Vejdirektoratet: Sådan strammede vi reglerne efter fatalt brokollaps
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vejdirektoratet: Sådan strammede vi reglerne efter fatalt brokollaps

Har anlægsbranchen intet lært siden 2006, da en bro over motorvejen ved Nørresundby kollapsede under støbningen og kostede en enkelt person livet?

Sådan har mange spurgt, efter at en bro under opførelse over Helsingørmotorvejen lørdag aften på tilsvarende vis brasede sammen. Men der er sket en masse, forsikrer anlægschef Erik Larsen fra Vejdirektoratet.

»Det sidste brokollaps medførte et stort udredningsarbejde, og undersøgelsen endte med en række skærpede forhold. Stilladshåndbogen blev udgivet, og der kom et formaliseret uddannelsesforløb for alle involverede parter. Det er lige fra ingeniøren, der projekterer, til ham, der koordinerer og i princippet udfører arbejdet,« forklarer han.

I dag skal alle involverede i et brostøberi således på kursus hver femte år, og der er kommet øget fokus på kravene for dokumentation. Desuden er Stilladshåndbogen blevet adopteret i vejreglerne som et formelt regelsæt.

Læs også: Stilladset på kollapset motorvejsbro måtte forstærkes flere gange

Ud over kurser til de forskellige professioner er der også kommet skærpede retningslinjer for, hvordan parterne på brobyggeriet skal gå hinandens arbejde efter i sømmene.

Entreprenøren skal dokumentere, at stilladsprojektet er udført korrekt, og bygherren skal dokumentere, at der er ført korrekt tilsyn med kvaliteten af entreprenørens arbejde.

»Der er en hel række skemaer, som de forskellige parter skal udfylde. Og sammen med det formaliserede udddannelsesforløb af alle involverede er det de væsentligste ændringer siden ulykken i 2006,« siger Erik Larsen.

Vejdirektoratet kan endnu ikke sige noget om årsagen til ulykken i Gl. Holte, men fastholder, at alle regler er overholdt i forbindelse med byggeriet og støbningen af den nu kollapsede motorvejsbro.

Læs også: Se forskallingen på motorvejsbroen få timer inden kollapset

En DTU-professor har påpeget, at det kan ligne et problem med forskallingen, og ingeniør Jørgen Münster-Swendsen har bidraget med billeder af en ujævnt udseende forskalling, taget få timer før kollapset.

Læs også: DTU-professor: Brokollaps ligner en gentagelse af et forskallingsproblem

Entreprenøren er også blevet bedt om at forstærke sin stilladskonstruktion flere gange, inden der blev givet tilladelse til støbningen. Men Vejdirektoratet fastholder, at den slags tilretninger af et entreprenørprojekt er helt normale, og at der ikke blev givet tilladelse til at begynde støbningen, førend Vejdirektoratet var sikker på, at alle regler var overholdt.

Helsingørmotorvejen er også lukket tirsdag morgen, mens Vejdirektoratet fortsætter oprydningen efter kollapset.

Emner : Broer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vejdirektoratets fastholder, ifølge artiklen, at alle regler er overholdt.

Jamen, så er der vel ikke mere som skal undersøges. Slut, færdig.

Goddag mand ..... Økseskaft !

Hvordan kan man, i Vejdirektoratet, udtale sig så skråsikker og uden den mindste tvivl - er det ingeniører, embedsmænd eller politikere ?

Det ville være klædeligt, og professionelt, at være ydmyg, tvivlende, og realistisk. Skråsikkerhed hører ikke hjemme her !

 • 2
 • 2

Vejdirektoratet kan endnu ikke sige noget om årsagen til ulykken i Gl. Holte, men Vejdirektoratet fastholder, ifølge artiklen, at alle regler er overholdt.

          Jamen, så er der vel ikke mere som skal undersøges. Slut, færdig. 

Når man tænker på at italienerne, da man endnu kaldte dem Romere, allerede fra før vores tidsregning arbejdede med beton. Således blev Pantheon bygget 118 - 125 e.Kr. med en kuppel af letbeton og en diameter af 43 m.

Med det i mente bliver det danske Vejdirektoratets brokolapse særdeles pinlig.

 • 0
 • 2

[ Vi har IKKE tid til at lave arbejdet ordentligt. Men vi har ALTID tid til at lave det om ]
Opslaget er set i en skurvogn på en byggeplads hvor der blev arbejdet under tidspres.
Et suk fra en medarbejder som følte at hans faglige stolthed blev krænket af det forjagede tempo.
Jamen så bygger vi da bare en NY bro --- og denne gang gør vi os rigtige UMAGE.

 • 2
 • 0

Jeg har været med til møde, hvor en tømrer spurgte "Andre steder, jeg har været, kan vi få lov til at lave det rigtigt allerede anden eller tredie gang, hvorfor kan vi ikke få lov til det hér?"

Han havde sådan set ret, men fik bare besked på at holde kæft!

 • 0
 • 0

Ud fra fotografier ser det ud til at den primære hårdt belastede understøtning er intakt og at det kun er den "sekundære" del af konstruktionen, nemlig sideforskallingen som har været underdimensioneret.
Men i sådan en støbeproces kan man ikke tillade sig at sjuske med de "sekundære" dele af konstruktionen. Hvis der var blevet indkøbt solide laskeplader for 10.000 kr og brugt 100.000 kr ekstra til at forstærke støbeformens sider så den kan modstå det hydrostatiske tryk fra betonen, kunne ulykken have været undgået.
I det øjeblik den første kubikmeter beton blev hældt i formen VAR ulykken en KENDSGERNING som blot ventede på at indtræffe.
Lidt i stil med da rumfærgen Challenger blev sendt afsted med en svag pakning i boosterraketterne.
En svaghed som for øvrigt var kendt af NASA inden opsendelsen.
Som byggepladsleder ville jeg føle en vis form for ærgrelse ved at se en støbeform som er 99 % OK svigte fatalt på grund af den sidste "Dumme" 1 %

 • 0
 • 0