Selv om han i 2014 erklærede sig ‘villig til at se nærmere på’ et forsøg med GPS-baseret roadpricing, så afviser Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, nu kategorisk et ønske fra Københavns Kommune om at måtte lave sådan et forsøg.
»Hvis du skal lave en test, skal du gøre det med det for øje, at du vil indføre det, du tester. Og vi har ingen planer om at indføre roadpricing på hverken kort eller mellemlangt sigt,« siger han.
Læs også: Rødt flertal vil teste roadpricing i København
Venstres modstand mod metoden beror både på de foreløbige erfaringer, som Kristian Pihl Lorentzen har hørt om, og på, at det vil kræve en stor omlægning af bilafgiftssystemet, hvis indførelsen af roadpricing ikke samlet set skal gøre det dyrere at være bilist i Danmark.
»Skal der være roadpricing, skal det være på den intelligente måde, hvor man kan graduere betalingen efter, hvor og hvornår man kører. Og så må det ikke blive for dyrt at indføre. Den teknologi kan jeg ikke få øje på noget sted i verden. Holland har forsøgt og opgivet det igen,« siger han om de hollandske planer om roadpricing, der blev opgivet i 2010.
Læs også: 5.000 bilister skal teste roadpricing i USA
Singapore har bestilt GPS-baseret roadpricing
Siden hollænderne skippede roadpricingplanen, er der imidlertid testet GPS-baserede roadpricingløsninger flere steder, og Singapore – der formentlig er den by i verden, der har længst erfaring med trængselsafgifter – har netop bestilt et GPS-baseret system, der kan tages i brug i 2020.
Læs også: Nu testes betalingssystemer på københavnske veje
En del af Kristian Pihl Lorentzens modstand er imidlertid også begrundet i en frygt for de københavnske politikeres motivation.
»Nogle har en våd drøm om, at der skal opkræves ekstra afgifter fra bilisterne, og det her ligner en ny betalingsring, der skal sniges ind af bagdøren.«
I stedet for trængselsafgifter skal der ifølge ordføreren hellere bygges en østlig ringvej – en havnetunnel – der kan aflaste bymidtens veje.
»Jeg har store forventninger til, at den nye metro, der åbner om nogle år, vil mindske trængslen, men det vil virkelig batte, når vi får en ny østlig ringvej,« mener Kristian Pihl Lorentzen.
Havnetunnelen står i regeringsgrundlaget, men hvornår Folketinget bliver enig om at sætte gang i projektet, kan Kristian Pihl Lorentzen ikke sige noget om.
»Havnetunnelen vil være med, når vi skal forhandle den næste trafikaftale, men hvornår det bliver, ved jeg ikke.«
Efter projekteringen er der spørgsmålet om finansieringen af anlægget. Venstre har sat flere infrastrukturprojekter på hold, men håber at få private investorer til at tage en del af regningen ved at lægge op til, at et offentligt-privat partnerskab skal opføre og drive tunnelen. Alligevel er lyset for enden af den formentlig langt væk.
Det erkender venstrepolitikeren da også.
»Det er et stort projekt, så vi er i hvert fald nok på den anden side af 2025.«
Trængselskommissionen regnede sig frem til, at spildtiden på hovedstadsregionens vejnet vil blive fordoblet mellem 2012 og 2025. I det år vil bilisterne spilde 18 mio. timer på vejene.
Ordføreren vil da heller ikke afvise, at roadpricing 'på et tidspunkt' kan indføres i Danmark.
»Hvis vi kan se, at teknologien virker i et andet land, og omkostningerne er lave, kan det være en løsning på langt sigt.«
