Venstre om nedskæringer på energiforskningen: Det var en nødforanstaltning

En tom statskasse i 2015. Det er regeringspartiet Venstres forklaring på, at man i 2016 skar 40 pct. af de samlede bevillinger til energiforskningen. Et niveau, som stort set er fastholdt også i 2017, fremgik det af en artikel her i Ingeniøren.

Læs også: Energiforskning hårdt ramt af nedskæringer

Samtidig hedder det i regeringsgrundlaget, at ‘den danske energiforskning kontinuerligt skal være i den absolutte verdenselite, og at regeringen derfor vil styrke den danske energiforskning’.

Ifølge energiordfører for Venstre Thomas Danielsen var nedskæringen i 2016 et udtryk for en nødsituation:

»Økonomien skulle i balance, da vi overtog regeringsmagten i 2015. Den kraftige beskæring i 2016 var en nødforanstaltning, og det blev allerede meldt ud dengang,« siger Thomas Danielsen.

Thomas Danielsen (V) kalder EUDP-programmet for ‘en rigtig god ordning’. Illustration: Folketinget

EUDP betaler sig

Energiordføreren understreger samtidig, at regeringen er meget bevidst om, at EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) er en rigtig god ordning, som samfundet får meget stort udbytte ud af.

Læs også: Ny evaluering roser energiforskning, som regeringen barberer voldsomt ned

Hvorfor har I så ikke rettet op på sagerne og bevilget flere penge i 2017?

»Det har vi da også gjort,« siger Thomas Danielsen.

Men det er jo meget lidt (17 mio. kroner mere, red.)?

»Ikke desto mindre er der tilført midler, og vi har gjort, hvad vi kunne i forhandlinger med andre partier. Vi er jo ikke alene om at bestemme det her,« siger han.

Ser helst gradvis indfasning

Thomas Danielsen henviser til regeringens løfte om, at man vil bevilge 580 mio. kroner til energiforskning senest i 2020 i henhold til Mission Innovation.

Mission Innovation er et internationalt samarbejde, hvor 22 lande og EU har lovet hinanden at fordoble deres bevillinger til energiforskning i 2020.

Læs også: Lilleholt lover Bill Gates at afsætte flere energiforskningspenge

»Der er ingen forpligtigelse, i forhold til hvilken takt vi skal investere midlerne med, men det vil da være uhensigtsmæssigt først at smide alle pengene i 2020. Vores ambition er en gradvis indfasning af midlerne frem mod 2020,« siger han.

Er 580 mio. ambitiøst, når den samlede bevilling i 2015 var oppe på 800 mio. kroner?

»Ja, det er vores ambitiøse mål – og så er det jo ikke bare EUDP-midler, der bliver prioriteret til energiforskningen, men også diverse forskningsmidler fra andre kasser,« siger han.

Hvad angår spørgsmålet om den rette balance mellem midler til energiforskning og til demonstration, så melder Thomas Danielsen hus forbi:

»Udfordringer for energiforskningen er en opgave, som partiernes forskningsordførere skal diskutere og tage sig af,« siger han.

Undergraver grøn styrkeposition

I 2017 fordelte ordførerne 498 mio. kr. til energiforskning sig på 320 til EUDP-kassen, 25 mio. kr. til Elforsk og 153 mio. kr. til Innovationsfonden. En såkaldt ForskEl-kasse blev nedlagt i 2016, og pengene flyttet over til EUDP.

Socialdemokraternes energipolitiske ordfører, Jens Joel, mener, at regeringen med nedskæringerne i energiforskningen undergraver erhvervslivets grønne styrkeposition på det værst tænkelige tidspunkt:

»Netop nu, hvor alle verdens ledere med klimaaftalen har aftalt, at der skal investeres grønt, så skruer Danmark ned for ambitionerne,« siger han.

Læs også: Venstre barberer igen populære energi- og miljøforskningsprogrammer

Han kalder det nærmest tragikomisk, at regeringen samtidig prøver at bilde os ind, at de satser massivt på energiforskning – som det skete på klimatopmødet i 2015, hvor Løkke og Lilleholt førte sig frem på de bonede gulve med Bill Gates og Obama med løfter om mange flere millioner til energiforskningen.

Energilagring er vigtigt

For Socialdemokratiet handler det ifølge Jens Joel om at udvikle de erhvervspolitiske styrkepositioner, som giver både bedre miljø, arbejdspladser og eksportkroner i kassen:

»Fremadrettet ønsker vi at styrke eksempelvis forskningen i lagring af energi, så vi kan udnytte vindmøllestrømmen bedre. Men vi kan naturligvis ikke love, hvordan vi vil rette op på regeringens ulykker, før vi kender omfanget,« svarer han på et spørgsmål om, hvad hans parti vil gøre efter et eventuelt regeringsskifte.

Som nævnt kommer der bevillinger til energiforskningen fra flere kasser. Dels fra EUDP, som lægger hovedvægten på udvikling og demonstration. Dels fra Innovationsfonden (tidligere Højteknologifonden og Strategisk Forskningsråd), hvor hovedvægten lægges på forskningsdelen.

Læs også: Så tabte Innovationsfonden igen slaget om millionerne - men minister er glad

Fra denne kasse blev der i 2017 øremærket 103 mio. kr. til energiforskning, mens cirka 50 mio. kr. fra fonden yderligere vurderes at gå til energiområdet.

Resten af 2017-bevillingen kommer fra et enkelt, mindre forskningsprogram, Elforsk, som brancheforeningen Dansk Energi bestyrer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Klimaordføreren lever vist i sin egen tragikomiske verden, uden viden eller realitetssans. Thomas Danielsen gentager gang på gang (f.eks. Deadline 9/2):

”Regeringen sætter et af de mest ambitiøse klimamål i Europa. Vi er de grønneste i verden. 50% vedvarende energi i 2030 – det er det mest ambitiøse i hele verden. Vi opretholder og udvider den grønne førerposition. Vi har den grønneste regering, vi har haft i nyere tid, som har taget nogle af de største grønne fremskridt.”

Alle 5 udsagn må siges at være falske – og bliver altså ikke mere sande ved at blive gentaget.

Det er i den forbindelse værd at pointere, at de store EU-lande som Tyskland, Frankrig og England (og Sverige) allerede har omsat reduktionsmål for 2030 i national lov på et niveau omkring 55 procents reduktion. Den danske regering forsøger at forsvare 39%.

 • 20
 • 2

Selvom man af et ærligt hjerte støtter regeringen er det chokerende at man kan se noget positivt i en nar som Danielsen. Hvis jeg ønskede Løkke det godt ville jeg ønske han kom af med den mand. Han må nødvendigvis være til stor skade for regeringen.

 • 16
 • 2

Jeg tror desværre ikke den ene nar er størrer end den anden. De passer vist fint sammen. Men det rokker ikke ved det faktum, at der gang på gang bliver demonstreret at politikernes troværdighed kan ligge på et endog meget lille areal. Og det er desværre ikke første gang at miljø, innovation og udvikling må vige for nogle utrolig kortsigtede argumenter...

 • 11
 • 0

Tjae, vi lever jo i den postfaktuelle tidsalder, hvor enhver frit kan danne og forfægte sit eget verdensbillede :(

 • 5
 • 0

Satan var meget skuffet over miljøbevidsthedens fremskridt. Genopladedelige biler har nu over 37% markedsandel i Norge. I Danmark er den vel ca 0%.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten