Venstre kræver ministersvar om brandskum: »Det er noget arrigt pis det her«

Plus23. april 2021 kl. 13:158
Venstre kræver ministersvar om brandskum: »Det er noget arrigt pis det her«
Illustration: aspsvz | Bigstock.
Ingen har overblik over forureninger på brandøvelsespladser. Myndigheder burde have grebet ind for 10 år siden, mener Venstre.
Artiklen er ældre end 30 dage

Brandskum i Korsør har sendt omkring 200 mennesker til hospitalsundersøgelser efter at jord, vand, kolonihaver og kalvekød omkring byens brandskole er blevet forgiftet af fluorforbindelsen PFOS.

Som Ingeniøren kunne skrive tidligere på ugen, har Miljøstyrelsen imidlertid siden 2014 vidst, at mindst 27 øvelsespladser landet over kunne lide under denne type forurening. Alligevel er der efter syv år endnu ikke et overblik over dem, og kun få er blevet undersøgt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
26. april 2021 kl. 14:51

Om Slagelse kommune sidder med hele eller kun dele af opgaven, vil den endelige risikovurdering vise.</p>
<p>Det er så vidt jeg ved Slagelse Kommune der ejer brandskolen, så jeg tror de har aben uanset hvad der sker...

Hvis forureningerne delvist er sket, før lovgivningen gjorde oprensningspåbud mulig, vil man ikke kunne udstede påbud til en forurener ang. disse ældste dele, uanset hvem der ejede hvad og hvornår. Kunne i teorien være mulig, da både brandskolen og kolonihaverne vist har ligget der i et par menneskealdre. Relevante ældre dele af forureningen kunne i så fald være juridisk 'herreløse' og dermed lande på regionens bord, hvis man ikke kan udelukke grundvands/overfladevandsrisiko. Men kommunen har nok haft jurister til at se på den del. Det omfattende undersøgelsesprogram tyder på, at de i det mindste æder opgaven med selve risikovurderingen selv. Måske sker der det samme med evt. senere afværge.

6
25. april 2021 kl. 09:40

Åh, et ledigt standpunkt, endelig kan man komme i medierne tænkte Steen Knuth, men glemte så lige sin egen rolle..sikke et selvmål. Mange år siden da jeg arbejdede offshore i Golfen, læste jeg da også instruktionerne i forbindelse med brandøvelser, og det var da bestemt ikke ufarligt, så problemet har vel været kendt i årtier, men funktionen af det har vel overskygget det, problemet er så bare at hvis man bruger det tit et sted, ja så kommer der en eller anden konsekvens af det på miljøet og måske også på de mennesker der arbejder med det. Politikere, de ynder at skyde på manglende kontrol, men den har skiftende regeringer og da ikke mindst Knuths partifæller decimeret over de seneste mange år, idag er det vel næsten op til enhver importør, fabrikant, fremstiller "at sikre forbrugeren" da produkter ikke længere skal godkendes over en bred kam og det synes jeg ærligt talt ikke at alle lever op til og konsekvensen ved ikke at gøre det er meget begrænset.

3
24. april 2021 kl. 13:16

Mht. den konkrete sag om PFOS ved korsør er nævnt mulig forurening af kolonihaver og vandforurening af en grøft, som nogle køer har drukket af, hvorfor kødet er forurenet. Desuden er Noret forurenet og der er udstedt badeforbud. Lige nu undersøger Niras så kolonihavejorden, vandet mv: https://www.slagelse.info/artikel/korsoer/groeft-kolonihaver-og-brandskole-undersoeges-for-pfos/#gsc.tab=0https://www.slagelse.info/artikel/korsoer/advarsel-mod-badning-i-korsoer-nor/#gsc.tab=0

Både regionerne, disses oprydningsopgave og kommunen nævnes i de udmærkede artikler, som ing har skrevet om emnet.

Mht. hvilken myndighed, der sidder med aben i den konkrete sag: specifikt kolonihaver, landbrugs- og erhvervsarealer er i sig selv ikke omfattet af regionernes oprydningspligt (men alene kortlægning = registrering). Kun hvis forurening på disse udgør en konkret risiko for vandværker, betydningsfuldt drikkevand eller specifikt målsat overfladevand https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2017/282. Om Slagelse kommune sidder med hele eller kun dele af opgaven, vil den endelige risikovurdering vise.

Så vidt jeg kan se er forbudet fra 2006 (<a href="https://mst.dk/kemi/kemikalier/regulering-...">https://mst.dk/kemi/kemi…;)

en undtagelse lidt nede i linkteksten: "Brandslukningsskum, der er solgt før den 27. december 2006, kan uanset forbudet anvendes indtil den 27. juni 2011".

2
23. april 2021 kl. 14:31

Måske skulle myndighederne også se på flg. områder:

-Forkromning

-Hydraulisk væske

-Maling og lak

-Imprægnering af tøj, læder, tæpper og møbler

-Emballage, papiremballage til fødevarer, bagepapir, bageforme

-Rengøringsmidler

-Brandslukkere

I overstående liste indgår PFAS (Polyflouroalkyl substances) elementer hvor PFOS (polyfluro oktane sulfonic acid) kun er den ene. Andre kan være:

-PFAS (perfluoroalkyl and polyfluoroalkyl substances) bruges også om perfluor alkyl-forbindelser og perfluor alkylsulfonater

-PAPS (polyfluoro alkyl phosphonic acids) polyfluor alkylphosphonsyre

-PFOA (perfluorooctanoic acid)

-PFOS (perfluoro octane sulfonic acids)

-PFCAS (perfluoro carboxylic acids)

Kilde: Wikipedia

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

1
23. april 2021 kl. 14:07

"»Man burde jo have handlet allerede, da stoffet blev forbudt. Hvad har man gjort i kommunerne dengang, og hvorfor har man ikke fået overblik over problemet med det samme?,« vil Stén Knuth blandt andet gerne vide."

Så vidt jeg kan se er forbudet fra 2006 (https://mst.dk/kemi/kemikalier/regulering-og-regler/faktaark-om-kemikaliereglerne/pfos/)

Der sad en venstre-bankmand i Slagelse byråd fra netop 2006, han nåede endda at blive borgmester til sidst, man kunne jo prøve at spørge ham ?

Kan det passe at han hed Knuth til efternavn ?