

En ny midtjysk hærvejsmotorvej op gennem det centrale Jylland er et af de centrale omdrejningspunkter i Venstres netop udsendte udspil til fremtidens infrastrukturplan, hvor partiet vil »stå stejlt på« at projektet kommer til at indgå i den endelige infrastrukturaftale.
En motorvej, der ifølge partiet skal opføres med henblik på at aflaste E45 i Østjylland og bidrage til at sikre fornyet vækst og jobskabelse i store dele af Jylland.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Politikerne siger, at de gerne vil fremme udviklingen i store dele af Jylland med motorvejen. Men er det samfundsøkonomisk smart at sprede udviklingen i stedet for at omfavne urbaniseringen og fokusere på få storby-områder i det jyske?
Frem for blot at ekstrapolere den nuværende udvikling i en selvforstærkende effekt, skulle man tage nogle politiske beslutninger om hvordan man ønsker folk skal transportere sig i området og bygge infrastruktur ud fra det.
Hvad er det præcis for et alternativ der er i det område? Det er et område hvor alle i forvejen tager biler og der ikke er nok der vil af den rute til at offentlig transport kan blive hverken økonomisk eller klimamæssigt rentabelt. (Slet ikke med skiftet mod elbiler).
Det primære formål for det er at mindske belastningen på de eksisterende motorveje så alle der skal fra det nordlige til det sydlige Danmark ikke skal over forbi Århus men kan køre mere direkte ned. Især skal det skabe en aflastning af 3 kants området hvor vi ellers snart kommer til at skulle bygge en større vejlefjordbro og generelt har et område af vejnettet der er ved at være fyldt op.
Så hærvejsmotorvejen er en dårlig forretning, men de andre forslag er værre!
Der som jeg tror man glemmer i modellerne, er at den østjysk motorvej skabte en enorm udvikling langs med motorvejen. Det samme vil kunne ske med hærvejsmotorvejen.
Spørgsmålet er så om man ønsker udvikling, eller om man ønsker klima. De to ting er ikke nødvendigvis modsætninger.
En øget trafikmængde er ikke et problem, hvis der samtidigt sker et skift i teknologien, så den bliver fossilfri. Altså, inden den motorvej står færdig er personbiler stækt på vej over på el. Og løsninger for den tunge trafik er også fundet.
Tog fra min station til KBH er hver anden time. Til Århus eller Odense en gang hver time. Og sådan har det været i 25 år, så der er desværre lang vej/tid til gode forbindelser.
Tja, så er det bare mærkeligt at Helsingørmotorvejen scorer 5,4% i 2009 og ikke er opdateret siden da, så også det kan sammenlignes med de 5,7% for Hærvejsmotorvejen.
Disse beregninger fokuserer kun på usikre økonomiske beregninger og skelner slet ikke til den natur der bliver ødelagt af projektet. Det har ført til, at mantraet efterhånden er blevet, at hvis økonomien er over et vist niveau, så skal der tromles over hvad som helst. Samtidig er det velkendt, at hvis man bygger flere veje kommer der flere biler. Det er i praksis skruen uden ende. Frem for blot at ekstrapolere den nuværende udvikling i en selvforstærkende effekt, skulle man tage nogle politiske beslutninger om hvordan man ønsker folk skal transportere sig i området og bygge infrastruktur ud fra det. Hvis offentlig transport mellem landsdelene fungerede ordentligt, skal folk nok tage det.
Og fuldstændigt det samme kunne man sige om alle motorveje på Sjælland - - -
Såehhh?
Hærvejsmotorvejen giver jo mening fordi den i rigtig høj grad aflaster E45, således at rigtig mange belister ser forbedringer i hverdagen - både på E45 og på Hærvejsmotorvejen. Det bliver jo farligt hvis der er for mange biler på vejen i myldretider og det giver meget spildtid hvis biler står helt stille. Forbindelsen ned mod Haderslev er vigtig for at undgå at trafikken stopper til omkring Kolding - det er ofte et problem idag.