Lige pludselig savner jeg en søndag på sofaen med RoboWars på den flade.
Et designråd, som: ‘Identificér den vigtigste del af hele konstruktionen, og lad en femårig bygge den’ lyder nok ikke helt efter ingeniør-håndbogen. Det samme gælder: ‘Prøv nye kombinationer – byg for eksempel en propel ud af tørret blæksprutte i stedet for plast eller metal’.
Forvirret? Det var Daiju Ishikawa også, da Ingeniøren besøgte ham. Men dog mere over, hvorfor hans idé til Hebocon – en konkurrence for verdens værste robotter – er blevet en verdensomspændende succes i løbet af blot få år. Der har siden 2014 været afholdt 140 Hebocon-konkurrencer i 25 lande verden rundt, også i Danmark. Sidste år var der sågar det første ‘verdensmesterskab’ i Tokyo.
En del af forklaringen er nok, at det er en konkurrence, som ingeniører og alle andre – både med eller uden tekniske evner – kan tage del i på bare fem minutter.
De deltagende robotter må også tage en stor del af æren for Hebocons succes. ‘Amazing Quick Floor’ lyder måske, som om den vil konkurrere med Roomba-støvsugerrobotter. Det vil den dog så langtfra. Dens egentlige rivaler tæller blandt andre ‘The Airnator’ fra Tyskland (våben: evnen til at piske mælk om til fart - de tekniske detaljer er ... skal vi sige lidt mudrede).
Dertil kommer Hongkongs frygtede The Peanut Giver (hovedvåben: jordnød-morgenstjerne, sekundært våben: generøse donationer af jordnødder til dens modstandere) og Pastabot fra Spanien (våben: Barbie Leg Kick, selvfølgelig).
Robotterne har kæmpet siden 2014, hvor Daiju Ishikawa præsiderede over den første Hebocon-konkurrence.
Forestil dig en lille sal fuld af heppende robotbyggere. I arenaen flyver Amazing Quick Floor, der består af et stykke karton monteret på to automatiske biler, på tværs af ringen og angriber sin modstander, en insektlignende robot – faktisk et yderst japansk iPhone-cover monteret på et stykke legetøj. Insekt-robotten tager angrebet i stiv arm og triller roligt hen over Amazing Quick Floor, som buser direkte ud af ringen.
Vinderen af den næste kamp er en ‘dark horse’ til den samlede sejr – nemlig en kasse med servietter, drevet frem af seks elektriske ... nydelsesinstrumenter. Symbolikken er til at tage og føle på, men næste kamp bliver endestation for ‘dildo-botten’.
»Heldigvis, kan man sige, for ellers havde vi aldrig fået nogen mediedækning,« griner Ishikawa.
At hæfte sig ved, hvem endelige sejrherre er, er lidt som at insistere på objektivt at beskrive en Monty Python-sketch. Det rammer helt ved siden af essensen, som er, at du er vidne til noget af det mest helt igennem utroligt vidunderligt forfærdeligt fantastisk dadaistiske, du kan opleve. Og så med robotter. Noget, som de fleste kunne skrive under på, da videoen fra konkurrencen ramte YouTube og blev lidt af et viralt hit:
Ideen til Hebocon stammer fra Ishikawas dage i Tokyos maker-miljø. Før Tokyo Maker Faire 2013 besluttede han sig for skabe en fejring af ideer og projekter, som var fejlet på vejen til et egentligt produkt. Det ledte videre til tanker om, hvordan det at designe, teste og bygge komplicerede tekniske produkter som robotter er både stressende og frustrerende. Til gengæld er det at bygge en håbløs robot og derefter lade den kæmpe mod andre lige så fantastisk forfærdeligt designede robotter alt andet end stressende.
Som ekstra bonus gør den ofte komplette mangel på alt, hvad der ligner kvalitetskontrol, konkurrencerne til en overraskelse for alle involverede parter.
»Mange gange opfører robotterne sig anderledes, end du havde forventet. En deltager udstyrede for eksempel en plasticfugl med to propeller, men da han startede propellerne i sin første kamp, fræsede fuglen direkte bagud og ud af ringen i stedet for fremad,« siger Ishikawa.
Det at fejle og afprøve noget uden hensyntagen til, om det vil virke eller ej – og ikke tage det for seriøst – er en central del af Hebocon. Noget som Ishikawa og hans samarbejdspartner Chikako Koga refererer til som ‘Heboiness’.
Et godt eksempel stammer tilbage fra den første Hebocon-konkurrence. En deltager fandt på vej til konkurrence ud af, at hun havde glemt sin robot på toget. I stedet for at tage til konkurrencen tog hun ud og drak øl – og tweetede et billede af øllen til Ishikawa, der prompte smed det op på en storskærm. Hele salen bifaldt det som storslået Heboiness.
Koga og Ishikawa arbejder også med Daily Portal Z; et websted, hvis artikler måske kan være med til at beskrive tankegangen bag Hebocon. De handler blandt andet om, hvordan man kan spise frugt uden at skrælle den først, for eksempel ananas, en profil af en Amazon-papkassesamler og en artikel, der illustrerer engelske præpositioner ved at beskrive alle de mulige relationer, som et stykke osts position kan have til en hamburger Der er umiddelbart 30 forskellige.
»Vi prøver måske tre eller fire ideer af hver dag på den japanske udgave af Daily Portal Z. Nogle af dem klarer sig godt. Andre ikke så godt. Det handler om at lade dem leve frit og se, hvor de fører hen,« forklarer Chikako Koga.
Det gælder også for Hebocon, hvor robotterne normalt er små. En enkelt gang har holdet dog afholdt en ‘Giga-Hebocon’ med robotter, der var op til tre meter høje.
Både Koga og Ishikawa har været fascineret af reaktionen fra mange vesterlændinge, som ofte insisterer på at forsøge at forstå filosofien bag Hebocon.
»Det har været meget interessant. Vores udgangspunkt var, at det simpelthen drejede sig om at have det sjovt. Det vestlige synspunkt har været, at det var sjovt, ja, men at Hebocon også måtte handle om det at udforske kreativitet og bryde regler og så videre. Vi er meget glade for den anderledes indstilling, fordi det har fået os til at kigge nærmere på, hvordan Hebocon kan fungere i uddannelsesøjemed, og hvordan børn kan lære ved at bygge og interagere med robotterne,« siger Chikako Koga.
Hvis du har fået lyst til at være med i en Hebocon-konkurrence – eller starte din egen – så er det overraskende nemt. Besøg Hebocons officielle Facebook-side, og skriv til dem. Ishikawa, Koga & co. vil derefter sende dig alle de nødvendige dokumenter, inklusive råd, vejledninger og regler.
Inden du går i gang med selve robotbyggeriet, kan du overveje de følgende råd:
Opvej teknisk inkompetence med strategi.
Sænk ikke paraderne, før kampen er begyndt.
Skam dig, vinder; vær stolt, taber.
Alle fejl er smukke.
Nyd og bifald altid Heboiness i dig selv og andre.
Lige pludselig savner jeg en søndag på sofaen med RoboWars på den flade.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard