Vejdirektoratet skærper tilsynet med alle støbninger af nye broer

Uvisheden om, hvad der fik dele af en bro under støbning på Helsingørmotorvejen til at styrte sammen, betyder, at Vejdirektoratet nu indfører skærpet tilsyn med alle støbninger af brodæk. Det fortæller anlægsdirektør Jens Holmboe til Ingeniøren.

Kun held var årsag til, at ingen kom til skade, da en bro under støbning på Helsingørmotorvejen kollapsede. For at sikre mod gentagelser indfører Vejdirektoratet nu skærpet tilsyn med alle støbninger af brodæk. Illustration: Frank Huess Hedlund

»Vi kender endnu ikke årsagen til ulykken. Så indtil den ekspertgruppe, som politiet har nedsat, kommer med sine konklusioner, indfører vi skærpet tilsyn på alle støbninger af brodæk.«

Læs også: Vejdirektoratet: Sådan strammede vi reglerne efter fatalt brokollaps

I dag skal entreprenøren udarbejde et selvstændigt stilladsprojekt, som beskriver stillads og forskalling til støbning. Typisk ansætter man en stilladskoordinator til opgaven. Vejdirektoratet skal som bygherre evaluerer stilladsprojektet - en opgave, der tit bliver udliciteret til den rådgiver, som udfører fagtilsyn på byggeprojektet.

»Men nu må vi vurdere, om vi kan lave et ekstra lag af kontrol, eller hvilke andre foranstaltninger der skal til for at give os en ekstra sikkerhed,« siger Jens Holmboe.

Læs også: Stilladset på kollapset motorvejsbro måtte forstærkes flere gange

Politiet har hyret Force Technology til at undersøge brokollapset sammen med rådgiverne Niras og Grontmij samt specialister fra DTU. Men politiet har ikke villet sige noget om, hvornår de regner med at få resultater fra ekspertgruppen.

Heller ikke entreprenøren CG Jensen kan sige noget om årsagen til kollapset. Administrerende direktør Michael S. Larsen har til avisen Licitationen forklaret, at støbeformen åbnede sig to steder, og flydende beton strømmede ned på motorvejens sydgående spor. På det tidspunkt havde entreprenørens folk hældt 800 af 1.200 m3 beton i formen.

Læs også: Se, hvor kollapset bro gav efter

Vejdirektoratet overvejer også, hvad der vil ske, hvis ekspertgruppen ikke kan fastslå årsagen til kollapset, siger Jens Holmboe.

»Vi kan jo også risikere, at ekspertgruppen ikke kan bestemme årsagen til kollapset, og så skal vi være parate med løsninger, der tillader os at bygge videre.«

Hvad der konkret skal til, vil Vejdirektoratet vurdere, når direktoratet har kortlagt, hvilke brostøbninger der er på vej i den kommende tid. Vejdirektoratet har allerede stoppet støbningen af en bro ved Holeby på Lolland.

Emner : Broer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det denne jura der gælder citat " § 19. Uagtsomhed straffes ved de i denne lov omhandlede lovovertrædelser kun, når det er særligt hjemlet. På andre lovovertrædelser er de pågældende straffebud anvendelige, også når lovovertrædelsen er begået af uagtsomhed, medmindre det modsatte har særlig hjemmel. " fra dette link https://www.retsinformation.dk/Forms/r0710...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten