Velux-ejer sælger soldrevet aircondition

Svenske Climatewell har udviklet et klimaanlæg, der drives af solenergi. Hjertet i anlægget V9 er to metalcylindre, den ene fyldt med væske, den anden med 50 kilo lithiumsalt.

Energien fra solfangerne bliver lagret i lithiumsaltet og kan udnyttes både til at køle og til at varme. Den store fordel ved anlægget er, at det kan drives af varmen fra almindelige solfangere.

»Vores nye V9 er uden bevægelige dele, helt stille og bruger ingen strøm, bortset fra i styringssystemet,« fortæller direktør for Climatewell, Per Olofsson, til svenske Ny Teknik.

Kommende lov kan skæppe i kassen

Den første visning finder sted på solenergimessen Genera i Madrid næste onsdag.

Spanien er et interessant marked, fordi der er lovgivningsmæssigt krav om, at alle nyopførte huse skal være forsynes med solvarme. Men Climatewell vil også gerne ud i Italien, der er på vej med lignende krav.

Den danske producent af termisk solenergi Solarcap, der er en del af Velux-koncernen er klar til testsalg af anlægget i netop Spanien og Italien.

»Der er ikke så mange solkølingsanlæg, som har kommercielt potentiale. Climatewells anlæg har en køleeffekt på 15 kilowatt, hvilket er velegnet til mindre bygninger. Derudover består den af to beholdere, der bruges skiftevis. Det giver en buffer i forhold til solvarme, så al varmen ikke bliver brugt på én gang og gør det muligt at køle, selv om solen ikke skinner,« fortæller Solarcaps forretningsudviklingschef Anders Otte Jørgensen.

Climatewell har netop fået en kapitalindsprøjtning på 78 millioner kroner. Investorerne vurderer, at hele selskabet er 390 millioner kroner værd, selv om salget af det nye anlæg dårligt nok er startet. De første 120 ordrer er dog i hus, skriver Ny Teknik.

Dokumentation

Climatewell
Flash af anlægget

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten