Vejrsatellit endelig i rummet efter strid om nedfaldne raketdele

Illustration: Roskosmos/ESA

Efter fire måneders forsinkelse på grund af en strid om nedfaldne raketdele, kom ESA's Metop-B satellit endelig af sted mandag.

Forsinkelsen har kostet den europæiske meteorologiske organisation Eumetsat over 75 millioner kroner, men blev løst ved en kompensation til Kasakhstan. Beløbet kendes ikke.

Opsendelsen fandt sted med en russisk Soyuz-raket fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan. Metop-B blev sendt ind i en polær bane. Herfra skal den levere data til bedre vejrudsigter, specielt to- til tredages udsigterne.

Metop-B er den anden af tre næsten ens polære vejrsatellitter, der skal levere vejrdata til Europa og USA. De er et fælles samarbejde mellem ESA, den europæiske meteorologiske organisation Eumetsat og den amerikanske meteorologiske organisation Noaa. Metop-programmet koster sammenlagt 20 milliarder kroner. Den første satellit af denne type, Metop-A, blev opsendt i 2006.

69 minutter efter opsendelsen blev satellitten frigivet fra Soyuz-2-1a-rakettens øvre Fregat-trin, og ESA's jordstationer kunne bekræfte, at de havde kontakt med satellitten, og den fungerede som den skulle.

Seks måneders test

Den 4.085 kilo tunge satellit medbringer 11 videnskabelige instrumenter fra Europa, USA og Canada. Den skal kredse i en polær bane med en højde på 820 kilometer.

Efter seks måneders afprøvninger vil den blive sat i operationel drift og supplere Metop-As data. Metop-A fungerer stadig som den skal, til trods for at dens planlagte designlevetid er overskredet med et år.

En tredje satellit, Metop-C, er blevet bygget færdig og sendes nu til opbevaring, inden den skal opsendes mellem 2016 og 2018. ESA vil til november anmode sine medlemslande om at bidrage til udviklingen af en ny generation vejrsatelliter; Metop Second Generation.

ESA's generaldirektør Jean-Jacques Dordain oplyste under et pressemøde på ILA-rumfartsudstillingen i Berlin i sidste uge, at man håber på, at medlemslandene vil samle seks milliarder kroner sammen, til at starte det nye program.

Den første af de nye satellitter skal efter planen opsendes i 2020.