Venstre lytter til eksperterne: 90 milliarder til nye supersygehuse

Det skal være slut med lappeløsninger i sygehusvæsnet, hvis det står til Venstre. Regeringspartiet fremlagde tirsdag en plan, der skal modernisere de nedslidte danske sygehuse for 80-90 milliarder kroner over de næste ti år. 50-60 milliarder skal bruges til at nybygge halvdelen af det danske sygehusareal.

Hidtil har det været op til de enkelte regioner at fremlægge forslag til en moderne sygehusstruktur. Men nu melder statsministeren og sundhedsministeren klart ud: Halvdelen af sygehusbygningerne i Danmark skal bygges op fra ny.

Plan for finansieringen

Venstre har også fremlagt en plan for finansiering af 80-90 milliarder over de næste 10 år:

  • 25 milliarder kommer fra regeringens kvalitetsfond.

  • 15 milliarder kommer fra de årlige midler til anlægsinvesteringer på sundhedsområdet.

  • 10-20 milliarder kommer fra salg af eksisterende sygehusbygninger.

  • 30 milliarder bevilges som lån, der skal afdrages for den driftsbesparelse, som de nye sygehuse opnår ved en mere hensigtsmæssig logistik.

I løbet af foråret har en række sygehusrådgivere og sygehusarkitekter i Ingeniøren argumenteret kraftigt for, at det på sigt er langt billigere at bygge nye supersygehuse i stedet for at lappe de gamle. Nu ser det ud til, at deres opråb er blevet hørt på Christiansborg.

Arkitekt glæder sig

»Der har aldrig været en regering, der har så tydeligt har blandet sig i, om det vi skal bygge nye sygehuse eller renovere de gamle. Det er et spændende indslag, der lægger op til, at en masse matrikler skal afhændes og en række af regionernes sygehusplaner skal laves om,« siger Pernille Weiss Therkildsen, der er chef for sundhedsområdet i Arkitektfirmaet Arkitema.

Hun glæder sig over, at politikerne har hørt eksperternes budskab.

»Vi oplever jævnligt ufornuftigheder i den måde, man vælger at bruge anlægsmidlerne på. Den her udmelding bekræfter vores påstande om, at man får en både bedre og billigere løsning ved at bygge nyt. Det er positivt,« siger Pernille Weiss Therkildsen.

Socialdemokraterne vil investere det dobbelte

Venstre er ikke alene om at have høje ambitioner for fremtidens danske sygehuse. Socialdemokraternes sundhedsordfører Jens Peter Vernersen svarer på en mail til Ingeniøren, at oppositionspartiet har afsat en investeringsramme til bl.a. sygehuse på 100 milliarder kroner, men at pengene ikke er endeligt udspecificeret.

Emner : Hospitaler