Venedig skal hæves

En gruppe ingeniører foreslår nu, at man pumper store mængder havvand dybt ned i byen Venedigs undergrund.

Det vil medføre, at byen hæves op mod 30 cm, og det vil redde den fra det skiftende tidevand, som plager byen.

I de seneste 300 år er byen nemlig sunket i forhold til omgivelserne, og det giver efterhånden store problemer i kanalbyen. Samtidig stiger Adriaterhavet, og det høje tidevand oversvømmer ofte torve og fortove.

Ingeniørernes plan er at pumpe vand ned i et sandlag i 700 meters dybde. Det ligger under et vandtæt lerlag, og trykket fra vandet vil få byen til at hæve sig. Vandet skal pumpes ned gennem 12 borehuller.

Prisen bliver 117 millioner dollars, svarende til knap en milliard danske kroner, oplyser ingeniør og professor ved University of Padua, Giuseppe Gambolati til Associated Press.

Barriere for højvande

Først må der gennemføres et mindre pilotprojekt, og hvis det falder godt ud, kan resten gennemføres.

»Vi vil se en gradvis hævning med det samme, men den fuldstændige hævning kommer i løbet af cirka 10 år,« siger han.

Det kan ske i sammenhæng med en anden og meget omtalt plan, der går ud på at bygge en barriere for højvandet et stykke ude i havet rundt om byen. Det omfatter kæmpemæssige, hængslede porte, som rejses, når vandet stiger. Projektet hedder Moses efter den bibelske fortælling om at skille vandene, og det projekt blev godkendt i 2003.

Heftig modstand mod vandplanen

Men Gambolati's nye idé om at øge trykket i undergrunden med vand møder heftig modstand fra andre eksperter.

Michele Jamiolkowski, som er professor i geoteknisk ingeniørvidenskab ved Turins polytekniske læreanstalt, mener, at projektet er urealistisk.

»Det er det rene science-fiction,« siger hun.

Og hun er ingen hvemsomhelst. Hun var for eksempel formand for det udvalg, der holdt øje med den nyligt overståede stabilisering af det skæve tårn i Pisa.

Men der er dog ikke tale om, at hun ikke tror på, at området kan hæves med Gambolati's vandindsprøjtninger.

Snarere, at resultatet bliver ujævnt fordelt, så byens antikke bygninger styrter sammen, når undergrunden hæver sig med tilfældige bakker og dale.

Gambolati mener ikke, hun har ret.