Velkommen til Profil 2018: Midt i en udviklingstid

Her på Ingeniøren skriver vi meget om teknologier, deres potentiale og rolle som motor i samfundsudviklingen, men det er ikke så tit, vi er helt ude i produktionen eller udviklingsafdelingerne i de virksomheder, der står bag. I magasinet her gør vi netop det. Og sikke en fornøjelse!

Vores imagemåling af landets 111 største ingeniørvirksomheder dækker alle brancher, og uanset hvor vi kigger hen, er der fuld tryk på udviklingen. Mod smartere produkter, mod grønnere produkter – ja, mod produkter, der gør verden til et bedre sted.

Hos årets Profil-vinder, Novo Nordisk, arbejdes der på højtryk for at udvikle insulin i tabletform, der kan hjælpe den stadigt stigende del af verdens befolkning, som rammes af type 2-diabetes. Et langt, sejt udviklingstræk, der nåede sin første milepæl helt tilbage 1997, hvor kemiingeniør Lotte Bjerre Knudsen formåede at skabe molekylet liraglutid.

Resten af den konkrete historie kan du læse på de følgende sider. Men det er også historien om væsentligheden i at have stærke teknologivirksomheder i Danmark, der kan drive den udvikling, som ikke alene kan klares med en god idé, kendt teknologi og en ærgerrig iværksætter.

Ikke at der er noget i vejen med dygtige iværksættere, der skaber succesfulde produkter og tjener hurtige penge. De fylder bare meget i medierne, og vi risikerer, at det alene bliver deres historier, der dominerer fortællingen om den igangværende teknologiudvikling. Historien fra Novo ­Nordisk viser, at teknologiudvikling også kræver langstrakt forskningsindsats og tålmodige ingeniører i topklasse, der i højere grad ­drives af drømmen om at gøre en forskel end af udsigten til hurtige gevinster.

Den drøm har den nyuddannede specialist i nanoscience og materialer Ubonrat Muean­chat. Hun pendler dagligt mellem Horsens og Billund for at være med til at finde et bæredygtigt alternativ til de oliebaserede Lego-klodser, der bor på børneværelser verden over. Hos Lego anses de ideer, som viser sig ikke at virke, for at være en lige så naturlig del af innovationsprocessen, som de ideer der rammer plet. Denne forskningsbaserede tilgang til udviklingen tiltrækker de unge. Lego vinder for første gang i Profil-magasinets historie med bedste image blandt de studerende.

Hos årets højdespringer, målerproducenten Kamstrup, er det digitaliseringen og særligt kombinationen af robust hardware og præcis software, ingeniørerne leger med. Målet om at lave kram af højeste kvalitet betyder, at udviklerne har snuden i alle dele af systemerne – her henter man ikke fra hylderne.

Samme kombination af hardware og software arbejder man med på Grundfos. Men digitalisering må ikke tage overhånd, understreger topchef Mads Nipper i interviewet på side 18.

»I dag kan man jo nærmest ikke købe en kop kaffe, uden at nogen taler om digitalisering og disruption. Udfordringen er, hvilken rolle digitaliseringen skal spille.«

Den udfordring er helt central for stort set alle virksomheder i 2018. Det samme er manglen på de kompetencer, der kan løse den. Kampen om softwarekompetencer spidser til – lokkemidlet er spændende udviklingsopgaver.

»Folk skal sige: ‘Hold kæft, det vil vi gerne være en del af!’,« som Mads Nipper udtrykker det.

Selv fortryder jeg næsten, at jeg blev journalist frem for at følge i min fars fodspor og blive ingeniør, så jeg kunne være en del af den teknologihistorie, der skrives i landets ingeniørvirksomheder lige nu. Jeg trøster mig med, at jeg så i stedet får lov til at bringe de gode historier videre til jer.

God læselyst!