med 29,8 kg elektronikaffald om året. Til sammenligning kasserer japanerne i gennemsnit 21,5 kg elektronik årligt. Det viser et nyt kort over affaldsbunkerne, som FN i forlængelse af sin nye rapport har offentliggjort.

Danmark producerede i 2012 125.000 ton elektronikskrot. Det svarer ifølge FN-rapporten til 22,4 kg pr. indbygger.

Østlandene kommer med

Ikke kun de vestlige lande er blevet gode til at forbruge elektronik. Også de tidligere sovjetiske lande kommer med på vognen.

Eksempelvis smider hver indbygger i Estland knap 13 kg elektronik ud om året, mens Rusland snart runder 11 kg. Ifølge FN-rapporten er mængderne nemlig vokset markant siden murens fald.

Kina er på grund af sin størrelse det land i verden, som smider flest brugte telefoner, computere og lignende ud. Ifølge de ny tal stod Kina i 2012 tilbage med en bunke på 11 millioner ton elektronikskrot - USA ligger ikke langt bagefter med 10 millioner ton elektronisk affald.

Emner : Affald
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Folk smider vel ikke deres to år gamle HD tv ud fordi der er kommet en 3D model på markedet. Mon ikke bare der er så meget skrammel-elektronik(læs kinesisk bras) i omløb, at det lader sig selv kasserere? Der vil selvfølgelig være nogle elektronikfreaks derude, men de få mennesker kan ikke være skyld i den store mængde skrot. Jeg er ret overbevist om at det er mentaliteten den er gal med hos den brede befolkning. Folks iver efter at få det billigst muligt, kombineret med producenters grådighed, presser priser og kvalitetet i bund. Jeg kender desværre selv alt for mange der hellere kører et smut i 'Harald Skrald' og finder deres indkøb, frem for at købe et brugt kvalitetsprodukt. (Når nu man ikke er villig til at betale for kvalitet)

Min 25 år gamle Bosch Borhammer fungere stadig upåklageligt! Eller den gamle Miele opvaskemaskine fra '94!

 • 0
 • 0

At udskifte og reparere, igen og igen, eller købe nyt. For knap 15 år siden blev jeg på mit job stillet over for spørgsmålet om opgradering af kontorets computere med mere RAM.

Jeg konstaterede at det var billigere at købe nye computere med endu mere RAM, hurtigere CPU osv, end at opgradere de gamle computeres RAM.¨

Følgelig "kasserede" vi de gamle computere, men ledelsen besluttede at de gamle computere skulle genbruges på kommunens skoler. Der endte de i kælderen i flere år da lærere og elever opdagede hvor lidt de kunne. Ikke en gang børnehaverne kunne bruge "skidtet".

Ledelsen blev i øvrigt noget forskrækket da de hørte om hvor nemt det var at genfinde oplysninger (også fortrolige), på slettede harddiske.

Mit barnebarn skiftede computer og splittede selv computeren i stumper for at få harddisken ud inden resten røg i "genbrug".

Man skal derfor være fanatiker hvis man tror genbrug er en løsning, men selvfølgeligt skal det gamle udstyr skrottes på forsvarlig vis

 • 0
 • 0

Jeg har udskiftet min gamle 18 tommer LED skærm med en 27 tommer Philips LED skærm

Alene strømbesparelsen (det er også et ressourceforbrug) på ca. 200 KWh årligt har en værdi på mere end 400 kroner, og jeg sparede at købe stærkere briller.

Strømforbrug er jo også lig med CO2 og forurening. Så jeg synes det var en fornuftig beslutning.

Den gamle skærm blev sendt til genbrug, og hvis der er en person som kun bruger skærmen lejlighedsvis kan det for ham/hende være en fornuftig anskaffelse til 50/100 kroner, men for mig var udskiftning det klogeste.

 • 0
 • 0

Vi opdagede at vort knap 3 år gamle 32" LED TV brugte årligt ca. 360 KWh mere end et nyt 40" LED TV (som endda har sluk selv automatik) til en pris af 3.999 kroner, så var sagen klar. Ud med det gamle og ind med det nye.

Da min datter ikke ser så meget TV som os, så fik hun det gamle til "genbrug", og det brugte da også væsentligt mindre strøm end hendes gamle CRT TV.

Altså lavede vi ressourcebesparelser også på denne anskaffelse.

 • 0
 • 0

Det er i nogle end ikke muligt fordi reservedelene er udgået siden maskinen blev anskaffet 15 år tilbage. Dertil kommer at den nye maskine har væsentligt lavere vand- og elforbrug. Igen en besparelse af ressourcer, så også den betaler sig selv på forbløffende kort tid.

Såedes har vi i løbet af få år nedsat vort årligt elforbrug med 2000 KWh.

Og så påstås det at der er noget galt med vor mentalitet.

 • 0
 • 0

Tjah. Den 15 år gamle pumpe kunne ikke repareres. Og en ny A+++ vaskemaskine bruger 3 gange mindre strøm, samt dertil mindre vand. Den centrifugerer også bedre, så der kræves mindre tørring.

Desværre er vor 15 år gamle tumbler langt fra slidt op (håber jeg da) idet vi tørrer mest muligt på tørresnoren, men det er oplagt at den heller aldrig vil blive repareret. Den vil blive udskiftet med en mere energiøkonomisk.

 • 0
 • 0

I begejstringen over at der spares energi, så husk lige at i Danmark har vi opvarmning i 8 af årets måneder. Så den (el-)varme, der ikke kommer fra TVet skal leveres af gasfyret. Besparelsen er altså kun forskellen mellem gasvarme og elvarme + de fire måneder, hvor der ikke er brug for varmen. Med fjernvarme er det vel lige før, at det kan betale sig at have sit gamle TV kørende hele tiden.

Yes, i Californien, hvor man har aircon kørende hele året, er det en helt anden snak. Dér kan energibesparelser virkelig betale sig!

 • 0
 • 0

Men pengene investeret i ny elektronik giver mig en mange gange større besparelse end jeg kan opnå i banken, og så vil bankens renter endda være skattepligtige.

Så inden man slipper den hellige forargelse løs, så skulle man måske tænke lidt over forholdene og vurdere om man altid selv har mest ret.

 • 0
 • 0

Så kender du ikke prisen på fjernvarme i vor by.

Trods udskiftninger af samtlige vinduer (og med energiglas), 150mm efterisolering på loftet, så er vor varmeregning fra Fjernvarmen fortsat omkring 17.000 kroner årligt, og det til trods for brugen af ca 1½ ton briketter i brændeovnen.

Og prisen på el er jo styrtende høj.

 • 0
 • 0

Der er jo flere måder at genbruge på. Man kan jo også skille det hele ad og få div. metaller og andre materialer ud og bruge dem igen. Men det er jo så også noget der kræver energi og kemi, men det er da helt sikkert nødvendigt med de begrænsede ressourcer der er på jorden. Det vi så skal skaffe er energi nok, som ikke er afhængig af noget begrænset. Håber det kan lade sig gøre.

 • 0
 • 0

Det er en rigtig god ide at de anvendte materialer genvindes, men først kan man jo vurdere om mindre heldige medborgere både kan spare energi i forhold til det de allerede har (eller havde) og penge til nyanskaffelser. Jeg prøver derfor altid om en genbrugsbutik har interesse i at få brugbart udstyr gratis.

 • 0
 • 0

Det er lidt sjovt at man føler sig nødsaget til at retfærdiggøre sit forbrug. Jeg skal ikke være bedre end så mange andre, for jeg kender det kun alt for godt selv. Jeg skiftede min 21'' CFT ud med 219'' TFT'er ~ Jeg havde regnet ud at nergiforbruget kunne retfærdiggøre det, og det kunne det skam også. Idag har jeg skiftet mine 19'' ud med 224'' LED, energibesparelse, tjaa, men sikkert ikke nok til at kunne retfærdiggøre - de 2 gamle skærme blev givet til en anden.

Pointen er at selv om det gamle elektronik er givet væk, så er det stadig i brug, indtil det dør eller der sker noget andet. Hvis vi ser vores el-forbrug i vores hjem, så er det en stigende tendens, uanset hvor meget vi gør for at mindske det, Vi får bare flere apprater og elektronik-dimser der forbruger energi. Hvis man ser det samlede energiregnstykke i et hus, så bruger man bare lidt mindre fjernvarme når man har gammelt elektronik. Og tilsidst.... Når en computer er knaldet sammen så er den som sagt svær at skille af, Hvad der ikke bliver brugt af matrialer er der til vores efterkommere.

Til sammenlining kører vores biler længere på literen, men hvad gør det når vi kører det meget mere, vores forbrug er ikke mindre bare fordi vi har en økonomisk bil der kører 25 km/ltr, i stedet kører vi bare 50 km på arbejde, og besøger familie og venner i weekenden.

 • 0
 • 0

Så får min lillebroder dem og skiller dem ad i småstykker. I de fleste tilfælde er det jo harddisken der er kaput, men så bruger han de øvrige dele til gratis reparation/udskiftning hos især mindre heldige børn og unge mennesker i byen hvor han bor.

På den måde gør skidtet økonomisk gavn for nogle der ikke har så mange penge. Og er det eksempelvis bundkortet der er kaput, så er der fortsat dele der kan bruges, og det kan han finde ud af. Harddisken sørger han så for at den bliver effektivt destrueret med en stor hammer.

Varmebesparelsen ved at bruge gammel elektronik er en meget kostbar måde at spare varme på. Vi har i stedet efterisoleret loftet med yderligere 150 mm rockwool, og udskiftet alle vinduer med energivinduer.

Strømforbruget har vi i løbet af 15 år så nedsat fra ca 5500 KWh til nu 3400 KWh, og bilkørslen er faldet fra 25000 km årligt til ca 15000 km årligt. Det sidste dog mest fordi børn og børnebørn nu selv kan køre.

 • 0
 • 0

Jeg synes at det meste jeg kan læse her er gode eksempler, men selv har jeg nogle dårlige. På lossepladsen så jeg forrige jul en støvsuger der så ny ud. Jeg samler ikke på støvsugere, men var alligevel nysgerrig på hvorfor den var endt her. Så hjem med den og til stikket...den kørte, men sugede næsten ikke for slangen var stoppet med julepapir. Ud med det og den var fin..naboen som manglede en støvsuger fik den og har den stadig. Min kammerat som finder mange fine ting på lossepladsen siger at når han finder noget er der garanti på at det dur. Vaskemaskiner skal blot have renset eller skiftet lænsepumpen, store flotte westfost køl/fryse ting skal blot have en ny termostat eller sådan noget. Her kunne nok gøres en indsats mod det stigende forbrug.

Og se nu alle de Samsung TV der bliver kasseret pga dårlige kondensatorer i strømforsyningen...dem har jeg skiftet mange af de sidste 15 år....også i deres video maskiner. Jeg har ikke Samsung i mit hjem, men Philips og Tandberg som fungerer år efter år.

 • 0
 • 0

Fordi netop Samsung havde det laveste strømforbrug. Jeg har på det seneste erfaret at der åbenbart er en lille dims til nogle få kroner der kan gå itu. Skulle det ske, så bliver det en opgave for enten min lillebroder (TDC tekniker), eller mit barnebarn (elektriker).

M.h.t. udskiftninger af lænsepumper, termostater o.l. kan man hurtigt få et problem med at skaffe reservedelene i det hele taget.

Dette gælder i endnu højere grad i computere og tilsvarende elektronik, men det overlader jeg så til vores specielle form for genbrug.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten