Venstrefløj kræver forbud mod fluorstoffer i papir og pap

Illustration: Coronet. Collage: Nanna Skytte

Først et tilbageblik:

Den 7. oktober 2015. Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er kaldt i et af de mange samråd (se video her), hun nåede, inden hun fire måneder senere blev tvunget fra posten.

Denne gang skal hun over for en kritisk venstrefløj forsvare, at en grænseværdi for fluorstoffer kun er vejledende og ikke bindende.

Læs også: Leder: Roulader med fluorstoffer – tænk, hvis det havde været listeria

Fluorstofferne bliver brugt til at coate overfladen på emballage af pap og papir, så den kan modstå vand og fedt. Stofferne er imidlertid giftige, og danske forskere har i årevis gået forrest for at dokumentere skadevirkningerne.

Fødevareministeren verfer dog alle angreb af. I sin forberedte tale leverer hun argumenterne, som hun vender tilbage flere gange.

»Da kemien krydser grænser, så er fælles EU-regler den bedste forbrugerbeskyttelse vi kan give. Og mens vi knokler videre for at få truffet beslutninger på EU-plan, så er det, jeg forventer, at erhvervslivet følger den her vejledende grænseværdi. Og i det omfang vi har informationer, så gør de det allerede,« siger hun.

Grænseværdi overskredet med faktor 4.171

Vi spoler tiden frem til fredag den 11. marts. Forbrugerrådet Tænk offentliggør en test, som viser, at papiret og pappet brugt til færdigbagte kager, der er købt i danske supermarkeder, overskrider den vejledende grænseværdi med op til faktor 4.171. Med andre ord tyder intet på, at virksomhederne lever op til vejledningen, sådan som den afgåede minister formodede.

Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange

Hendes afløser, Esben Lunde Larsen (V), ønsker ikke at svare på Ingeniørens spørgsmål om, hvad det får ham til at tænke og gøre. Men spørgsmål kommer han alligevel til at svare på, for både SF og Enhedslisten har allerede skudt en byge af sted oven på Forbrugerrådets test.

Læs også: Kager på papir fyldt med giftige fluorstoffer bliver på butikshylderne

SF: Så gå dog sammen med Sverige

Først giver vi ordet til SF's Lisbeth Bech Poulsen, som indkaldte til samrådet i oktober:

'Hvad vil ministeren gøre for at sikre befolkningens sundhed over for fluorstoffer og andre farlige stoffer i fødevareemballager med udgangspunkt i de aktuelle målinger af fluorstoffer fra Forbrugerrådet Tænk Kemi?' lyder hendes første spørgsmål til ministeren.

»Det er så alvorligt og har så stor betydning for menneskers sundhed, at når industrien har haft mulighed for at følge grænseværdierne, og vi tydeligt kan se, at det ikke sker, så må der lovgivning til,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

»Så nu stiller vi de spørgsmål igen, for vi mener, at Danmark skal gå foran, også selv om vi risikerer en sag ved EU.«

Læs også: Forskere: Få de fluorstoffer væk fra hylderne

Så langt mener SF-ordføreren nu ikke, at det behøver at komme. Hun opfordrer til, at Danmark går sammen med tre-fire andre lande, f.eks. Frankrig og Sverige, for at indføre bindende grænseværdier. Det kan, vurderer hun, rykke noget i resten af EU.

Enhedslisten Forbud er den eneste vej frem

Også Enhedslisten vil vide, om Esben Lunde Larsen nu vil indføre bindende grænseværdier.

»Forbrugerrådets test er temmelig rystende og viser desværre, at en vejledende grænseværdi ikke flytter noget som helst. Fluorstoffer skal slet ikke findes i mademballage. Derfor er den eneste vej frem et forbud,« siger miljøordfører Maria Gjerding.

Læs hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer her

Enhedslisten har fremsat forslag om at forbyde fluorstoffer helt i bl.a. mademballage.

»Indtil et forbud er indført, skal alle fødevarer med emballage, der overskrider grænseværdierne, omgående trækkes tilbage,« siger Maria Gjerding.

Læs også: Kagefabrik fik værdiløs garanti mod fluorstoffer

DF: Det er en sag for EU

Dansk Folkepartis fødevareordfører, Pia Adelsteen, som også var aktiv på samrådet i oktober, er dog ikke overbevist.

»Det er naturligvis ikke holdbart, hvis de vejledende værdier bliver overskredet med faktor 4.000. Så må nogen skride ind,« siger hun.

»Men det skal ske på EU-niveau. Jeg tror, at kineserne er dødligeglade, hvis vi indfører et forbud i Danmark,« tilføjer DF-ordføreren.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det virkelig sådan, at borgerlige partier altid vægter industriens profit, over borgernes/forbrugernes sundhed/sikkerhed?

  • 12
  • 2

Desværre er det ofte fremhævet sådan i medierne.

Jeg antager, du ér klar over, Nicky, at ~80% af pressen er ejet/styret af borgerlig politisk indflydelse!? (Hvilket, i sig selv, er et alvorligt demokratisk problem) Der findes (håber jeg) vel ingen lov, dansk eller EU-sk, der reelt sætter kemiindustrien over borgernes sikkerhed/sundhed???

  • 6
  • 3

Man kunne måske også kikke lidt til USA. Har der været kørt erstatningsretsager der omkring fluorstoffer i fødevarer? Eller er der basis for at gøre det?

Det er sådan mange tidligere fremskridt er gjort, især indenfor medicin, men også skadelige stoffer generelt. I USA kan disse erstaningssager være så bekostelige for firmaerne (fordi markedet er så meget større), at de ændrer praksis. Og når det sker kan resten af verden følge med. Det er nogle gange helt nødvendigt at få USA med for overhovedet at opnå fremskridt. Det er ikke helt så grelt med fluorstof-sagen, men måske der alligevel var erfaring at hente derfra?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten