Det luksuriøse boligtårn 432 Park i New York var med sine 425 meter en af verdens højeste beboede bygninger, da den blev opført i 2015. Men nu blot seks år efter, at de første beboere flyttede ind, meldes der om udfordringer med vindstød, vandskader, knirkende vægge og mekaniske funktionsfejl. Det skriver The New York Times.
Netop byggeriets signifikante højde lader til at være roden til de mange problemer. Og byggeriet på 432 Park Avenue er langtfra det eneste.
Mindre end et årti efter, at en række rekordhøje boligtårne blev opført i New York, begynder klagerne nu at rulle ind. Noget tyder på, at de anvendte materialer og konstruktionsmetoder ikke lever op til forventningerne.
Støj, vind og skader
Skyskraberen huser nogle af verdens rigeste mennesker og har en forventet værdi på 3,1 milliarder dollars. I 2016 blev en penthouse-lejlighed på 96. etage solgt til 88 millioner dollars.
The New York Times har talt med en række nuværende og tidligere beboere, der beretter om alvorlige vandskader, der har kostet mange millioner og blandt andet har stoppet driften af bygningens elevatorer i flere uger ad gangen.
Beboerne, som avisen har talt med, fortæller desuden, at forsikringsomkostningerne er steget med 300 procent over de sidste to år. Problemerne er ifølge en række ingeniører, The New York Times har talt med, sammenlignelige med problemer ved tilsvarende byggerier.
En ingeniør udtaler, hvordan bygningernes svajen i vinden får kablerne i elevatorskakterne til at slå op imod skaktens sider og mørne. En anden kilde fortæller, at byggerierne hyppigt kendetegnes ved støj fra væggene ved vindstød samt kraftig susen i døråbninger og elevator- og skraldeskakter.
En beboergruppe har fået ingeniørfirmaet SBI Consultants til at undersøge problemerne. Her viser indledende undersøgelser, at 73 procent af de undersøgte mekaniske, elektriske og VVS-relaterede komponenter ikke efterlever bygherrens tegninger, og at næsten en fjerdedel af komponenterne rejste bekymring om reel livsfare.
De høje byggerier fortsætter
Tendensen til de høje byggerier møder desuden skepsis inden for byggebranchen.
En af dem, der har fulgt problematikkerne ved de høje byggerier, er Sean Khorsandi, der er adm. direktør for Landmark West, en ngo der arbejder med bevaringsværdige byggerier. Han udtaler til The Guardian, at de høje byggerier tyder på, at vi ikke har lært af historien.
»Vi har længe fulgt sikkerhedsspørgsmålene ved skyskraberne. Jeg gik på arkitektskolen, da vi så tårnene falde den 11. september. Dengang var der alle mulige offentlige udsagn om, at vi aldrig skulle bygge så højt igen. Det eneste, vi har gjort de sidste 20 år, er at bygge endnu højere,« siger han.
CIM Group, der er en af bygherrerne bag 432 Park, har udtalt til The New York Times, at bygningen er »vellykket både i forhold til design og konstruktion«, og at de løbende samarbejder med beboerforeningen.
Byggelederen bag byggeriet, Lendlease, har ikke kommenteret på de konkrete eksempler, men oplyser, at de er i kontakt med bygherrerne vedrørende indberetninger fra nogle af bygningens lejere, som i øjeblikket vurderes.
