Venstre: »Atkins-rapport om IC4 er utilstrækkelig«

Den første uafhængige gennemgang af IC4-togsættenes tekniske problemer er milevidt fra at have afsluttet politikernes tvivl om skandaletogets fremtid i Danmark.

Venstres trafikpolitiske ordfører, Kristian Pihl Lorentzen, har efter eget udsagn brugt den seneste uge på at nærlæse Atkins-rapporten 'linje for linje'.

»Det var bestemt ikke opmuntrende og har ikke mindsket min bekymring. Den rapport rejser flere spørgsmål, end den besvarer. Atkins-rapporten er efter min bedste overbevisning helt utilstrækkelig som IC4-beslutningsgrundlag,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Venstre-manden peger på, at rapporten flere steder advarer om 'mulige kommende problemer', samt at rapporten flere steder peger på behovet for yderligere undersøgelser af tekniske problemstillinger.

Og så noget helt grundlæggende:

»Jeg kan slet ikke forstå, at man på den ene side kan erklære toget for grundlæggende sundt, hvorefter man så opremser et sandt rædselskabinet af tekniske problemer omkring sammenkobling, dørtrin, power packs, computerproblemer, aircondition og bremser. Den konklusion strider da mod al sund fornuft,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Tsunami af spørgsmål til ministeren

Han varsler nu en sand byge af spørgsmål til transportminister Henrik Dam Kristensen (S) for at få svar på de - i hans øjne - mange uafklarede spørgsmål og finde ud af, hvor meget Transportministeriet rent faktisk har gjort ud af at undersøge mulighederne for at skaffe erstatningsmateriel til den danske jernbane, hvis politikerne skulle beslutte sig for at skrotte IC4.

»Atkins-rapporten er i hvert fald ikke tilstrækkelig dokumentation til at konkludere, at IC4-togene skal køre videre på de danske skinner,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Læs også: Tidslinje: Følg IC4-købet fra 2000 til i dag

Hos regeringens støtteparti, Enhedslisten, har trafikordfører Henning Hyllested også haft tid til at kigge nærmere i Atkins-papirerne.

Og selv om Henning Hyllested ikke udtaler sig lige så krigerisk som Kristian Pihl Lorentzen, er han heller ikke parat til at tage en grundlæggende beslutning om IC4-togets fremtid alene på baggrund af den 53 siders Powerpoint-præsentation, som det offentliggjorte Atkins-materiale består af.

»Vi er ved at undersøge, om vi tør fæste lid til Atkins-rapportens anbefalinger om IC4. Vi har bemærket, at der allerede nu er nogle kritiske bemærkninger til rapporten. Dem vil vi studere nærmere. Det er klart, at når man skal bevilge så mange penge til et i forvejen nødlidende projekt som IC4, vil man jo også gerne have en vis sikkerhed for, at man ikke fortsat hælder gode penge efter dårlige,« siger Henning Hyllested.

Brug for mere dokumentation

Henning Hyllested mener, ligesom Kristian Pihl Lorentzen, at der er brug for mere dokumentation for Atkins-rapportens anbefalinger og konklusioner.

»Jeg stillede allerede inden offentliggørelsen af Atkins-rapporten spørgsmål til ministeren, hvor jeg udbad mig de tekniske data, der ligger til grund for bl.a. denne rapport. Desværre har jeg endnu ikke fået svar, men det vil jeg helt klart forfølge i den kommende tid,« siger Henning Hyllested.

Rapport IC4 IC2
[scribd:71934785]

Emner : Tog
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kan en power point på 53 slides gøre det ud for et produkt? En rapport?

Hvordan kan det tage en politiker en uge at læse det.

Hvor meget lid kan man sætte til et produkt med 2 tydelige sproglige fejl allerede på den første side med konklusioner?

Hvordan kan man stole på en uafhængig 3. partsanalyse, der anbefaler at den skal gentages hver 3. måned til projektet er i mål?

Det her er da selvmål på så mange niveauer.....

  • 0
  • 0

Den gamle transportminister erklærede jo at IC4 aldrig kom ud at køre.

Men nu er IC4 jo politik og ikke noget med realiteter eller best practice. DSB burde have være privatiseret for længst, så ville der ikke gå politik i noget så simpelt som indkøb.

  • 0
  • 0

Kan det være at de forskellige politikere har svært ved at fatte den tekniske udredning fordi de ikke har en teknisk uddannelse? Kristian Pihl Lorentzen er f.eks. major fra forsvaret. Selvom det ikke er så klart for mig ligner det ikke en teknisk uddannelse den man tager fra forsvarsakedemiet.

Mvh Morten

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten