Velfungerende danske vindmøller flyttes til lande med højere elpriser

3. august 2017 kl. 13:0033
Velfungerende danske vindmøller flyttes til lande med højere elpriser
Over 100 danske vindmøller blev sidste år pillet ned og eksporteret, fordi elprisen i Danmark er så lav, at ejerne ikke har råd til at vedligeholde dem. Der er brug for politisk handling, mener vindmøllefolk. Illustration: Lars Bertelsen.
Høje elpriser og støtteordninger har gjort det til en god forretning at flytte danske vindmøller, der ikke længere får støtte, til udlandet - hvor de kan få ny støtte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ældre danske vindmøller, der producerer billig vedvarende energi til de danske forbrugere, bliver i stigende omfang pillet ned og genopstillet i lande, hvor elprisen er højere, og hvor det nogle steder endda er muligt at få ekstra støtte oveni den højere elpris. Det skriver Berlingske Business.

Elmarked kollapset

Et af de firmaer, der nedtager og eksporterer de ældre danske møller er P&J Wind Power. Her vurderer adm. direktør Michael Kristensen, at der sidste år blev pillet over 100 møller ned for at blive genopstillet i udlandet.

Læs også: Skrotmøller hitter i udlandet

»Det nordeuropæiske elmarked er kollapset. Strømprisen er så lav, at det kun lige hænger sammen, når møllen kører problemfrit. Men hvis der ryger en gearkasse, så er der ikke råd til at få den renoveret. Derfor vælger mange med en velfungerende mølle at sælge den nu. For hvis de venter, og der kommer et havari, er møllen ingenting værd,« siger Michael Kristensen til Ingeniøren.

Ingen erstatningsmøller i Danmark

Tidligere har statsligt støttede udskiftningsordninger fået danske mølleejere til at udskifte de ældre og mindre møller med nye og større, men ifølge direktøren for Danmarks Vindmølleforening, Christian Kjær, er det nu udelukkende udsigten til bedre indtjening, der driver nedtagningen af de danske møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Danmark har nogle af Europas laveste elpriser - delvist på grund vindkraften - så prisen kan være dobbelt så høj i andre lande. Oveni det har man nogle steder kunnet få støtte til at genopstille ældre møller, og det har gjort det til en attraktiv forretning,« forklarer han til Ingeniøren.

Læs også: Sådan sparer Danmark to milliarder på vindmølleudbygning

Og til forskel fra tidligere bliver der ikke nødvendigvis opstillet nye møller i Danmark til erstatning for dem, der eksporteres.

»Det kan sjældent betale sig at gå igennem den proces, der skal til for at opstille en enkelt ny mølle. Det er kun, hvis man har et større projekt med flere møller, at man gør det,« forklarer han.

Giver ingen miljømæssig mening

Udviklingen ærgrer både Michael Kristensen og Christian Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I nogle tilfælde bliver vindmøllerne opstillet steder, hvor de producerer mindre end på deres gamle placering i Danmark. Men indtjeningen er alligevel bedre. Det er et udtryk for, at det indre marked ikke fungerer. Hvis der var ordentlige elforbindelser mellem de europæiske lande, ville der ikke være så store forskelle i elpriserne. Så ville man bare eksportere strømmen fra Danmark til Italien i stedet for at flytte hele møllen. Oveni det er der så et kludetæppe af støtteordninger, som gør konkurrencen mellem energiformerne endnu mere uigennemskuelig. Vi er nødt til at få det indre marked til at fungere,« siger Christian Kjær.

Bedre forbindelser påkrævet

Et fungerende indre marked kræver bedre infrastruktur mellem landene - især i Tyskland.

»Forbindelserne er dårlige både mellem Øst- og Vesteuropa og mellem lavprislandene i Nordeuropa og højprislande som Italien og England. Men Tyskland er det mest centrale land - både i kraft af sin størrelse og placering.«

Læs også: Nu skal tyskerne åbne elkabler for dansk el-eksport

Særligt Danmark har brug for bedre interne tyske forbindelser.

»Der er et kabel mellem Danmark og Tyskland, men det bliver kun brugt 11 procent af tiden, fordi strømmen ikke kan komme syd for Slesvig Holstein,« forklarer Christian Kjær.

Tysk sløvhed koster danske møller

Der er udsigt til at Tyskland får opgraderet forbindelserne mellem delstaterne frem mod 2025 - måske hurtigere hvis de nordtyske havmølleparker bliver udbygget hurtigt, og dermed aktualiserer behovet endnu mere. Men de danske politikere, må ifølge Michael Kristensen meget gerne presse deres kolleger syd for grænsen.

»Vil man gerne have frit indre marked, så skal transportvejene være i orden, så vi kan eksportere vores veje. Det kan ikke passe, at vi skal kannibalisere god og billig dansk infrastruktur, bare fordi tyskerne ikke kan få fingeren ud,« siger han.

Elprisen skal op

I Christian Kjærs øjne er det eneste, der kan bremse eksporten af ældre danske møller, og dermed af billig dansk strømproduktion, højere elpriser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Mit indtryk er, at vindmølleejerne hellere beholder deres møller i Danmark, men de sælger nogle møller for at afdække deres risiko. Problemet ville på kort sigt løse sig selv, hvis elprisen steg i Danmark - eksempelvis hvis vi fik elektrificeret fjernvarmesektoren, så vi kunne bruge den billige strøm selv - eller hvis vi fik etableret bedre udlandsforbindelser, så vi kunne eksportere til eksempelvis England. Men det smarteste ville være at få det indre marked til at fungere med bedre infrastruktur og en harmonisering af støtteordningerne til VE, atomkraft og kulkraft.«

Overvejer salg af seks år gamle møller

Hidtil har det mest været de ældste og mindste møller, der er blevet eksporet. Men i dag får Michael Kristensen også henvendelser fra ejere af nyere og større møller.

»Vi får henvendelser fra folk med 3 MW møller. Det er altså møller, der kun er seks-syv år gamle. De vil bare sælge, hvis muligheden byder sig.«

Han opfordrer de danske politikere til at overveje at garantere en mindstepris til alle vindmølleejere, indtil eksportmulighederne er blevet bedre.

»Hvis vi bare venter, indtil markedet retter sig af sig selv, så vil en masse danske møller være forsvundet. Vi er nødt til at holde en hånd under mølleejerne indtil da.«

33 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
33
7. august 2017 kl. 21:09

Var ideen med tilskud ikke, at der skulle opsættes vindmøller i Danmark? Hvor man gav statstilskud, fordi idealister ville have møller, men ikke investere? Hvorfor tilskuddet skulle sikre, at villige investorer ville risikere deres investeringer i Danmark? Hvordan kan disse investorer, der har fået deres investeringer forrentet på betryggende vis, forestille sig, at den danske skatteyder synes, at det vil være en formidabel ide, om de nu fjerner den opsatte effekt - og oven i købet med tilskud til etablering af junk i u-land? Hvis møllerne nu er udtjente, så vil det vel være urimeligt at prakke sådanne på u-lande.

32
7. august 2017 kl. 11:15

Man må indimellem undres over at den danske el pris er så høj for den almindelige forbruger.

Tal fra fredag den 4-8 klokken 21.00

Großhandelsstrompreise Land Dänemark 1 25,86 €/MWh Land Dänemark 2 25,86 €/MWh Land Frankreich 34,93 €/MWh Land Italien (Nord) 117,66 €/MWh Land Niederlande 34,93 €/MWh Land Schweden 4 25,86 €/MWh Land Schweiz 32,77 €/MWh Land Slowenien 117,17 €/MWh Land Tschechien 37,6 €/MWh Land Ungarn 115,17 €/MWh Marktgebiet DE/AT/LU 34,93 €/MWh

Taget fra siden. Deutschland im Überblick https://www.smard.de/blueprint/servlet/page/home/ueberblick/324#!?mapAttributes=%7B%22state%22:%22marketArea%22,%22plantState%22:%22split%22,%22date%22:1501873200000,%22region%22:%22DE-AT-LU%22%7D&filterAttributes=%7B%22company%22:%22%22,%22region%22:%22%22,%22resource%22:%22%22,%22searchText%22:%22%22,%22state%22:%22%22,%22network%22:%22%22,%22commissioning%22:%5B1943,2016%5D,%22power%22:%5B0,5000%5D,%22radius%22:100,%22placeId%22:null,%22zoom%22:6,%22center%22:%5B51.1,10.5%5D%7D

Håber linket virker, men ellers kan man finde det på www.smard.de

Behøver det nævnes at Tyskland importerede fra Danmark og Sverige og eksporterede til alle andre lande.

Inden Tyskland begyndte den kraftige udbygning af især solenergi, steg dagsprisen på el til omkring 65 Euro, men da der pludselig kom al den solenergi, faldt prisen på markedet til omkring 35 Euro, for de firmaer der købte strømmen på spotmarkedet.

Det store problem er vel at den almindelige bruger ikke mærker noget til de store prisfald, og nogle medier har kørt en meget usaglig hetz mod vedvarene energi.

I 2012 ændrede den tyske regering med meget kort varsel, tilskud til solenergi, hvilket resulterede i at det meste at den tyske solarindustri gik fallit og blev solgt til blandt andet Kina.

Tyskland kunne I dag have været den største producent af solceller, men hetz fra medierne og manglende politisk indsigt ødelagde det.

31
4. august 2017 kl. 12:39

Ja, når der ses på den rå elpris.

30
4. august 2017 kl. 12:27

Det lyder ellers som om enkelte personer i debatten, gerne vil købe noget der bruger mere strøm, hvis bare elprisen sænkes.

Jeg har så selv købt Philips Hue til efterhånden det meste af min lejlighed, og jeg kan sikkert ikke nå at spare pengene ind igen, men det er smart når man ikke skal tænde og slukke lyset.

Men selvfølgelig hvis man kan få flere til at købe en elbil, ville det være med til at øge strømforbruget, men selv i Norge falder strømforbruget, så det har ikke meget med prisen på el at gøre, for vi vil altid spare et par kroner, hvis vi får muligheden, uanset hvilken vare det drejer sig om.

Så dem der ikke kan få tilskud til at opføre nye vindmøller, for dem de har solgt, er vel kun ude på at trække flest mulige penge ud af statskassen, næsten lige som vores politikere, som også prøver at trække mest muligt ud til dem selv.

28
4. august 2017 kl. 11:35

Hvorfor hæve elforbruget, bare fordi elprisen bliver lavere?

Det reelle problem er vel egentlig at vind og solenergi er blevet alt for billigt til at det berettiger tilskud.

I dag er det ikke miljø fanatikere der investerer i alternativ energi, men derimod de store investorer på finansmarkederne, så eneste grund til at at give tilskud til til små enkelt projekter, vil være at få private til at investere lidt penge i alternativ energi, men det ønsker regeringer rundt omkring ikke rigtigt, for så mangler der også penge i afgift for den strøm man selv producerer og bruger direkte.

Men prøv at se denne dokumentation over hvordan hele energimarkedet i løbet af af et par år ændrede sig. Og det har ikke ændret sig fordi investorerne er blevet nogle miljø venlige folk, men fordi de hurtigere kan begynde at få deres investeringer hjem, endda helt uden statstilskud eller andet, til at gøre det mere attraktivt. Det er værd at ofre de 45 minutter på videoen.

Se "The breakthrough in renewable energy - (VPRO documentary - 2016)" på YouTube https://youtu.be/mmyrbKBZ6SU

27
4. august 2017 kl. 11:24

Desværre rammer du lysten til at investere i og udvikle disse. Altså afgiften gør at lagret el fortsat vil være en knap ressource.

Næ. Det forbedrer økonomien i disse teknologier. Ellageret skal jo ikke konkurrere mod vindmøllerne. Det skal konkurrere mod fossil elproduktion.

Hvis markedet kan vælge mellem lagret el med 1x afgift og fossil el med 4x afgift, kan salgsprisen ekskl. afgift på den lagrede el sættes meget højere end salgsprisen på fossil el og stadig være konkurrencedygtig. Og den lagrede el skal jo netop sælges på de tidspunkter, hvor det var fossil el, der var alternativet.

25
4. august 2017 kl. 11:08

Specielt skal afgifterne ned, når solen skinner og det blæser så meget at prisen på EL er nul eller nærmest negativ. På den måde vil markedet frembringe de teknologier som tilpasser el forbruget til VE strøm.

I stedet for at gøre afgiften afhængig af kostprisen på aktuelt elmix, kunne man gøre den afhængig af sammensætningen af aktuelt elmix.

Det kunne være noget i retning af: Vind + sol: Ingen afgift. Vand + biomasse + lagret el: Normal afgift Fossil elproduktion: Firedobbelt afgift.

Hvis elmixet her og nu består af 100% vind og sol, skal der slet ikke betales afgift.

Hvis elmixet her og nu består af 50% vind+sol, 40% vand+biomasse og 10% fossil, bliver afgiften: 50% * 0 + 40% * 1 + 10% * 4 = 0,8 gange normal afgift.

Og hvis sol og vind helt udebliver, og vi har et aktuelt mix på 40% vand+biomasse og 60% fossil, bliver afgiften rigtig høj: 0% * 0 + 40% * 1 + 60% * 4 = 2,8 gange normal afgift.

Det burde kunne gøre en del for at tilskynde forbrugerne til at flytte forbruget væk fra de perioder, hvor vi er nødt til at bruge de elproduktionsformer, vi gerne vil begrænse brugen af.

Grunden til, at jeg foreslår afgift på vand, biomasse og lagret el, er, at alle disse kan betragtes som knappe, men regulerbare lagre af vedvarende energi, som gerne skal være mest muligt til rådighed på det tidspunkt, hvor vi ellers skulle have skruet op for et kulkraftværk for at dække behovet. Og dermed bør der være en tilskyndelse til, at vi ikke bare sviner med energien fra disse lagre.

23
4. august 2017 kl. 10:48

De nuværende el-afgifter er fra dengang elværker hovedsageligt brugte olie, derfor var el en dyr og sort energiform som man skulle spare på. Sådan er det ikke mere el er blevet billig og forholdsvis grøn, men det har den alm. forbruger ikke mærket meget til p.g.a. høje el-afgifter. Derfor skal el-afgifterne fjernes/nedsættes til mindst samme niveau som afgifterne på olie og gas til varme. Det kan ikke være rigtig at el skal belastes med tre gange så høje afgifter som olie og gas. Ref: http://www.danskenergi.dk/givenergienvidereJeg synes det skal være muligt for alm. forbrugere, at bruge billig, forholdsvis grøn el til at skabe værdier i Danmark. Jeg er ikke sikker på at en Dansk nedsættelse af el-afgiften vil bevirke en stigning i el-priserne der er tilstrækkelig til at de gamle møller kan køre videre. Men Tyskland har også høje afgifter på el, hvis de nedsættes tror jeg at forbruget stiger så meget at priserne også stiger og der kommer rimelig økonomi i ældre danske møller. Evt skrotning af ældre atomkraftværker og værker som bruger forsile brændsler, vil også forbedre siturationen.

21
4. august 2017 kl. 10:40

Jeg betaler 38 øre pr kWh her i Sverige,er det billigere i Danmark?

Næh... men Sverige og Norge har altid haft lave priser pga. vandkraft og atomenergi (jeg har selv boet i Sverige i ca. 10 år). Dengang var danske politikers undskyldning at Svenskerne og Nordmændene havde gratis energi fra vandkraft... Nu indfører vi så en lige så "gratis" energiform i Danmark men politikerne mener ikke at forbrugerne skal have glæde af samme lave priser som Svenskerne.

18
3. august 2017 kl. 23:51

Så er der også lettere brugte, men solide reservedele. Nye dele er ofte ikke til at opdrive. Mange ældre møller (+10 år), holder kørende med netop de reservedele fra nedtagne møller. På sigt har man i udlandet også planer om færre men større møller.

16
3. august 2017 kl. 21:11

Måske skulle man lige forholde sig lidt til omfanget af møller der nedtages?

Ifølge artiklen blev der sidste år pillet over 100 møller ned, og genopstillet i udlandet... Til sammenligning er der næsten 6.000 vindmøller i Danmark, med en gennemsnitsalder på over 12 år og nogen der nærmer sig 30 års alderen...

http://dkvind.dk/html/nogletal/pdf/udbygningen_maj16.pdf

På 3 måneder (marts 2016 til maj 2016) er der blevet nedtaget 21 møller i Danmark (hvor af de 16 har en gennemsnits alder på over 20 år) og opstillet lidt over 100 vindmøller (dog primært husstandsmøller på kun 0-14 kW), men der er stadig opstillet mere effekt end der er pillet ned...

Og som man kan se på grafen over det totale antal nedtaget/opførte møller, så er det altså primært de gamle fra før 1990 der er væk... Jeg kan ikke få ondt i røven over at de har fået et nyt liv i et andet land... At der så findes enkelte profitmagere der overvejer at nedtage enkelte moderne møller, det er uheldigt, men det skal ikke belaste en hel branche...

15
3. august 2017 kl. 21:09

Vi har kun nogen af de højeste elpriser, når man ser på salg til private husstande...

Du kan jo altid klippe klistre noget af indlægget og gentage hvad jeg selv skriver sidst i det, som en stupid papegøje...

Problemet er jo bare at de sammenligner om EU gennemsnittet for erhvervskunder er nul og niks værd, da energitunge(ja dem har vi så ikke så mange af mere, og dem vi har, feks. stålvalseværker osv. kører på fossil naturgas, altså dem der ikke er gået konkurs):

"Man skal være opmærksom på, at der i sammenligningen med andre EU-lande er tale om generelle konklusioner baseret på gennemsnitlige forhold. For de enkelte virksomheder kan konkurrencesituationen godt være en anden. Ikke mindst er differentieringen af PSO-betalingerne til virksomhedernes elpriser væsentligt større i Tyskland end i Danmark således, at store, elintensive virksomheder typisk betaler mindre end de danske virksomheder, mens mindre og ikke-elintensive virksomheder betaler mere."

Så igen tomme argumenter fra tydelige interesser i industrien...

14
3. august 2017 kl. 20:59

Flemming: Ja og det samme kan man så sige om dig der tilsyneladende helst vil cherrypicke et øjebliksbillede som elregningen jo er og en flere år gammel artikel fra dansk energi end at forholde dig til realiteten nu og her:

Danske borgere og virksomheder slipper fremover for at skulle betale den såkaldte PSO-afgift oveni elregningen. Til gengæld bliver bundskatten for alle danskere hævet med 0,09 procentpoint. Og der lægges samtidig op til at skære i den grønne check, som danskere med lav indkomst får.

Sådan lyder hovedpunkterne i en aftale, som et flertal af Folketingets partier torsdag den 17 november 2016 er blevet enige om.

Det er det man kalder at tage fra de fattige og forærer til vindmølle aktionærer, direkte over finansloven. Så din lobbyisme virker fantastisk...

13
3. august 2017 kl. 20:50

Men her er en reel graf fra eurostat, og ikke en brancheorganisation som Dansk energi, der kun har til formål at tegne et rosenrødt billede ligesom energiministeriet, af den gang makværk de selv er ansvarlige for:

Vi har kun nogen af de højeste elpriser, når man ser på salg til private husstande... Som altid i Danmark er det jo den private forbruger der betaler mens erhvervslivet piver over "høje energipriser". Læg mærke til at disse data også er fra Eurostat, som du åbenart har tillid til...

https://ens.dk/ansvarsomraader/energi-klimapolitik/erhvervslivets-energiforhold/fakta-om-elpriser-erhverv-og

Forskellen på prisen til erhverv og til private er ikke at privat strøm er dyre at transporterer eller producerer... Det er udelukkende at de private også skal betale for forsvaret, drift af skoler, børnehaver og plejehjem osv...

12
3. august 2017 kl. 20:30

Men her er en reel graf fra eurostat,

Rolf. Når du ikke magter at se opledingen af din elregning i afgifter til staten og det som varen el koster, giver det jo ingen mening at fortsætte diskussionen med dig.

11
3. august 2017 kl. 20:14

Og Danmarks elpriser til erhverv ligger UNDER gennemsnittet i EU, samtidigt med at vi har den højeste andel vindkraft.

Er det indregnet de 5 milliarder årligt i kWh støtte. Og yderlige milliarder i infrastruktur støtte.

og så er der givet bud på vindmøllestrøm i et enkelt nyt projekt, helt uden pristillæg.
Altså en tilbudspris på vindkraft til den lave markedspris i det Nordeuropæiske område.

Formoder det er DONG's tyske 2024 parker du snakker om. Det høre med til historien at DONG får over een milliard i infrastrukturstøtte. Og at de ikke er forpligtet til at bygge parken hvis de mener at økonomien ikke kan hænge sammen til den tid. (Det vil dog koste dem 400 millioner hvis de hopper fra)

10
3. august 2017 kl. 20:01

Flemming Ulfbjerg:

Ja tydeligt folk så heller ikke besidder basal kildekritik...

Dansk energi, med snablen nede i statskassen og sjovt nok uden henvisning til nogle grafer eller tal, hvilket betyder at det jo bare er en sludder for en sladder...

Men her er en reel graf fra eurostat, og ikke en brancheorganisation som Dansk energi, der kun har til formål at tegne et rosenrødt billede ligesom energiministeriet, af den gang makværk de selv er ansvarlige for:

https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_pricing#/media/File:Electricity-prices-europe.jpg

I virkeligheden er det jo den danske borger der betaler differencen, nu både med de højeste el priser, samt over skatten(bare lige for at gøre det endnu mindre gennemskueligt).

9
3. august 2017 kl. 19:39

Ja det giver nemlig mening økonomisk og rent logisk, or not. Vi skal have hæve elpriserne for at få billigere el-produktion????</p>
<p>Seriøst, kan journalisten ikke selv se det simpelthen er for dumt til at bringe?

De ønsker måske kabler til nordnorge hvor prisen er €21/MWh. Nej de ønske formodentlig kabler til Estland, hvor prisen er €37/MWh, men så kan de sgu selv sørge for dem. Markedet fungerer faktisk.

8
3. august 2017 kl. 19:33

Sig mig ejer folk ikke en lommeregner og basal indsigt i økonomi?

bestemt.

Og Danmarks elpriser til erhverv ligger UNDER gennemsnittet i EU, samtidigt med at vi har den højeste andel vindkraft.

http://www.danskenergi.dk/Aktuelt/Arkiv/2015/Oktober/15_10_15B.aspx

og så er der givet bud på vindmøllestrøm i et enkelt nyt projekt, helt uden pristillæg. Altså en tilbudspris på vindkraft til den lave markedspris i det Nordeuropæiske område.

7
3. august 2017 kl. 19:31

"Danmark har nogle af Europas laveste elpriser " Jeg betaler 38 øre pr kWh her i Sverige,er det billigere i Danmark?

6
3. august 2017 kl. 18:24

Siden hvornår er vindmøller kommet langt ned i pris eller har været billigt?

Muligt de smadrer el-markedsprisen i bund, og nu med snablen direkte nede i statskassen, efter PSO afgiften blev sløjfet. Men el-markedsprisen har meget lidt med el og energipriser i samfundet at gøre.

Vi har nogle af verdens højeste elpriser, og det gælder alle lande der har investeret heftigt i vindmøller, her fra den anden side af jorden, konkurrere man på at slå Danmark af pinden med de højeste priser:

http://www.sbs.com.au/news/article/2017/06/28/sa-have-worlds-highest-power-prices

Men vindmøller er ikke andet end greenwashing for fossil industrien, godt hjulpet på vej af Russisk propaganda, fordi Rusland vil nemlig rigtigt godt gøre EU afhængig af deres gas fra Sibirien:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-03/german-addiction-to-russia-gas-raises-alarm-in-merkel-s-backyard

https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-11-28/how-russian-propaganda-really-works-in-the-west

Og selv såkaldte "grønne" NGOer modtager penge fra fossil industrien og fremhæver rent videnskabeligt scam som værende sandheden:

https://www.counterpunch.org/2012/02/03/the-sierra-club-took-millions-from-fracking-industry/

https://wattsupwiththat.com/2011/06/29/the-log-in-the-eye-of-greenpeace/

https://www.technologyreview.com/s/608126/in-sharp-rebuttal-scientists-squash-hopes-for-100-percent-renewables/

Sig mig ejer folk ikke en lommeregner og basal indsigt i økonomi? Tydeligt med alle de minusser, eller er det bare medlemmerne af Dansk samfundsnasserforening? Kunne være rart hvis man i det mindste kunne se hvem primaterne er...

5
3. august 2017 kl. 15:49

Der skal hverken møllestøtte eller kunstigt hævede elpriser til. Der skal gang i forbruget af el.

Ned med afgifterne på el, væk med mystiske støtteordninger/incitamenter til biomasse mv. Så længe de nuværende støtte/afgiftsordninger bevares arbejder markedet imod i stedet for med. Når møllerne nu endelig er nået så langt ned i pris at de kan konkurrere skal vi naturligvis lade konkurrencen drive væksten - det reagerer nu engang meget hurtigere end lovgivningsprocessen...

4
3. august 2017 kl. 15:20

"I Christian Kjærs øjne er det eneste, der kan bremse eksporten af ældre danske møller, og dermed af billig dansk strømproduktion, højere elpriser."

Ja det giver nemlig mening økonomisk og rent logisk, or not. Vi skal have hæve elpriserne for at få billigere el-produktion????

Seriøst, kan journalisten ikke selv se det simpelthen er for dumt til at bringe?

3
3. august 2017 kl. 15:00

Det var også på tide,at vi andre borgere i Danmark ikke forgylder vindemølle ejere .. Det må stoppe med alt det tilskud til alt muligt .. Vi betaler rigeligt i el pris

2
3. august 2017 kl. 14:36

Altså jeg betaler jo stadig 2kr. pr. kWh, så jeg synes det er lidt underligt, når el-prisen så er 0 eller negativ. Altså jeg ved godt, at det er pga. afgifter, men jeg kan ikke forstår, hvorfor vindmøllerne ikke må få nogle af de afgifter, for at sørge for, at vi bliver ved med at have masser af grøn energi.

1
3. august 2017 kl. 14:29

Vindmøller har haft snablen i statskassen i årtier og været forkælet med opstillinger uden synderlig hensyn til naboer og ikke mindst uden udgifter til forbindelsen til elnettet så nej det er på ingen måde tiden til at holde hånden under mølleejerne der jo klart gå efter profit og hvor de kan malke andre statskasser end den danske. Forslaget skulle hellere gå på at hvis en mølle forlader landet inden den mekanisk er slidt op og ikke erstattes af en ny så skal ejeren betale for udgiften til forbindelsen til elnettet da denne udgift jo kun er begrundet i møllen( og ejerens ønske om at suge stats kroner til sig uden risiko) Så nej ikke mere hjælp til vindmøllerne de har haft rigeligt tid til at lære at klare sig og kan de ikke det så bare ærgerligt men staten skal ikke betale for noget der skal kunne klare sig selv.