Velhavere på toppen af New York oplever utætheder, oversvømmelser og defekte elevatorer

9. februar 2021 kl. 11:0022
Velhavere på toppen af New York oplever utætheder, oversvømmelser og defekte elevatorer
Illustration: danor/Bigstock.
Det luksuriøse boligtårn 432 Park i New York er et af verdens højeste. Tårnets arkitektur giver nu, som ved lignende byggerier, store udfordringer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det luksuriøse boligtårn 432 Park i New York var med sine 425 meter en af verdens højeste beboede bygninger, da den blev opført i 2015. Men nu blot seks år efter, at de første beboere flyttede ind, meldes der om udfordringer med vindstød, vandskader, knirkende vægge og mekaniske funktionsfejl. Det skriver The New York Times.

Netop byggeriets signifikante højde lader til at være roden til de mange problemer. Og byggeriet på 432 Park Avenue er langtfra det eneste.

Mindre end et årti efter, at en række rekordhøje boligtårne blev opført i New York, begynder klagerne nu at rulle ind. Noget tyder på, at de anvendte materialer og konstruktionsmetoder ikke lever op til forventningerne.

Støj, vind og skader

Skyskraberen huser nogle af verdens rigeste mennesker og har en forventet værdi på 3,1 milliarder dollars. I 2016 blev en penthouse-lejlighed på 96. etage solgt til 88 millioner dollars.

Artiklen fortsætter efter annoncen

The New York Times har talt med en række nuværende og tidligere beboere, der beretter om alvorlige vandskader, der har kostet mange millioner og blandt andet har stoppet driften af bygningens elevatorer i flere uger ad gangen.

Beboerne, som avisen har talt med, fortæller desuden, at forsikringsomkostningerne er steget med 300 procent over de sidste to år. Problemerne er ifølge en række ingeniører, The New York Times har talt med, sammenlignelige med problemer ved tilsvarende byggerier.

En ingeniør udtaler, hvordan bygningernes svajen i vinden får kablerne i elevatorskakterne til at slå op imod skaktens sider og mørne. En anden kilde fortæller, at byggerierne hyppigt kendetegnes ved støj fra væggene ved vindstød samt kraftig susen i døråbninger og elevator- og skraldeskakter.

En beboergruppe har fået ingeniørfirmaet SBI Consultants til at undersøge problemerne. Her viser indledende undersøgelser, at 73 procent af de undersøgte mekaniske, elektriske og VVS-relaterede komponenter ikke efterlever bygherrens tegninger, og at næsten en fjerdedel af komponenterne rejste bekymring om reel livsfare.

De høje byggerier fortsætter

Tendensen til de høje byggerier møder desuden skepsis inden for byggebranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af dem, der har fulgt problematikkerne ved de høje byggerier, er Sean Khorsandi, der er adm. direktør for Landmark West, en ngo der arbejder med bevaringsværdige byggerier. Han udtaler til The Guardian, at de høje byggerier tyder på, at vi ikke har lært af historien.

»Vi har længe fulgt sikkerhedsspørgsmålene ved skyskraberne. Jeg gik på arkitektskolen, da vi så tårnene falde den 11. september. Dengang var der alle mulige offentlige udsagn om, at vi aldrig skulle bygge så højt igen. Det eneste, vi har gjort de sidste 20 år, er at bygge endnu højere,« siger han.

CIM Group, der er en af bygherrerne bag 432 Park, har udtalt til The New York Times, at bygningen er »vellykket både i forhold til design og konstruktion«, og at de løbende samarbejder med beboerforeningen.

Byggelederen bag byggeriet, Lendlease, har ikke kommenteret på de konkrete eksempler, men oplyser, at de er i kontakt med bygherrerne vedrørende indberetninger fra nogle af bygningens lejere, som i øjeblikket vurderes.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
12. februar 2021 kl. 12:39

Ro på! Det kan jo kun forventes med bygninger som afviger så meget fra almindelig byggeteknikker. Når jeg tænker på brande, kollaps og alle mulige andre ulykker som har ramt alle andre kendte boligtyper, og hvor vi har lært af vores fejl, er det her ikke noget.

Vi skal nok lære at bygge dem ordentligt, men som ALTID, skal vi lige lære af vores fejl først.

En opløftende historie om, virkelighed og skrivebord ikke altid stemmer overens. No surprice :-)

21
10. februar 2021 kl. 20:40

Denne bonerte politisk korrekthed, er som regel latterlig. Der er mange eksempler, og i de sidste år har den hærget historiebøgerne. Tænk blot på forskellige statuer, børnebøger og eskimois etc.

en længere - men interessant og tankevækkende - smøre om emnet:

Dette er en meget læseværdig bog om den form for postmodernisme, som i disse år skyller ind over universiteterne og videre ud i samfundet. Den går under forskellige betegnelser: Postmodernisme, poststrukturalisme, identitetspolitik, intersektionalisme, socialkonstruktionisme m.m...

https://newspeek.info/kyniske-ikke-kritiske-teorier-hvordan-universiteterne-fik-alt-til-at-handle-om-race-koen-og-identitet/

20
10. februar 2021 kl. 15:32

Denne bonerte politisk korrekthed, er som regel latterlig. Der er mange eksempler, og i de sidste år har den hærget historiebøgerne. Tænk blot på forskellige statuer, børnebøger og eskimois etc.

Kan selv huske at det blev syndigt at kampfly kunne medbringe bomber, som kunne droppes over fjenden. Næh - nu skulle det hedde "våbenaflevering", - somom den kom med DHL eller UPS. Der er heller ikke noget der hedder dværge mere, næh det er vertikalt udfordrede individer.

Nogle gange trænger humoren heldigvis igennem. Stoppiller, som håndboldholdet måtte ty til i Egypten hedder Propiden. Det er i hvert fald en af typerne. Senest måtte jeg le over udtrykket RUD for en SpaceX raket, som eksploderede. RUD er en "Rapid Unscheduled Disassembly." Det bliver vatindhyllede fr. Smith jo ikke så - angst for med risiko for senfølger og PTSD.

19
10. februar 2021 kl. 08:52

Det er måske det moderne business dansk, problemer skal beskrives som udfordringer? Lige som når man melder ud at "man har valgt at stoppe samarbejdet" når man fyrer folk.

18
9. februar 2021 kl. 22:01

Havde man nu lavet commisioning på byggeriet var det aldrig sket ☝️

17
9. februar 2021 kl. 21:58

Tag en tudekiks, det er som planlagt. At en bygning bare skal være komfortabel og tryg at bo i, er en håbløs forældet opfattelse, her er tale om moderne hightec. -- get used to it. CIM Group, der er en af bygherrerne bag 432 Park, har udtalt til The New York Times, at bygningen er »vellykket både i forhold til design og konstruktion«

15
9. februar 2021 kl. 17:24

Især politikere er flittige brugere af ordet udfordringer.</p>
<p>Og nu har det sneget sig så meget ind, så det er det første ord, journalister tænker, når de skal beskrive problemer.

Jeg tror nu snarere, det er de sidste 30 års erhvervsledere, der insisterer på, at deres medarbejdere skal se udfordringer og ikke problemer. De kan ikke lide, hvis virksomheden har problemer - det lyder meget pænere med udfordringer. Den omgang newspeak har jeg i det mindste oplevet adskillige gange.

13
9. februar 2021 kl. 16:12

Min fornemmelse er, at man skriver udfordringer, når det er noget man kan til og fravælge.

F.eks. er det en udfordring at løbe en maraton.

Mens et problem er noget man er nødt til at tage hånd om.

F.eks er det et problem, når man har et brækket ben og ikke en udfordring.

I Danmark er der går inflation i ordet udfordringer, de seneste mange år.

Min observation og tolkning af ordvalget, er at man bruger det om problemer, som man ikke vil tage hånd om. Især politikere er flittige brugere af ordet udfordringer.

Og nu har det sneget sig så meget ind, så det er det første ord, journalister tænker, når de skal beskrive problemer.

11
9. februar 2021 kl. 15:54

N.F.S.Grundtvig 1820: - ved jorden at blive det tjener os bedst.

7
9. februar 2021 kl. 14:19

Teksten indikerer, at der er udfordringer... Tør man ikke længere skrive ordet "problemer", hvilket det tydeligvis er?

6
9. februar 2021 kl. 14:13

Eller J.G. Ballards: Højhuset

4
9. februar 2021 kl. 12:05

The floor numbering system includes mechanical levels near the building's base, so the top story is numbered as floor 96.

2
9. februar 2021 kl. 11:39

... må virkelig være på sin plads, hvis man er på vej hjem til 96. etage, møder et skilt med "elevator ude af drift - brug trappen", og står med en tung indkøbspose fuld af frostvarer.

/Bo

1
9. februar 2021 kl. 11:08

Det lyder lidt som filmen High-Rise.