Venstre: Roadpricing må ikke blive en IC4-skandale

Vejskatter er ikke blot et ophedet debatemne i Danmark - det er det også i Holland, hvor regeringen netop har lagt en dæmper på planerne for roadpricing op til det forestående valg.

Intet tyder dog på, at vejskatten bliver lagt helt på is op til et dansk folketingsvalg, men ifølge Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen har det betydning for den danske planlægning, om der overhovedet er noget land, der kommer i gang inden for en overskuelig årrække.

»Vi har dårlige erfaringer med at være systemudviklere i Danmark. Det skal bare virke, for hvis systemet fejler, er det en katastrofe. Vi har fået nok af sager som IC4 og Tårnfalken, så derfor vil vi lægge os i kølvandet på andre,« siger Kristian Pihl Lorentzen, som spår, at roadpricing vil fylde meget i valgkampen næste år.

Derfor venter ordføreren gerne på, at et fuldt intelligent GPS-system med indbygget varierende takster, afhængig af position, har vist sit værd i andre lande og er kommet ned i pris.

Holland har derfor også været forbilledet i mange år, da de har været længst fremme i udviklingen af et sådant system, som de selv havde planer om at skyde op mod 40 milliarder kroner i. Men nu kan der være grund til at se andre steder hen, hvis dette projekt endnu engang bliver udskudt eller skudt ned.

Østrigske klistermærker kan være løsningen

»En investering på 20-30 milliarder kroner i Danmark vil være politisk uspiseligt, og den hollandske model er nok for dyr, uanset hvad, så dette giver anledning til at overveje, om vi kan finde andre modeller i mellemtiden,« siger Kristian Pihl Lorentzen, som under et samråd med den nye transportminister Hans Christian Schmidt (V) i mandags foreslog at indføre en midlertidig løsning, indtil den mere intelligente kunne købes billigere.

»Vi kunne måske i mellemtiden se på Østrig, hvor man klistrer en mærkat i forruden, når man kører på statsvejene. Det vil ministeren nu se på,« siger han.

»Det er for længe at vente til 2018 på grønnere transport, og jeg tror ikke, at vi kan få et passende intelligent GPS-system før, medmindre der pludselig dumper et genialt system ned fra himlen,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

S: Vi må have en plan B!

Også Socialdemokratiets trafikordfører Magnus Heunicke mener, at Danmark skal i gang, selv om Hollands system skulle falde til jorden.

»Dette skal få os til at tænke i en plan B, for det vil være omsonst at stole blindt på det hollandske system, hvis de heller ikke følger den oprindelige plan,« siger Magnus Heunicke.

»Fulgte de tidsplanen og leverede noget, der opfyldte alle ønskerne til en fornuftig pris, var det jo bare at købe deres løsning. Men vi kan ikke stole på, at de udvikler guldægget,« siger han og understreger, at det også bare er med at komme i gang med i det mindste en midlertidig løsning.

Her kigger han især på bompengene i Stockholm eller en brobizz-løsning på de mest befærdede veje i Tjekkiet.

»Vi kan vente i årevis, hvis vi venter på Holland, hvilket jeg kan frygte, at regeringen gør,« siger Magnus Heunicke.

Aalborg-professor: Det er ikke så vanskeligt

I Aalborg-området har et nyt ITS-konsorium bestående af Aalborg Universitet, it-virksomheden Gatehouse og den nystartede ITS-virksomhed Inntrasys netop fået tildelt 18 millioner kroner fra Vækstforum til at udvikle en GPS-baseret dataopsamlingsboks til biler, og ifølge professor, lektor Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet kan dette sagtens udvides med en roadpricing-løsning.

»Det er interessant, hvad de laver i Holland, men grundlæggende kan vi jo ikke bare kopiere det. Vi skal have egen takststruktur og sikkerhed mod overvågning og snyd. Der er mange ting, hollænderne ikke kan hjælpe os med,« siger Harry Lahrmann.

»Jeg synes sagtens, vi kan gå i gang herhjemme, og det er ikke så vanskeligt, som man går og gør det til. I vores projekt får vi mulighed for at afprøve nogle roadpricingsystemer, og vi får de første bokse ud at køre om et år,« siger han og understreger, at Danmark vil kunne få en stor gevinst i at gå forrest.

»Der er store og dygtige konkurrenter på markedet med GPS-systemer, men det betyder ikke, at vi ikke kan gøre det bedre. Vores partnere har ambitioner om at blive europæiske spillere på dette, og det kan give mange hundrede arbejdspladser,« lyder det fra Harry Lahrmann.

Venstre-ordføreren synes, projektet lyder interessant.

»Det ville glæde mig meget, hvis danske ingeniører kan gå forrest, men vi implementerer ikke noget, før vi har set det virke til den rigtige pris. Jeg vil dog følge det med interesse,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg mindes for nylig at have læst på BBC's websted at man nu er så langt at man kan jamme GPS-signaler konstruktivt, således at man kan snyde en modtager til at tro at den er et andet sted end den i virkeligheden er. Hvis folk tager sådan en dims med i bilen, så vil road-pricing-boksen altid tror at bilen drysser rundt på en gratis-vej, uanset hvor bilen i virkeligheden er.

GPS ser ikke ud til at være et fornuftigt system til road-pricing. Bomme og betalingsautomater er derimod en ganske enkel og billig løsning. Oven i købet en, hvor man slipper for at overvåge borgerne unødvendigt meget.

 • 0
 • 0

Se til Norge. Her har de et velfungerende simpelt system, der virker hvor trængslen er et problem: pendlerramte veje i store byer.

Da systemet kører på BroBizzer, så kræver det stort set kun at der opsættes RFID læsere.

Generel, miljøbegrundet trafikbegrænsning kan klares på den klassiske måde, igennem benzinprisen. Det kræver intet andet end en beslutning i folketinget.

Begge metoder er velafprøvet, kan hurtigt igangsættes og klarer 95% af det, som et GPS baseret system kan.

Som Connie sagde: Lets get it done!

 • 0
 • 0

Selv den billigste GPS-modtager kan ikke snydes til en anden position med en jammer. Modtageren vil luge ud i satelitterne efterhånden som den fornemmer at den modtager et dårligt/forkert signal. For at snyde GPS-modtageren skal jammeren være i stand til at udsende mindst tre separate signaler der emulerer tre satelitters position i forhold til modtageren konstant - jeg tror ikke lige man kan lave et sådan system i en baggård i Kina for 300 kr. Man kan ikke bare "optage" satelitternes udsendelser i en periode og så spille dem i en lykke. Så snart lykken starter forfra vil modtageren opdage at signalet ikke passer (et pludseligt spring "tilbage" i tiden) og frasortere satelitten. Så kunne man montere en relæstation der sender GPS-signalerne fra ens hjemaddresse til bilen forstærket så de "overdøver" GPS-signalerne på positionen. Det GPS-jammeren gør er simpelthen at den "overdøver" det tidssignal GPS-modtageren får fra satelitterne.

Det er ret nemt at opdage denne form for snyd. Det er bare et spørgsmål om periodevist at registrere bilens kilometerstand f.eks. i forbindelse med syn eller salg. Hvis kilometerstanden afviger betydeligt fra den distance GPS-modtageren har registreret betyder det en bøde der overstiger en evt. afgift! Man kan sikre sig at GPS'en virker ved automatisk at udsende en påmindelse om at få tjekket sin boks hvis den ikke har været registreret i systemet i en bestemt periode - på den måde undgår man at folk påstår boksen er gået i stykker. For ellers er det da meget nemmere at snyde end at skulle til at montere ulovligt radioudstyr: man giver bare boksen et ordentligt los eller hiver stikket ud og siger man ikke havde opdaget at boksen var i udu! Det var da hvad jeg ville gøre hvis jeg var ude på at snyde.

 • 0
 • 0

RFID er en god løsning bortset fra at den er nemmere at snyde end en GPS-enhed. Man vil skulle bruge kameraer der registrere alle nummerplader og udsteder bøder til alle der kører ind i en zone uden et RFID-tag. Men ja, det er en meget simplere løsning.

Jeg tror ikke på at en yderligere afgift på brændstof vil have den ønskelige effekt da den rammer folk der har brug for at køre langt (i.e. folk i yderområderne) hårdere end dem der bare ikke gider offentlig transport i byområderne hvor vi mest ønsker os at nedsætte mængden af trafik og hvor miljøbelastningen er størst.

 • 0
 • 0

RFID er en god løsning bortset fra at den er nemmere at snyde end en GPS-enhed. Man vil skulle bruge kameraer der registrere alle nummerplader og udsteder bøder til alle der kører ind i en zone uden et RFID-tag. Men ja, det er en meget simplere løsning.

Der er vist også sådan det fungerer i Norge og i London. BroBizzen er at regne som et rabatsystem. Hvis du ikke har en sådan, så bliver der taget et billede af din nummerplade og du får en regning (ikke bøde) ind af døren.

Jeg tror ikke på at en yderligere afgift på brændstof vil have den ønskelige effekt da den rammer folk der har brug for at køre langt (i.e. folk i yderområderne) hårdere end dem der bare ikke gider offentlig transport i byområderne hvor vi mest ønsker os at nedsætte mængden af trafik og hvor miljøbelastningen er størst.

True true. Men det findes der en masser af DJØF løsninger på ;)

1) I stedet for at lægge større afgifter på brændstof, så nedtrap transportfradraget, brug halvdelen på at forbedre/nedsætte prisen på den offentlige trafik (til glæde for folk i tætbefolkede områder) og den anden halvdel på bloktilskud til yderområdekommunerne, øremærket til nedsættelse af kommuneskatten.

2) Hæv afgiften på brændstof og brug provenuet på yderområderne som ovenfor anført.

Det er bare to løsninger ved at dreje på allerede eksisterende håndtag uden offentlig downlink til alle danske biler

 • 0
 • 0

Jeg er heller ikke ligefrem glad for at "det offentlige" skal kunne spore mig overalt, og systemet skal sikres med nogle strenge regler der sikre vores privatliv - ikke noget med at udstede bøder pr automatik til alle der kommer 2 km/t over grænsen. Det største problem jeg har med RFID er at det er meget sværere at registrere hvis folk snyder med falske RFID-mærker end hvis man pludselig har den samme bil til at køre rundt to vidt forskellige steder i landet. Vil man kunne spore og opfange falske RFIDs og fange dem? Hvis man finder en elegant løsning på dette problem ser jeg som sådan ikke noget problem i at bruge RFID frem for GPS - bortset fra at man måske mister en smule fleksibilitet, men det er nok til at leve med!

Yderligere beskatning af brændstof er jeg lodret modstander af - specielt fordi det vil sætte flere "DJØF'er" I arbejde! :D

 • 0
 • 0

RFID er en god løsning bortset fra at den er nemmere at snyde end en GPS-enhed. Man vil skulle bruge kameraer der registrere alle nummerplader og udsteder bøder til alle der kører ind i en zone uden et RFID-tag. Men ja, det er en meget simplere løsning.

Er kameraer, der aflæser nummerpladen, ikke en god løsning? Dels, kan både fornummerplade og bagnummerplade aflæses, og bogstaverne er ens på nummerplader - så måske er muligt at detektere tallet, trods noget mangler. Eller selvom nummerpladen ikke ses tydeligt.

Vi kan måske overveje numrenes udseende på nummerpladerne, således de bedst muligt kan aflæses af et kamera. Numrene, kan måske indeholde et prikmønster, der også kan fortælle nummeret på lang afstand, eller nogle firkanter/cirkler skrevet med "usynlig farve", der måske kun kan ses, med et specielt filter foran nummerpladen.

Det er relativt nemt, at udskifte nummerpladerne på biler. I princippet, kunne man også indbygge en lille "skjult" sender, i sådanne nummerplader, og forsyne dem med et batteri der holder 10-20 år. Nogle aktive RFID kredse med batteri, holder i 15 år. Jeg tror dog, en speciel maling, er den billigste løsning.

Der findes alternativer til stregkoder, hvor koden er anbragt i en matix i stedet - og optimeret til at kunne læses af et kamera, i stedet for laser. Det betyder, at selvom kameraet er langt væk, og flere punkter flyder sammen, så er det taget højde for det, og for det resultat, der kan udlæses af dette, meddens detail oplysninger, kan ses bedre fokuseret og i kort afstand.

Teoretisk, vil en lille "flig" af malingen, der falder af nummerpladen, dermed kunne indeholde hele licensnummeret, til fordel for politiet... Og nummerpladen, kan stadigt aflæses fra stor afstand på grund af mønsteret.

 • 0
 • 0

Undskyld, men har vi ikke "roadpricing" i form af benzin og diesel afgifter?

Umiddelbart og uden ekstra investeringer, så kan man jo bare sætte disse afgifter op, hvis altså det er flere penge i kassen man vil have.... hvilket jeg går ud fra er hele hovedformålet med ideen, for disse afgifter forsvinder vel ikke hvis roadpricing bliver indført, og så kan jeg ikke se det er omkostningerne værd.

Hvorfor opfinde noget nyt, når man allerede har et udmærket system hvor dem der også bruger brændstof også er dem der køre på vejene og dermed også dem der betaler ekstra til dem, jeg forstår ikke helt hvor det smarte er og whats the fuzz is about!

Men hvis det er fordi man ikke vil/tør sætte afgiften op på brændstof, så vil roadpricingen jo bare blive en ny afgift/skat, og så er vi lige vidt.... det er lidt kejserens nye klæder, eller er det dobbelt klæder!

 • 0
 • 0

Problemet med kameraer er at de er nemme at fuske med - i England er der store problemer med sabotage af deres kameraanlæg - både fart- og overvågningskameraer. Mange kameraer opfanger også IR-lys meget kraftigt (prøv at skyd med din fjernbetjening ind i et kamera og se hvordan det ser ud) og det vil være nemt at blænde kameraet med IR-LED'er monteret tæt på nummerpladen - uden at det kan ses med det blotte øje.

Hvis vi alligevel skal til at udskifte samtlige nummerplader (der koster omkring 1200 kr for et sæt) kan man vel lige så godt bruge GPS der ikke kræver at der opsættes anlæg til registrering af biler over hele landet.

RFID er helt sikkert en gangbar løsning, men den er ikke uden problemer.

 • 0
 • 0

I har jo alle ret. Der er altid mulighed for snyd, men det tyder ikke på at det er noget der truer eksistensen af ordningerne i f.eks. London eller Norge (eller Storebælt eller Øresund for den sags skyld).

Hvad var det Voltare sagde? Noget med det perfekte og det gode? ;)

 • 0
 • 0

Ligesom Morten D. Madsen synes jeg også at vi allerede har roadpricing i form af brændstofafgifterne.

Kig på udviklingen af skatter og afgifter de sidste 50-100 år, de er (næsten) udelukkende gået opad.

Selvfølgelig vil politikerne ikke sige eller skrive, at roadpricing indføres for at skaffe nye indtægter til statskassen, men det er da naivt at tro andet?

Det bliver bare uden mig - hvis det bliver indført, så flytter jeg til et andet land. Fandme om jeg vil lade nogen overvåge hvor meget jeg kører, eller hvor.

Før eller siden er der en eller flere politikere der synes, at det er smart at lade politiet få adgang til kørselsoplysningerne (og militærets efterretningstjeneste ville sandsynligvis uden videre kunne få adgang til dem) - og så står man pludselig mistænkt eller ligefrem anklaget for noget, hvis man tilfældigvis har holdt på en P-plads i nærheden af et sted, hvor der er foregået alvorlige ulovligheder, selv om man intet har haft med dem at gøre.

Det er et stort skridt hen mod et uhyggeligt (overvågnings)samfund, som jeg ikke vil leve i.

 • 0
 • 0

Hvilken arbejdspladser bliver ramt af denne afgift. ? Vi har selvfølgelig masser af arbejdspladser vi kan afvikle, alle dem der køre over 50km hver dag, dem har vi jo rigeligt af.

Unskyld mig , men vi har fandme nok afgifter på at få lov til at passe vores arbejde, så vi kan betale verdens højeste skattetryk.

Det er alt for nemt for rød og blå stue at lægge deres økonomiske inkompentance over på borgerne i form af, at hver gang bogen ikke stemmer, så finder man bare på en ny skat. (alle afgifter er også skat)

 • 0
 • 0

Det sjove er de er begyndt med at overveje klistermærke, lige som i østrig / Schweiz. Og det er selvfølgeligt et ganske almindelig skat, og har intet med roadpricing at gøre, medmindre man bor på Lars tyndskid mark i Sønderjylland og kun bruger bilen til at handle i den lokale brugsen .

 • 0
 • 0

Kameraer, der læser nummerpladen, GPS, der tracker din færden overalt i Danmark (og andre lande?). Dette er en ganske radikal ændring i grænserne for, hvad der er privat og hvad der ikke er det.

Vi loves naturligvis at oplysninger om vores færden ikke gøres offentligt tilgængelig, og at registreringerne ikke samles og misbruges, men kan vi stole på det? Og rent principielt: skal vi overbevise os selv om, at vi kan stole på det, og derefter acceptere denne indskrænkning af vores privatliv?

Nej, det skal vi ikke. Denne udvikling er af totalitær karakter, og den skal vi undgå. Blot fordi teknologien giver os muligheden for på enkel vis at registrere, hvor og hvornår vi har kørt bil, behøver vi ikke at gøre det!

Det strider mod mit liberale hjerte - og mod min frihedselskende hjerne - at nogen skal bekymre sig det mindste om, hvor og hvornår jeg vælger at bevæge mig rundt i landet. Vi må og skal kunne finde andre og fornuftige måder at afregne en afgift på end ved at tage de store overvågningskameraer i brug.

 • 0
 • 0

Problemet er vist snarere, at København har tæppebombet byens sidste grunde med nye kontorer og beboelser og bragt kalamiteten på sig selv.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten