Velfac bygger Danmarks første energiproducerende hus

Et nyt hus nord for Århus kan vende op og ned på vores opfattelse af, at huse koster energi at bo i.

Sammen med vinduesproducenterne Velux og Velfac vil Esbensen Rådgivende Ingeniører og arkitektfirmaet Aart bygge Danmarks første energiproducerende hus, der får elmåleren til at køre baglæns.

Med vinduesproducenternes egne ord bliver det nu muligt at låne CO2-neutral energi til naboen eller sende den ned i elbilen i garagen, fremgår det af en pressemeddelelse.

Allerede i marts 2009 skal en testfamilie flytte ind i et år. Det første spadestik bliver taget den 3. september, og indtil da holder initiativtagerne kortene tæt til kroppen.

Sikkert er det dog, at huset vil få energi fra en række kendte teknologier, mellem dem solceller og jordvarme. I huset vil der også være genveksanlæg og mekanisk ventilationsanlæg med højeffektiv varmegenvinding, fleksible facader samt solfangere til at opvarme vand.

Projektet har fået navnet 'Bolig for livet', og direktør Jens Winther fra Velfac er stolt over, at huset er et skridt mere visionært end et passivhus.

»Tanken med et passivhus er, at det skal holde energiforbruget på et minimum. Hvorimod tanken med Bolig for livet er, at det selv skal producere energi,« siger han i en pressemeddelelse.

I flere europæiske lande er energiproducerende huse allerede skudt op under navnet Smart Homes. Eksempelvis vil folk fra næste år kunne leje sig ind i Smart Homes i Barcelona og Paris. Husene bruger solpaneler, intelligent LED-belysning og faseskiftende beklædningsmateriale til at holde på varmen eller frigive den igen alt efter temperaturen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

tror der har sneget sig en mindre forglemmelse ind i ordet "producende", som nok skulle ha været producerende. Ellers meget interessant artikel...

 • 0
 • 0

En rettelse er lavet. Tak for opmærksomheden. Mvh Thomas Djursing, journalist på ing.dk

Og så er der lige klassikeren, genveksanlæg og mekeanisk ventilation. Der findes et firma der hedder Genvex, som laver ventilationsanlæg - men er det dét der menes?

 • 0
 • 0

[quote]tror der har sneget sig en mindre forglemmelse ind i ordet "producende", som nok skulle ha været producerende.

Og så er der lige klassikeren, genveksanlæg og mekeanisk ventilation. Der findes et firma der hedder Genvex, som laver ventilationsanlæg - men er det dét der menes?[/quote]

Hvorfor hænge sig i bagateller når der er nok af træer!

TAK til redaktionen for alle Jeres gode nyhedsbreve.

Og god weekend til alle Flemming

 • 0
 • 0

Det virker næsten (på illustrationerne) som om at solen er unødvendig...sikkert en forglemmelse, det fremgår jo af teksten.

Hvem kender til et keramisk produkt, der påsmøres indersiden af et hus som et pudslag...det skulle have en fantastisk isolerende evne, selv ved ganske lille tykkelse ????

 • 0
 • 0

Hej Alle sammen! Vi er 3 studerende til Byggetekniker og Bygningskonstruktør og læser på Århus tekniskeskole. Vi fået en projekt, af hvor lære. Der omhandler, overvære en byggeri gerne af en en-familieshus, alle hvor lære mener at fremtiden ligger et sted i dette hus, og vi har derfor godt af at følge så maget som muligt. I hvor 2. semester.

De 2 i gruppen er fra gymnasiet, de ønsker at få lov til, at følge et byggeri fra start og gerne med rejsning af taget m.m. Jeg er udlært Tømrer, Snedker & gulvlægger har været det medste af tiden på tag. Med henvisning til 3. december 1999 i Sønderjylland. Tusinde tak på få skud for jeres hjælp, og tusinde tak for alle de gode artikler der er på ing.dk

nisraun@edu.ats.dk

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten