Venstre insisterer på omdiskuteret motorvej: Mere tro mod økonomiske analyser end sognerådspolitik

Plus12. maj 2021 kl. 15:468
Venstre insisterer på omdiskuteret motorvej: Mere tro mod økonomiske analyser end sognerådspolitik
Illustration: Vejdirektoratet.
En måned efter regeringens udspil til en infrastrukturplan frem mod 2035 kommer Venstre nu med sit modsvar, hvor et af omdrejningspunkterne er den omdiskuterede hærvejsmotorvej.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny midtjysk hærvejsmotorvej op gennem det centrale Jylland er et af de centrale omdrejningspunkter i Venstres netop udsendte udspil til fremtidens infrastrukturplan, hvor partiet vil »stå stejlt på« at projektet kommer til at indgå i den endelige infrastrukturaftale.

En motorvej, der ifølge partiet skal opføres med henblik på at aflaste E45 i Østjylland og bidrage til at sikre fornyet vækst og jobskabelse i store dele af Jylland.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
17. maj 2021 kl. 10:58

Politikerne siger, at de gerne vil fremme udviklingen i store dele af Jylland med motorvejen. Men er det samfundsøkonomisk smart at sprede udviklingen i stedet for at omfavne urbaniseringen og fokusere på få storby-områder i det jyske?

7
14. maj 2021 kl. 10:03

Frem for blot at ekstrapolere den nuværende udvikling i en selvforstærkende effekt, skulle man tage nogle politiske beslutninger om hvordan man ønsker folk skal transportere sig i området og bygge infrastruktur ud fra det.

Hvad er det præcis for et alternativ der er i det område? Det er et område hvor alle i forvejen tager biler og der ikke er nok der vil af den rute til at offentlig transport kan blive hverken økonomisk eller klimamæssigt rentabelt. (Slet ikke med skiftet mod elbiler).

Det primære formål for det er at mindske belastningen på de eksisterende motorveje så alle der skal fra det nordlige til det sydlige Danmark ikke skal over forbi Århus men kan køre mere direkte ned. Især skal det skabe en aflastning af 3 kants området hvor vi ellers snart kommer til at skulle bygge en større vejlefjordbro og generelt har et område af vejnettet der er ved at være fyldt op.

6
14. maj 2021 kl. 09:20

Så hærvejsmotorvejen er en dårlig forretning, men de andre forslag er værre!

Der som jeg tror man glemmer i modellerne, er at den østjysk motorvej skabte en enorm udvikling langs med motorvejen. Det samme vil kunne ske med hærvejsmotorvejen.

Spørgsmålet er så om man ønsker udvikling, eller om man ønsker klima. De to ting er ikke nødvendigvis modsætninger.

En øget trafikmængde er ikke et problem, hvis der samtidigt sker et skift i teknologien, så den bliver fossilfri. Altså, inden den motorvej står færdig er personbiler stækt på vej over på el. Og løsninger for den tunge trafik er også fundet.

5
13. maj 2021 kl. 15:58

Tog fra min station til KBH er hver anden time. Til Århus eller Odense en gang hver time. Og sådan har det været i 25 år, så der er desværre lang vej/tid til gode forbindelser.

4
13. maj 2021 kl. 15:47

Tja, så er det bare mærkeligt at Helsingørmotorvejen scorer 5,4% i 2009 og ikke er opdateret siden da, så også det kan sammenlignes med de 5,7% for Hærvejsmotorvejen.

3
13. maj 2021 kl. 15:34

Disse beregninger fokuserer kun på usikre økonomiske beregninger og skelner slet ikke til den natur der bliver ødelagt af projektet. Det har ført til, at mantraet efterhånden er blevet, at hvis økonomien er over et vist niveau, så skal der tromles over hvad som helst. Samtidig er det velkendt, at hvis man bygger flere veje kommer der flere biler. Det er i praksis skruen uden ende. Frem for blot at ekstrapolere den nuværende udvikling i en selvforstærkende effekt, skulle man tage nogle politiske beslutninger om hvordan man ønsker folk skal transportere sig i området og bygge infrastruktur ud fra det. Hvis offentlig transport mellem landsdelene fungerede ordentligt, skal folk nok tage det.

2
13. maj 2021 kl. 12:07

Og fuldstændigt det samme kunne man sige om alle motorveje på Sjælland - - -

Såehhh?

1
13. maj 2021 kl. 11:46

Hærvejsmotorvejen giver jo mening fordi den i rigtig høj grad aflaster E45, således at rigtig mange belister ser forbedringer i hverdagen - både på E45 og på Hærvejsmotorvejen. Det bliver jo farligt hvis der er for mange biler på vejen i myldretider og det giver meget spildtid hvis biler står helt stille. Forbindelsen ned mod Haderslev er vigtig for at undgå at trafikken stopper til omkring Kolding - det er ofte et problem idag.