Velfac: Kondens skyldes manglende udluftning

Vinduesfabrikanten Velfac indrykkede i sidste uge en annonce i Ingeniøren som et svar på den kritik, flere eksperter i vinduesbranchen har rettet mod de træ-/aluvinduer, som blandt andre Velfac producerer.

Kritikken har cirklet omkring problemer med kondens og skimmelsvamp i vindueskanten på grund af den kuldebro i vinduet, som rammen af aluminium udgør.

Flere vinduesproducenter har efter eget udsagn erkendt, at kuldebroen bliver for stor i træ-/aluvinduerne. Derfor har de sadlet om og indført nye rammekonstruktioner eller andre rammematerialer af for eksempel komposit for at undgå problemerne med kondensdannelse.

I annoncen kommenterer Velfac energieffektiviteten af vinduet, men nævner ikke problemet med kondens og skimmelsvamp, som eksperter og forbrugere ellers har berettet om til Ingeniøren.

Derfor har Ingeniøren ringet til Velfacs administrerende direktør, Kurt Bering Sørensen.

Kritikere siger, at der er problemer med kondens og skimmelsvamp i jeres træ-/aluvinduer. Kan Velfac dokumentere, at det ikke er tilfældet?

»Kondens i moderne vinduer hænger sammen med brugsmønsteret for de mennesker, der bor i boligen. Når man kommer dertil, at der er kondens på rudekanten, er det et udtryk for, at indeklimaet er i ubalance. Det kan imødegås ved at se på opvarmningsmønsteret, og ved at se på udluftningen i boligen. Mht. skimmelsvamp så bliver det resultatet af en manglende rengøring - at det ikke er fjernet i tide. På vores produkter er fordelen, at det er lige til at tørre af, hvis det opstår, i modsætning til på organiske materialer som træ.«

Men kan du fremlægge en taldokumentation, som fjerner usikkerheden hos Ingeniørens læsere omkring kondens og skimmelsvamp i den specifikke vinduestype?

»Det vigtige her er, at man fokuserer på udviklingen af hele vinduet. Spekulationer i materialers egnethed på komponentniveau kan man ikke udtale sig om løsrevet. Det er den samlede energibalance for vinduet, der tæller - derfor skal man se på helheden, altså hvad der kommer ind af energi gennem vinduet, og hvad man taber.«

Eksperter har efterlyst en stramning af Bygningsreglementet i det afsnit, der handler om kuldebroer. De mener, at der skal være en fast grænseværdi for omfanget af kuldebroen. Vil Velfac støtte en sådan stramning?

»Vi går ind for, at kravene til energieffektivitet øges løbende. Men vi går ikke ind for, at man detailregulerer og dermed hæmmer vores muligheder for at produktudvikle eksisterende og nye produkter. Det betyder, at vi er for en stramning på helheden, men vi kan ikke se nytten af stramning på komponenter eller detaljer.«

Professor Svend Svendsen, DTU Byg, har efterlyst en talværdi for kondensrisikoen - kondensmodstandsfaktoren - som han mener, bør fremgå af vinduets energimærkning fremover. Det er allerede nu en del af den amerikanske energimærkning for vinduer. Kan Velfac bakke op om det?

»Jeg har ikke konkret kendskab til, om et sådan krav vil være relevant at indføre. Jeg vil til enhver tid anbefale, at man skal fokusere på det samlede energiregnskab for hele vinduet.«

I skriver i jeres annonce, at nye materialer er en del af fremtidens vinduer. Hvilke materialer er der tale om?

»Jeg kan ikke afsløre så meget om nye produkter, men vi tager kraftigt afstand fra at bruge nye materialer, der ikke er gennemprøvede. Vores kunder skal have en tryghed for, at vi har gennemtestet vores produkter omkring energi, høj indbrudssikkerhed, lavt vedligehold og høj grad af komfort. Vi bruger vores viden fra fortiden med den viden, vi løbende får omkring nye materialer.«

Dokumentation

Vinduesproducenter ignorerer kritik
NFRC Label - amerikansk mærkning af vinduer

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det kan undre en meget, at et så stort firma som Velfac ikke ønsker klare tal for hvor godt et vindue er i stand til at modstå kondens. Man kunne få den mistanke at hvis der var nogle klare tal, ville det være problematisk for Velfac at afvise alle kunder som klager over kondens med at de er nogle sjuskehoveder der ikke lufter ordentlig ud. I mangel af klare tal vil jeg hjælpe Velfac med nogle værdier som jeg vil anse for at være opnåelige for et godt konstrueret vindue: Ved en forskelstemperatur på 25 grader mellem ude og inde og en indendørs luftfugtighed på mindre end 50 % må der kun opstå ubetydelig kondens på et areal der er mindre end 1 % af rudearealet. På selve rammen må der ikke forekomme kondens. Her ville det være på sin plads hvis Velfac og andre vinduesproducenter selv satte nogle tal ind for deres vinduer. Det kan ikke være rigtigt at der for en så vigtig del til boligbyggeriet ikke findes en ordentlig standard så kunderne på forhånd kan få en ide om hvad de kan forvente. Den amerikanske NFRC label synes at kunne blive et skridt på vejen. PS: Hvis Velfac ikke mener at der er problemer med kondens vil jeg anbefale dem at se på: www.kondensvinduer.dk

  • 0
  • 0

Selvfølgelig skal der luftes ud - det løser bare ikke det grundlæggende problem, at Velfac har solgt masser af vinduer med så stærke kuldebroer at kondens ikke kan undgås.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten