Ventilproblemer: Orion kom ikke op torsdag
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ventilproblemer: Orion kom ikke op torsdag

Opdateret kl. 15:37: Orion bliver ikke opsendt torsdag. Ventiler i rakettens brændstofsystem drillede. Nasa prøver igen i morgen.

Rumkapslen Orion er på plads på toppen af den kraftige rumraket Delta IV Heavy, som klokken 13.05 dansk tid skal bringe den op i en højde af 5.800 km over Jordens overflade. Det er første gang, at den nye rumkapsel fra Nasa skal testes i rummet

Orion er monteret på toppen af Delta IV Heavy, der er klar til opsendelse fra Cape Canaveral i Florida. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Orion skal cirka 14 gange længere ude i rummet, end den internationale rumstation ISS befinder sig, og så langt fra Jorden har en rumkapsel beregnet til transport af mennesker ikke været siden 1972, hvor de sidste Apollo-missioner til Månen fandt sted.

Rumkapslen skal kredse et par gange om Jorden, før den skal vende hjem igen efter 4,5 timer. Undervejs tilbage vil den ramme atmosfæren med en hastighed på cirka 32.000 km/t.

På vej ned igennem atmosfæren vil Orions store varmeskjold med en diameter på fem meter stå sin prøve. Det er designet til at kunne modstå temperaturer på op til 3.300 grader celsius, og ved denne første test regner Nasa-ingeniørerne med, at temperaturen kommer op omkring 2.200 grader.

Orion opsendes med et Launch Abort System (øverst) der skal redde astronauterne, hvis en opsendelse går galt. Under selve rumkapslen i midten finder man service-modulet. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Et sted over Stillehavet vil tre store faldskærme blive udløst, og så vil Orion svæve stille og roligt ned mod havoverfladen og forhåbentlig lande med et behersket plask cirka 1.000 km fra Californien. To skibe vil ligge klar til at tage imod den.

Læs også: Bemandet rumkapsel skal lande uden faldskærm

Her ved den første testflyvning - Exploration Flight Test-1 - er rumkapslen ubemandet, ligesom den vil være det i andre testopsendelser frem til engang i 2020'erne, hvor astronauterne skal med om bord.

Destinationen for den første bemandede mission kendes endnu ikke, men det bliver nok en tur rundt om Månen eller måske til en asteroide.

Til den tid vil opsendelsen ske med en ny, enorm rumraket kaldet Space Launch System, som vil være klar til sin jomfrutur i 2018.

Læs også: Nasa sender sin enorme Mars-raket på jomfrutur i 2018

På længere sigt er det planen, at Space Launch System og Orion-rumkapslen skal være med til at bringe mennesker til Mars. Denne ambitiøse rumrejse skal ske omkring 2035.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er på tide at min generation endelig kommer til at opleve exploration af andre planeter. Det her dufter, for første gang i 4 årtier, som noget hvor menneskeheden virkelig kommer til at presse vores grænser, både teknisk og menneskeligt. Apollo-missionerne var et ubeskriveligt stort skridt for menneskeheden.
Når man om 500 år kigger tilbage på det forrige århundrede, så kommer anden verdenskrig til at være en fodnote i forhold til månelandingerne. Mere af det tak!

 • 10
 • 0

Planerne om at flyve til Mars blev altså aflyst den 11. oktober 2010 af USAs præsident Obama. De bygger stadig dele af hardwaren, fordi amerikansk politik er totalt forskruet (slå op under pork). Men den store løfteraket er aflyst, så man har ingen raket der kan løfte det tænkte Mars rumskib.

 • 1
 • 7

Det var vist Constellation programmet der blev aflyst. SLS skal stadig op at flyve og vil flyve til Mars med hvad end den kan løfte (op til 130 tons til LEO, 20 tons til Mars, for 2. revision af raketten).

Den første opsendelse er planlagt til sidst i 2018.

 • 7
 • 0

IKKE til Mars
Planerne om at flyve til Mars blev altså aflyst den 11. oktober 2010 af USAs præsident Obama. De bygger stadig dele af hardwaren, fordi amerikansk politik er totalt forskruet (slå op under pork). Men den store løfteraket er aflyst, så man har ingen raket der kan løfte det tænkte Mars rumskib.


Nahh, det er altså ikke rigtigt..
Han aflyste constelation programmet, men Orion overlevede og der bliver også bygget på en raket som mindre om den store fra constelation og den hedder SLS - Space Launch System eller Senate Launch System :-).
At så SLS formentligt bliver stoppet ude i fremtiden, fordi den er alt for dyr er en anden snak. :-)
Men den lever altså fortsat og er sat til at bliver opsendt første gang i mindste konfiguration i 2018.
Regner med at SpaceX's kommende monsterraket vil overhale den indenom på et tidspunkt.

 • 7
 • 0

Jeg forstår ikke helt..
Vil de sende fem mennesker på en syv måneders rejse, i en kapsel der ikke er større end en Peugeot 107? Det bliver altså lidt trængt, skal jeg hilse og sige.

Og en landing på Mars, med en kapsel, der er designet til at lande på en havoverflade?
Jeg kan ikke få det til at stemme. Hvordan kommer de hjem igen?

Jeg gætter på raketten kan leverer varen, men alt det andet, det må være til lokale opgaver.

 • 2
 • 0

Fortvivl ikke.
Det er ganske normalt ikke at kunne finde hoved eller hale i USA's rumprogram for tiden. Sørgeligt nok... Siden da er kapslen blevet omdøbt et par gange, men alt i alt er det det samme fartøj... Og trist nok er Orion så dyr så fartøjet selv er den største forhindring for en tur til Mars. Man taler om 1 mia. pr stk, og der er ikke noget med genbrug her. Alle de penge mangler så andre steder, for eksempel har ESA kun bundet sig til at lave et enkelt servicemodul, så på det område skal der også ske noget.

Du kan vist heller ikke finde rundt i det. :-)
Orion er ikke blevet omdøbt, den overlevede som du sagde slagtningen af Constellation hvor kapslen også hed Orion.
Der er raketten (SLS) der har skiftet navn og konfiguration.
Constellation bestod af 2 raketter, Ares 1 der kun skulle løfte Orion ud i LEO og så Ares 5 som skulle løfte de tungere elementer ud til en rejse til mars. Ares 5 blev til SLS, men skal også varetage rollen for Ares 1.
Og den pris du nævner, er på en opsendelse af raketten + en kapsel.
Det er primært prisen på raketten der dødsdømmer Orion, der er ikke råd til at udvikler de andre nødvendige moduler, der er nødvendigt til en Måne/Mars rejse.

Orion har så også det problem, at den bygger på forældet teknologi, den er stort set bare en større version af Apollo. Den vil højst sansynligt bliver overhalet af kommercielle alternativer, inden den når at have mennesker om bord.

 • 5
 • 0

Planen er fortsat Mars, men ja de har ikke afsat penge nok til at det kan lade sig gøre.
Så helt enig at det er et beskæftigelsesprojekt.

Den bliver også omtalt som "The rocket to nowhere".

 • 2
 • 0

Jeg forstår ikke helt.

Fortvivl ikke.
Det er ganske normalt ikke at kunne finde hoved eller hale i USA's rumprogram for tiden. Sørgeligt nok.

Kapslen er en rest fra Constellation programmet, som Obama meget rigtigt stoppede i 2010 efter at en konsulentrapport havde bedømt programmet som "not feasible". Siden da er kapslen blevet omdøbt et par gange, men alt i alt er det det samme fartøj. Altså en kapsel der kan bringe astronauter til og fra Månen. Hvis man skal til Mars, skal der andre boller på suppen. Man skal f. eks også have strålingsbeskyttelse, et "life support" modul og måske noget kunstig tyngdekraft. Hvis du vil se hvad der skal til, så google "Nautilus X" eller måske gå ind og se "Interstellar".

Og trist nok er Orion så dyr så fartøjet selv er den største forhindring for en tur til Mars. Man taler om 1 mia. pr stk, og der er ikke noget med genbrug her. Alle de penge mangler så andre steder, for eksempel har ESA kun bundet sig til at lave et enkelt servicemodul, så på det område skal der også ske noget.

 • 7
 • 0

Han aflyste constelation programmet, men Orion overlevede og der bliver også bygget på en raket som mindre om den store fra constelation og den hedder SLS - Space Launch System eller Senate Launch System :-).

Han aflyste også planen om Mars. De har ikke besluttet hvad SLS egentlig skal bruges til. De har ikke afsat penge til at udvikle de større udgaver af SLS - det er papirprojekter.

De har aflyst udviklingen af et landingsmodul. Selv hvis de flyver til månen eller mars med Orion, så kan man ikke lande - hvad er pointen i det?

Det er et beskæftigelsesprojekt.

 • 6
 • 1

Nu er det udsat 2 gange og den kommer nok ikke af sted i dag. Nu har de sendt isenkram ud i rummet i over 50 år og alligevel kan de ikke kordinere det hele. Godt det ikke er nødforsyninger til ISS.

 • 0
 • 10

Dagens opsendelse af Orion er bare en ubemandet test af en rumkapsel, som højst sansynligt bliver skrottet inden dens rigtige løfteraket er færdigtudviklet og der kommer mennesker ombord.

Næste opsende sf Falcon9/Dragon vil derimod være historisk.

Her vil man jo forsøge at lande et komplet 1. raket trin på en flydende plantform i havet, for derved at kunne genbruge dette rakettrin og dermed gøre opsendelse meget billigere.

 • 9
 • 0

Jeg er helt enig i at SpaceX med stor sandsynlighed overhaler dem indenom. Men des flere der forsøger, des bedre, da det jo forøger chancerne for at vi når ud på andre himmellegemer. En reusable Falcon Heavy (eller blot en 9'er) vil gør det muligt at bygge relativt store rumskibe, hvilket vil gør rejsen til Mars nemmere. Det er godt nok spændende og følge med i :)

 • 5
 • 0

Orion er ikke blevet omdøbt

MPCV? Det hed den under Obama's tale på KSC. Senere vendte "Orion" tilbage... sammen med ordet "Mars", forøvrigt. Den officielle "Plan of Record" er vel stadig at man skal undersøge en asteroide.

http://en.wikipedia.org/wiki/Orion_(spacec...

Og om prisen: Det er jo spørgsmålet hvem du tror på, men jeg hælder til dette: Orion: 1mia $, SLS: 1 mia $. Og det er pr. stk uden indregning af udviklingsprisen, som for Orion vel nærmer sig 10 mia. $...

Modsig mig bare hvis du hælder til NASA's (bort)forklaringer, men vi kan vel blive enige om at prisen på SLS/Orion er så høj at de i bedste fald kun har råd til en opsendelse hvert andet år...

 • 0
 • 0

Glemte denne link i mit indlæg:

http://www.thespacereview.com/article/2330/1

Det er næsten grotesk: Strickland er ingen fantast, men han kommer fgm frem til 14 mia $ pr launch. Men artiklen er selvfølgelig et år gammel, så meget kan jo være forbedret siden da...

@Kristoffer Sminge: Jeg beklager, men det bliver ikke fra NASA de spændende ting sker. SLS/Orion overlever ikke en ny præsident, dertil er spildet simpelthen for stort og USA har ikke pengene mere i deres federale budget. Hvis du vil begejstres, så kig i stedet på SpaceX, eller andre opkomlinge som Firefly:

http://arstechnica.com/science/2014/11/fir...

 • 0
 • 0

De var begyndt at tælle ned og alt var OK ved minus 3.50 minutter, da vinden stoppede det.
Siden fik de problemer med diverse ventiler eller målerne/rapporteringerne på dem.
Jeg kan ikke lade være med at tænke om alt var OK, hvis ikke vinden havde udsat det, eller ville det være blevet en katastrofe.
Spændende at høre en efter en rapportere GO, ved gennemgangen af check-listen. Der skal hår på brystet til som en af de sidste at sige no-go.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten