Venstre vil forhandle om energiforlig

Regeringen har skåret i omkostningerne for erhvervslivet i den seneste version af partiernes energiudspil. Det har fået Venstre til at sige god for prisen for de nye planer.

»Vi har hele tiden sagt, at vi gerne vil lave en bred energiaftale, men at det, regeringen lagde på bordet, var for dyrt. Derfor er vi glade for, at regeringen har barberet næsten 2 milliarder kroner af, så vi er der, hvor vi kan begynde at tale seriøst om, hvordan en energiaftale kan se ud på det indholdsmæssige plan«, siger Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, til Politiken.

Nye beregninger viser, at omkostningerne for erhvervslivet er halvt så store som i VK-regeringens plan fra maj måned. Samtidig er omkostningerne for en privat husholdning faldet fra 1.700 kr. om året til 1.400 kr om året.

Venstre bider blandt andet mærke i, at en havvindmøllepark er blevet udskudt, indtil diverse besparelser kan finansiere den. Tidligere stillede Venstre krav om, at NOX-afgiften skulle droppes, og at planen ikke måtte koste mere end 3,6 mia kr. i alt.

Regeringens støtteparti reagerer stik modsat på de mindskede omkostninger for erhvervslivet. Enhedslisten vil ikke indgå i et energiforlig, der ser ud som det nuværende udkast.

»Det må være rimeligt, at erhvervslivet betaler det samme som i VKO's gamle forslag, og at prisen for husholdningerne kommer ned. Det er svært at forstå, hvis ikke det skulle være spiseligt for en S-ledet regering i forhold til at indgå en dårlig aftale med Venstre«, siger Per Clausen, energiordfører for Enhedslisten, til Politiken.

Læs hele historien i Politiken på side 5 eller på Pol.dk.