Venstre afviser københavnsk roadpricingtest

11. april 2016 kl. 16:5415
Venstre afviser københavnsk roadpricingtest
Illustration: Siemens.
Der er ingen grund til at teste et system, vi ikke har nogen hensigt om at indføre på kort eller mellemlangt sigt, siger Venstres transportordfører om københavnsk ønske om at teste roadpricing.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selv om han i 2014 erklærede sig ‘villig til at se nærmere på’ et forsøg med GPS-baseret roadpricing, så afviser Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, nu kategorisk et ønske fra Københavns Kommune om at måtte lave sådan et forsøg.

»Hvis du skal lave en test, skal du gøre det med det for øje, at du vil indføre det, du tester. Og vi har ingen planer om at indføre roadpricing på hverken kort eller mellemlangt sigt,« siger han.

Læs også: Rødt flertal vil teste roadpricing i København

Venstres modstand mod metoden beror både på de foreløbige erfaringer, som Kristian Pihl Lorentzen har hørt om, og på, at det vil kræve en stor omlægning af bilafgiftssystemet, hvis indførelsen af roadpricing ikke samlet set skal gøre det dyrere at være bilist i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Skal der være roadpricing, skal det være på den intelligente måde, hvor man kan graduere betalingen efter, hvor og hvornår man kører. Og så må det ikke blive for dyrt at indføre. Den teknologi kan jeg ikke få øje på noget sted i verden. Holland har forsøgt og opgivet det igen,« siger han om de hollandske planer om roadpricing, der blev opgivet i 2010.

Læs også: 5.000 bilister skal teste roadpricing i USA

Singapore har bestilt GPS-baseret roadpricing

Siden hollænderne skippede roadpricingplanen, er der imidlertid testet GPS-baserede roadpricingløsninger flere steder, og Singapore – der formentlig er den by i verden, der har længst erfaring med trængselsafgifter – har netop bestilt et GPS-baseret system, der kan tages i brug i 2020.

Læs også: Nu testes betalingssystemer på københavnske veje

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del af Kristian Pihl Lorentzens modstand er imidlertid også begrundet i en frygt for de københavnske politikeres motivation.

»Nogle har en våd drøm om, at der skal opkræves ekstra afgifter fra bilisterne, og det her ligner en ny betalingsring, der skal sniges ind af bagdøren.«

I stedet for trængselsafgifter skal der ifølge ordføreren hellere bygges en østlig ringvej – en havnetunnel – der kan aflaste bymidtens veje.

»Jeg har store forventninger til, at den nye metro, der åbner om nogle år, vil mindske trængslen, men det vil virkelig batte, når vi får en ny østlig ringvej,« mener Kristian Pihl Lorentzen.

Havnetunnelen står i regeringsgrundlaget, men hvornår Folketinget bliver enig om at sætte gang i projektet, kan Kristian Pihl Lorentzen ikke sige noget om.

»Havnetunnelen vil være med, når vi skal forhandle den næste trafikaftale, men hvornår det bliver, ved jeg ikke.«

Efter projekteringen er der spørgsmålet om finansieringen af anlægget. Venstre har sat flere infrastrukturprojekter på hold, men håber at få private investorer til at tage en del af regningen ved at lægge op til, at et offentligt-privat partnerskab skal opføre og drive tunnelen. Alligevel er lyset for enden af den formentlig langt væk.

Det erkender venstrepolitikeren da også.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et stort projekt, så vi er i hvert fald nok på den anden side af 2025.«

Trængselskommissionen regnede sig frem til, at spildtiden på hovedstadsregionens vejnet vil blive fordoblet mellem 2012 og 2025. I det år vil bilisterne spilde 18 mio. timer på vejene.

Ordføreren vil da heller ikke afvise, at roadpricing 'på et tidspunkt' kan indføres i Danmark.

»Hvis vi kan se, at teknologien virker i et andet land, og omkostningerne er lave, kan det være en løsning på langt sigt.«

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
28. juni 2016 kl. 20:43

så skal vi selvfølgelig nok lave grænsekontrollen til Tyskland permanent, og så aflæse folks tankbeholdning både ved udrejse og genindrejse, for at sikre at ingen kan snige sig til at køre til Tyskland blot for at tanke billig benzin :-)

@ Claus Vaaning

I kapitalister er bare SÅ langt efter socialisterne. Grænsekontrol? Nej, mur dog befolkningen inde. Det reddede Østtyskland, i hvert fald i et par årtier.

Ironi forekommer. Tak Claus, for dit klarsyn.

Og nu jeg taler om Østtyskland. Ikke engang et elendigt udbud af primitive biler kunne holde befolkningen fra at stille sig op i den 10 år lange ventetid på en bil i det samfund.

https://youtu.be/CLW7r4o2_Ow

14
28. juni 2016 kl. 20:21

Trængslen blev mindre i Stockholm da Trängselsskatten blev indført. Andet ville også være ulogisk.</p>
<p>Derefter steg den igen.</p>
<p>Så måtte man hæve priserne, og udvide omfanget. Så faldt trængslen lidt igen.</p>
<p>Ved nytår hævede man priserne fra klokken 07:30 til 08:29 fra 20 til 35 kroner.
Prisen fra klokken 18:30 til 06:29 blev hævet fra 0 kroner til 25 kroner.</p>
<p>Det vil naturligvis få trængslen til at falde igen, hvorefter den igen vil stige. Så sættes prisen igen op, og.............

Lige netop. Det kaldes en skatteskrue, og fungerer først rigtigt godt, når staten har 100% kontrol over borgernes surt tjente ressourcer. Det kaldes socialisme.

Hvem mon det er, som har skiftet sin egen bil ud med en ståplads i morgenmyldertrafikken i Stockholms kollektive trafik? Advokaten som tjener 1.200 kroner i timen, eller rengøringsassistenten som tjener 100 kroner i timen?


Gå en tur i Købmagergade i København. Den er bilfri zone. Det betyder, at den er fuld med støjende turisten om dagen. Om aftenen, morgen og ofte også om natten er den fuld af varebiler. Stakkels mennesker som bor der, de får aldrig fred. Belægningen er ødelagt af varebilerne, men det er sgu svært at levere 100 kg. grøntsager til en restaurant til fods, hver dag. Vi lever ikke i stenalderen, trods mange længes tilbage dertil.

13
28. juni 2016 kl. 19:58

Langt hoved parten af trafikken København er ikke biler fra Københavnere
så derfor skal de udefra kommende betale da det kunne nedsætte trafikken i København.
Fordi os i København lider under det store trafik pres og mange dør af forureningen.

@ Ole Erik Boye

Snævertsynet københavneri. Man skammer sig som københavner over denne kommentar. Må jeg benytte lejligheden til at takke befolkningen på landet for de fødevarer vi københavnere flere gange om dagen putter i munden. Jeg vil også gerne takke de pendlere som piner sig selv med morgenmyldertrafik indtil København for at passe deres arbejde, hvad enten de kommer i overfyldte tog hvor de står op eller de kommer med bil.

I er også velkommer til at komme ind til hovedstaden, hvor staten har lagt sine arbejdspladser og kulturudbud. Dem betaler I jo også for.

11
12. april 2016 kl. 21:13

Problemet hedder Amager. Så når et klogt hoved længere oppe foreslår Christiansborg flyttet ud i Ørestaden, så er det jo netop et eksempel på hvad er ikke virker! Rigtig meget af trængslen skyldes transittrafik over Lange- Knippels- og Sjællandsbroen. Hvor tror I ellers trafikken over Rådshuspladsen og Kgs. Nytorv kommer fra? Og rigtig meget af den er vare-, arbejds- og lastbilstrafik, der ikke sådan bare kan proppes ind i den allerede stopfyldte Metro. Stockholm har ikke en tilsvarende transittrafik.

10
12. april 2016 kl. 14:13

Se fx eksemplet fra Stockholm her, hvor, godt nok betalingsringsmodellen, har haft en enorm positiv virkning

@ Lasse Jesper Pedersen

Trængslen blev mindre i Stockholm da Trängselsskatten blev indført. Andet ville også være ulogisk.

Derefter steg den igen.

Så måtte man hæve priserne, og udvide omfanget. Så faldt trængslen lidt igen.

Ved nytår hævede man priserne fra klokken 07:30 til 08:29 fra 20 til 35 kroner. Prisen fra klokken 18:30 til 06:29 blev hævet fra 0 kroner til 25 kroner.

Det vil naturligvis få trængslen til at falde igen, hvorefter den igen vil stige. Så sættes prisen igen op, og.............

9
12. april 2016 kl. 11:06

Se fx eksemplet fra Stockholm her, hvor, godt nok betalingsringsmodellen, har haft en enorm positiv virkning. Særligt hæfter jeg mig ved, at de der var i mod før, er for efter. Og at beboerne i Stockholm siger at de kører lige så meget som de plejer, men tallene viser noget andet: https://www.ted.com/talks/jonas_eliasson_how_to_solve_traffic_jams

Det minder lidt om da man begyndte at indføre forbud mod rygning på diverse offentlige steder, og alle rygere og også ikke rygere, himlede op om, hvor forrykt det var. Her, hvad, 10 år efter?, synes langt de fleste rygere, at det er fremragende, og ingen af os, kunne forestille os at gå tilbage til situationen før.

8
11. april 2016 kl. 21:13

Ca 90% af al trafik i København er IKKE kØBENHAVNERE og støjen er stressende
forureningen er dræbende

Sølle 90%, hvad skaber du dig for? Ganske få meter fra mit hus er +99% af alle biler IKKE fra den lokale by/kommune og de støjer ret meget mere end bilerne i byen!

Er du egentligt klar over hvor mange biler der egentligt skal fjernes fra vejene, før støjtrykket går fra 58db til 52 db?

Jeg synes du skal sandsynliggøre at man kan finde plads til disse bilister i den offentlige transport. Vel og mærke uden at øge deres transport tid nævneværdigt !

7
11. april 2016 kl. 21:08

</p>
<p>Ca 90% af al trafik i København er IKKE kØBENHAVNERE og støjen er stressende
forureningen er dræbende

Når jeg går omkring i de københavnske gader ser jeg de samme biler igen og igen. De kører rundt i gaderne i hele og halve timer og støjer og forurener.

De leder efter nogle af alle de parkeringspladser kommunen har nedlagt.

Sådan skaber man et problem.

Og løsningen på det problem de røde politikere selv har skabt er som altid nye skatter og afgifter.

6
11. april 2016 kl. 21:00

Vi kan indføre roadpricing og fordele skatterne præcis som i dag. Resultat: Absolut ingen effekt.

Vi kan indføre roadpricing og lægge skatterne der hvor der er trængsel. Altså langt dyrere at køre i Hovedstadsregionen og i Østjylland, og næsten gratis et køre i det øvrige Jylland. Resultat: Trængslen mindskes på vejene. Trængslen vokser i den kollektive trafik. Jyderne sparer i skat. Sjællænderne betaler gildet.

Noget Københavnske politikere skal kæmpe for?

Jeg ved de røde politikere elsker skatter, men det her er vanvid.

5
11. april 2016 kl. 20:32

Har du overvejet det faktum at den største del af trafiken som ikke kommer fra københavnere er folk der pendler til og fra arbejde ? Hvor mange af dem tror du vil opgive deres arbejde, skrotte bilen, og trække sig tilbage for at nyde et tidligt otium ? Næppe mange, de fleste vil nok først forsøge at få deres arbejdsgivere til at deltage i udgiften. Resultat: Der vil være præcis lige så mange københavnere der er stressede eller endda dør på den konto. Men det giver selvfølgelig klejner i statskassen.

Og siden du nu RÅBER, så lad mig spørge dig: Er KØBENHAVNSKE biler mindre stressende, eller er forureningen fra dem mindre dræbende ?

Så roadpricing vil blot være endnu en misundelsesafgift til bilisterne. Hvis man endelig vil have det, så lav det dog som en ekstra afgift på benzinen. Det er 100 % retfærdigt, det virker både i København og på landet, og det ville endda være en kraftig ansporing til folk om at anskaffe nogle mere benzinøkonomiske biler. Det vil også være langt billigere at implementere og ikke mindst drifte.Men selvfølgelig giver det ikke mulighed for at sidde og snage i hvem der nu kører hvor hen.

Og så skal vi selvfølgelig nok lave grænsekontrollen til Tyskland permanent, og så aflæse folks tankbeholdning både ved udrejse og genindrejse, for at sikre at ingen kan snige sig til at køre til Tyskland blot for at tanke billig benzin :-)

4
11. april 2016 kl. 20:14

Ca 90% af al trafik i København er IKKE kØBENHAVNERE og støjen er stressende forureningen er dræbende

3
11. april 2016 kl. 20:02

Jeg har kun fuld opbakning til Kristian Pihl Lorentzen (KPL).

Det KPL gør, er blot helt naivt at kigge efter fordele på lignende projekter i andre lande. Og der er ingen fordele. Det hænger bare ikke sammen.

Hvad er årsagen til at der er trængsel i København?

  • Den mest belastende årsag til trængslen er, at Københavns Kommune har sine lokaler i midtbyen, og at trafikborgmesteren færdes i bil dér.

  • Det næste problem er at Folketinget og ministerier er samlet i Københavns midte. Flyt det dog ud til Ørestaden.

  • Skulle man foreslå noget vildt, for at få virksomheder ud af midtbyen, så er det en voldsom virksomhedsbeskatning. Det er primitivt, men det virker. Når virksomhederne forsvinder, så forsvinder de ansatte også der valfarter til arbejdspladsen. Er det en arbejdsplads der modtager mange kunder, er gevinsten større.

  • Når almindelige dødelige skal parkere i midtbyen, så koster det. Hvorfor tager kommunen så ikke betaling for alle P-pladser i midtbyen? For tiden tager de betaling for egne p-pladser, men hvorfor ikke også de privatejede? Lad Københavns kommune tage parkeringsafgift for samtlige steder det er muligt at parkere i København, også på din grund.

Lidt kontroversielle forslag, men sådan er Morten Kabell også.

2
11. april 2016 kl. 19:13

Måske vi bare skulle lave total udflytning af alle statens arbejdspladser inkl. folketinget.

Så kan i sidde derinde i og hygge jer, samt betale for at komme ud! Og da i nu kommer til at bo i et smørhul kan vi jo sætte skatten op grundet "Forhøjet herlighedsværdi"

Jeg kunne godt tænke mig en voldsom km afgift på den del af motorvejen jeg bor tæt på !

Alle udefra kommende bilister skal da også betale kassen for at køre gennem min kommune ! Københavnere skal betale dobbelt for de har et rimeligt velfungerende offentligt tranportsystem de bare kan bruge!

1
11. april 2016 kl. 18:52

Langt hoved parten af trafikken København er ikke biler fra Københavnere så derfor skal de udefra kommende betale da det kunne nedsætte trafikken i København. Fordi os i København lider under det store trafik pres og mange dør af forureningen