Ældre danske vindmøller, der producerer billig vedvarende energi til de danske forbrugere, bliver i stigende omfang pillet ned og genopstillet i lande, hvor elprisen er højere, og hvor det nogle steder endda er muligt at få ekstra støtte oveni den højere elpris. Det skriver Berlingske Business.
Elmarked kollapset
Et af de firmaer, der nedtager og eksporterer de ældre danske møller er P&J Wind Power. Her vurderer adm. direktør Michael Kristensen, at der sidste år blev pillet over 100 møller ned for at blive genopstillet i udlandet.
Læs også: Skrotmøller hitter i udlandet
»Det nordeuropæiske elmarked er kollapset. Strømprisen er så lav, at det kun lige hænger sammen, når møllen kører problemfrit. Men hvis der ryger en gearkasse, så er der ikke råd til at få den renoveret. Derfor vælger mange med en velfungerende mølle at sælge den nu. For hvis de venter, og der kommer et havari, er møllen ingenting værd,« siger Michael Kristensen til Ingeniøren.
Ingen erstatningsmøller i Danmark
Tidligere har statsligt støttede udskiftningsordninger fået danske mølleejere til at udskifte de ældre og mindre møller med nye og større, men ifølge direktøren for Danmarks Vindmølleforening, Christian Kjær, er det nu udelukkende udsigten til bedre indtjening, der driver nedtagningen af de danske møller.
»Danmark har nogle af Europas laveste elpriser - delvist på grund vindkraften - så prisen kan være dobbelt så høj i andre lande. Oveni det har man nogle steder kunnet få støtte til at genopstille ældre møller, og det har gjort det til en attraktiv forretning,« forklarer han til Ingeniøren.
Læs også: Sådan sparer Danmark to milliarder på vindmølleudbygning
Og til forskel fra tidligere bliver der ikke nødvendigvis opstillet nye møller i Danmark til erstatning for dem, der eksporteres.
»Det kan sjældent betale sig at gå igennem den proces, der skal til for at opstille en enkelt ny mølle. Det er kun, hvis man har et større projekt med flere møller, at man gør det,« forklarer han.
Giver ingen miljømæssig mening
Udviklingen ærgrer både Michael Kristensen og Christian Kjær.
»I nogle tilfælde bliver vindmøllerne opstillet steder, hvor de producerer mindre end på deres gamle placering i Danmark. Men indtjeningen er alligevel bedre. Det er et udtryk for, at det indre marked ikke fungerer. Hvis der var ordentlige elforbindelser mellem de europæiske lande, ville der ikke være så store forskelle i elpriserne. Så ville man bare eksportere strømmen fra Danmark til Italien i stedet for at flytte hele møllen. Oveni det er der så et kludetæppe af støtteordninger, som gør konkurrencen mellem energiformerne endnu mere uigennemskuelig. Vi er nødt til at få det indre marked til at fungere,« siger Christian Kjær.
Bedre forbindelser påkrævet
Et fungerende indre marked kræver bedre infrastruktur mellem landene - især i Tyskland.
»Forbindelserne er dårlige både mellem Øst- og Vesteuropa og mellem lavprislandene i Nordeuropa og højprislande som Italien og England. Men Tyskland er det mest centrale land - både i kraft af sin størrelse og placering.«
Læs også: Nu skal tyskerne åbne elkabler for dansk el-eksport
Særligt Danmark har brug for bedre interne tyske forbindelser.
»Der er et kabel mellem Danmark og Tyskland, men det bliver kun brugt 11 procent af tiden, fordi strømmen ikke kan komme syd for Slesvig Holstein,« forklarer Christian Kjær.
Tysk sløvhed koster danske møller
Der er udsigt til at Tyskland får opgraderet forbindelserne mellem delstaterne frem mod 2025 - måske hurtigere hvis de nordtyske havmølleparker bliver udbygget hurtigt, og dermed aktualiserer behovet endnu mere. Men de danske politikere, må ifølge Michael Kristensen meget gerne presse deres kolleger syd for grænsen.
»Vil man gerne have frit indre marked, så skal transportvejene være i orden, så vi kan eksportere vores veje. Det kan ikke passe, at vi skal kannibalisere god og billig dansk infrastruktur, bare fordi tyskerne ikke kan få fingeren ud,« siger han.
Elprisen skal op
I Christian Kjærs øjne er det eneste, der kan bremse eksporten af ældre danske møller, og dermed af billig dansk strømproduktion, højere elpriser.
»Mit indtryk er, at vindmølleejerne hellere beholder deres møller i Danmark, men de sælger nogle møller for at afdække deres risiko. Problemet ville på kort sigt løse sig selv, hvis elprisen steg i Danmark - eksempelvis hvis vi fik elektrificeret fjernvarmesektoren, så vi kunne bruge den billige strøm selv - eller hvis vi fik etableret bedre udlandsforbindelser, så vi kunne eksportere til eksempelvis England. Men det smarteste ville være at få det indre marked til at fungere med bedre infrastruktur og en harmonisering af støtteordningerne til VE, atomkraft og kulkraft.«
Overvejer salg af seks år gamle møller
Hidtil har det mest været de ældste og mindste møller, der er blevet eksporet. Men i dag får Michael Kristensen også henvendelser fra ejere af nyere og større møller.
»Vi får henvendelser fra folk med 3 MW møller. Det er altså møller, der kun er seks-syv år gamle. De vil bare sælge, hvis muligheden byder sig.«
Han opfordrer de danske politikere til at overveje at garantere en mindstepris til alle vindmølleejere, indtil eksportmulighederne er blevet bedre.
»Hvis vi bare venter, indtil markedet retter sig af sig selv, så vil en masse danske møller være forsvundet. Vi er nødt til at holde en hånd under mølleejerne indtil da.«
