Vejer flyvende fugle noget i et fly?

16. april 2009 kl. 08:2427
Artiklen er ældre end 30 dage

Christian R. Andersen vil gerne vide, om flyvende fugle inde i et fly kan påvirke den samlede vægt:

»Et fly er lastet med rigtig mange fugle. Så mange, at deres vægt udgør en betydelig faktor af dets last. Hvad nu hvis samtlige fugle begynder at flyve rundt i kabinen? Ændrer dette på den samlede vægt af flyet plus last?«

Holger Skjerning, tidligere lektor i fysik og energi ved DTU's diplomingeniøruddannelse, svarer:

Et sjovt spørgsmål! Det korteste, fysiske svar er at indre kræfter i et fysisk system ikke kan flytte systemets tyngdepunkt og heller ikke ændre vægten (massen) af systemet.

Eller sagt på en anden måde: Det der sker, når fuglene i flyet pludselig "letter" er, at de presser en masse luft nedad inde i flyet. Og da denne lufts hastighed nedad næsten øjeblikkelig bremses af flyet, giver dette en præcis lige så stor kraft nedad på flyet, som vægten af fuglene, der før sad i flyet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når fuglene så sætter sig igen, forsvinder kraften fra luften, mens fuglene nu igen trykker nedad på flyet, som før de lettede.

Havde du derimod spurgt om, hvad der sker med selve flyet, så flyttes det et lille stykke nedad, mens fuglene er oppe, men rykker "på plads" igen, når fuglene er landet.

Spørg Scientariet er redigeret af Julian Henlov, juh@ing.dk.

27 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
31. december 2014 kl. 08:14

Min fysiklærer i 3.g svarede uden ét sekunds tøven: "Vægten er den samme, for der er ingen udveksling med omgivelserne!"

Dét er sagen i en nøddeskal! Eller i et flyskrog.

(Mit eksempel dengang omhandlede så en fugl i en lufttæt glasklokke, der stod på en vægt)

25
31. december 2014 kl. 02:22

Fuglene har fået sikkerhedsbælte på. De vil ligge og sove når flyet letter. Der er også forskel på om det er vildfugle ell. tamfugle, det skal man tage højde for. Dog hvis der er tale om kolobrier. De spiser deres vægt flere gange om dagen. Så her, det kunne tænkes, hvis de lige havde spist vil de veje mere, selv om de sidder stille eller basker med vingerne. Kolobrier er fenomenale flyvere. Hvorfor flyver de forresten ikke selv ?

24
31. december 2014 kl. 02:22

Fuglene har fået sikkerhedsbælte på. De vil ligge og sove når flyet letter. Der er også forskel på om det er vildfugle ell. tamfugle, det skal man tage højde for. Dog hvis der er tale om kolobrier. De spiser deres vægt flere gange om dagen. Så her, det kunne tænkes, hvis de lige havde spist vil de veje mere, selv om de sidder stille eller basker med vingerne. Kolobrier er fenomenale flyvere. Hvorfor flyver de forresten ikke selv ?

27
1. april 2012 kl. 06:38

Jeg gætter på at vægten vejer det samme, om fulgen flyer eller sidder stille i buret.

Ja [b]vægten[/b] vejer nok det samme...

23
20. april 2009 kl. 21:49

Jeg synes ikke lektoren svarede forståeligt på spørgsmålet, men i indforstået fagjargon.
Det er ellers ganske enkelt at svare på. Hvis flyet står på en vægt, og fuglene letter og flyver rundt, vil flyet så veje mindre. Ja eller nej?

For en oirden skyld, jo - der blev svaret præcist på spørgsmålet - det gør ingen forskel om fuglene flyver eller står på gulvet. Den anden mulighed jeg nævnte var en kommentar til udsendelsen "Mythbusters", den er ikke relevant i det aktuelle spørgsmål, hvor der var tale om et fly, der er en lukket kasse.

Mvh Per A. Hansen

22
20. april 2009 kl. 11:49

Kære Holger ! Luften indeni bussen vil bevæge sig fremad ved den hårde opbremsning, således at der for en kort tid opstår et højtryk foran i bussen og et lavtryk bag i bussen. Heliumsballonen vil derfor nå helt hen til bagruden ( og op ) Spørgsmålet er så om ballonen med normal luft ikke vil bevæge sig fremad ? mvh Marion

21
19. april 2009 kl. 05:02

Hva med undertrykket over vingene på fuglene? Vil ikke dette også trekke kassens log nedad ? Hva med luftstrømmen rundt inne i kassen? Efter en stund vil vel luftsirkulasjonen nedad fra fuglenes vinger mot kasens bund svinge opp og utgjevne undertrykket over vingene (som holder fuglene oppe) Eller er der forskjel på en fuglevinge og en flyvinge ? Mine venner: dette er dyreplageri !! Sett heller et lile radiostyrt modell helikopter inn i kassen og gi komandoen til en øved pilot !! mvh. Tomas

20
18. april 2009 kl. 13:50

haha jeg straks stille scenariet et par spørgsmål mere. når de gerne må være syrede

19
18. april 2009 kl. 12:31

H.Eismark: Jeg svarede først fysisk, kort og præcist - og derefter med almindeligt forståelige ord. Marion: Spøtgsmålet om de to balloner (en med alm luft og en med helium): Den med alm. luft vil stoppe samtidig med bussen, altså forblive opåsamme sted i bussen, da den jo har (meget nær) samme masse som den omgivende luft. Heliumballonen vil bevæge sig skråt opad/bagud. Den vil nemlig bevæge sig præcis i modsat retning af "det effektive tyngdefelt", som er rettet fremad/nedad, mens bussen bremser.

18
17. april 2009 kl. 18:32

Jeg synes ikke lektoren svarede forståeligt på spørgsmålet, men i indforstået fagjargon.

Det er ellers ganske enkelt at svare på. Hvis flyet står på en vægt, og fuglene letter og flyver rundt, vil flyet så veje mindre. Ja eller nej?

17
17. april 2009 kl. 15:04

Hvis gulvet bestod af hønsenet og var åbent nedaf til så ville flyet blive lettere, hvis man kunne holde fuglene "i luften" :-)

16
17. april 2009 kl. 11:36

Hej Jan,

Ifølge Mythbusters (og min hukommelse) bliver en kasse hverken lettere eller tungere ved at en masse fugle inde i den begynder at flyve rundt i stedet for at sidde stille.

det var også det, jeg huskede fra denne udsendelse, man fabdt ingen forskel. Men man undersøgte ikke alle muligheder, idet man overså, at der kunne være forskel på en lukket og en åben kasse, hvor noget af lufttrykket fra vingerne forplanter sig ud til omgivelserne og dermed ville give mindre vægt på kassen - en skam det ikke blev målt i den for øvrigt spændende udsendelse. Men denne mulighed er dog ikke relevant for det aktuelle spørgsmål, da flyet er lufttæt.

Mvh Per A. Hansen

15
17. april 2009 kl. 11:25

Man tager en fugl og putter ind i et bur lavet af glas. Glasburet stilles på en stor vægt. Fuglen lokkes til at flyve.</p>
<p>Jeg gætter på at vægten vejer det samme, om fulgen flyer eller sidder stille i buret.

Ja - vægten vil veje præcis det samme! Hvadenten der står et glasbur på den eller ej - med eller uden fugl....

14
17. april 2009 kl. 09:54

Er der så nogen der ved, hvad der sker med to balloner, en fyldt med helium og en med normal luft, hvis en bus pludselig bremser hårdt op ? Man forestiller sig at ballonerne befinder sig midt i den kørende bus og slippes, idet bussen bremser op. Dbh

13
17. april 2009 kl. 06:54

Det er sjovt hvordan intuitionen spiller ind i det stillede spørgsmål. Helt umiddelbart skulle jeg lige tænke lidt over svaret. Hvis flyveren i spørgsmålet derimod var fyldt med vand, hvor nogle fisk "lettede" fra bunden, så bliver svaret intuitivt klarere. Helt klart bliver det, hvis spørgsmålet stilles hvor en stewardesse kravler op på en stige inde i flyet.

I princippet er der ikke forskel på de tre spørgsmål.

12
17. april 2009 kl. 00:30

til Jakob Ross:

Det vil være fuldstændig det samme med modelflyet. De fleste krafter vil ganske rigtigt være bagudrettede. Opløser man den kraftvektor som flyet er påvirket af, vil det resultere i to vektorer. En som peger vandret bagud og en som peger nedad. Den bagudrettede vil ganske vist være størst, men den lodrette vil stadig svare til den kraft modelflyet påvirker bunden af kassen med, når den står stille.

Til det andet med propellen. Nej kassen bliver ikke tungere da luften blot vil cirkulere nedad og op igen omkring propellen. Man kan også sige at den kraft som den nedadstrømmende luft måtte påvirke kassen med, vil ophæves af den opdrift som propellen påvirker kassens overside med.

11
16. april 2009 kl. 20:18

Hvad hvis der er en rist i bunden af flyet, hvor luften kan ledes væk?

Nu er det ikke et lukket system længere, og flyet vil vel sagtens blive lettere når fuglene letter.

10
16. april 2009 kl. 17:54

det bliver værre endnu. Hvad nu hvis man sætter en lille modelsvæveflyver til at flyve rundt i en stor papkasse på en vægt? Sådan en flyver jo som bekendt ikke vha af et overtryk under vingerne men vha et undertryk over dem. Svæveflyveren taber jo højde og det er jo en slags 'snyd' i denne her forbindelse.

Men det bliver endnu værre: hvis man monterer en propel inde i papkassen som sender en kraftig luftstrøm ned mod bunden af den, bliver den så tungere? Nej vel?

9
16. april 2009 kl. 17:25

Vil det mon sige at man kan veje en sky kolibri på følgende skånsomme måde: man sætter er meget stor papkasse på en vægt og lader fuglen flyve rundt derinde?

8
16. april 2009 kl. 17:20

I har næsten allesammen ret i det meste! - Uoverensstemmende konklusioner skyldes, at I ikke alle gør jer HELT klart, om det er selve flyet, der snakkes om, eller om det er fly + fugle. Derfor tog jeg begge synspunkter med i mit svar. Men selve spørgsmålet gik på "fly+fugle". Spørgsmålet om fuglene, der letter på en lastbilen er mindre præcist. - Hvis det er en lukket lastbil, er situationen identisk med flyet. - Og hvis fuglene flyver helt væk, bliver massen (vægten) af den tomme lastbil naturligvis mindre end lastbil + fugle. Og flyver fuglene rundt i et bur på lastbilen, er situationen en mellemting mellem de to nævnte. Så vil den nedadrettede luftmængde fra fuglene jo delvis ramme bilen og delvis smutte ved siden af!

7
16. april 2009 kl. 16:03

Masse er et spørgsmål om gravitation, altså massetiltrækningskraft, som er en grundlæggende, ikke-variende egenskab ved alt stof. Den totale tiltrækning som jordens masse yder på flyet og dets indhold er altså den samme, uanset hvordan indholdet er fordelt inden for flyets grænser, som er det relevante område, der bliver spurgt til.

6
16. april 2009 kl. 13:38

Man tager en fugl og putter ind i et bur lavet af glas. Glasburet stilles på en stor vægt. Fuglen lokkes til at flyve.

Jeg gætter på at vægten vejer det samme, om fulgen flyer eller sidder stille i buret.

5
16. april 2009 kl. 13:15

I det øjeblik fuglene letter og flyet flyttes ned, svarer det så ikke til set udefra, at massen ændres.

Nej. Det der sker er at flyets tyngdepunkt hæves når en del af massen flyttes rundt. I dette tilfælde flytter fuglene sig op, og tyngdepunktet flyttes samme vej. Når de lander sker det modsatte. Da tyngdekraften virker i systemets tyngdepunkt, og flyet ikke hviler på noget, vil det derfor flytte sig modsat af tyngdepunktets flytning, altså ned. Tænk på som at man stikker en pind igennem tyngdepunktet og understøtter pinden. Når systemets tyngdepunkt flyttes op vil pinden blive hvor den er, men systemet vil flytte sig svarende til tyngdepunktets flytning.

Hvis nu f.eks. flyet ikke flyver, men står på jorden, så vil det i det øjeblik fuglene letter virke tungere, mendens det vil virke lettere når fuglene lander. Lyder det ikke rimeligt?

Jo, men det har noget med acceleration at gøre. Ligesom at hvis man hopper op på badevægten vil den kortvarigt vise at man vejer 190 kg.

4
16. april 2009 kl. 12:53

Konklusionen på dette forsøg var (som I allerede har påpeget) at middelvægten ikke ændres. Det, der ændres når fuglene letter er max.- og min.-vægten, flyets (eller kassens) vægt vil altså fluktuere mere når fuglene flyver end når de står.

2
16. april 2009 kl. 12:05

Lyder det ikke rimeligt?

Det lyder ikke urimeligt :) For at lette, skal fuglene jo skubbe MERE luft ned end de vejer. Spørgsmålet er så, om det udlignes, når de ikke stiger længere og går tilbage til udgangspunktet.

Ifølge Mythbusters (og min hukommelse) bliver en kasse hverken lettere eller tungere ved at en masse fugle inde i den begynder at flyve rundt i stedet for at sidde stille.

1
16. april 2009 kl. 11:02

I det øjeblik fuglene letter og flyet flyttes ned, svarer det så ikke til set udefra, at massen ændres. Hvis nu f.eks. flyet ikke flyver, men står på jorden, så vil det i det øjeblik fuglene letter virke tungere, mendens det vil virke lettere når fuglene lander. Lyder det ikke rimeligt?