Vejdirektoratet overtager statens byggerier efter byggeskandale

Illustration: Bjørn Godske

Bygningsstyrelsen er i dag blevet frataget opgaven med at styre de statslige byggeprojekter, og styrelsens direktør er blevet fyret. Det oplyser Transport-, bygnings- og boligministeriet i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer efter revisionsfirmaet Ernst & Young har undersøgt Bygningsstyrelsens rolle i byggeriet af Niels Bohr Bygningen til Københavns Universitet. Bygningen var budgetteret til at koste 1,6 mia. kr., men ifølge revisorerne vil det koste 1,3 mia. kr. yderligere at gøre bygningen færdig.

Læs også: Niels Bohr Bygningen: 2,5 km rør skal udskiftes - kan koste op mod én milliard ekstra

Ifølge pressemeddelelsen konkluderer revisorerne, at »der ikke i Bygningsstyrelsen er tilvejebragt det nødvendige styringsmæssige grundlag for fremadrettet på betryggende vis at kunne styre større byggeprojekter. Dette gælder både i forhold til Niels Bohr-projektet og i forhold til andre projekter.«

»Ernst & Youngs rapport er alvorlig læsning, og der er behov for en hurtig og resolut styrkelse af styringen af statens byggeprojekter. Derfor overflyttes anlægsprojekter fra Bygningsstyrelsen til Vejdirektoratet midlertidigt,« siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i pressemeddelelsen.

Læs også: Ekspert: Rambøll har et ansvar for skandalen om Niels Bohr Bygningen

I praksis betyder beslutningen, at de af Bygningsstyrelsens medarbejdere, der er involveret i byggeprojekterne bliver udlånt til Vejdirektoratet, som overtager ansvaret for at gennemføre byggerierne. Den efterfølgende drift skal imidlertid varetages af Bygningsstyrelsen.

Hensigten med den midlertidige flytning er, at »der ved gennemførelsen af projekterne udvikles kompetencer og processer, der på sigt kan tilbageføres til Bygningsstyrelsen.«

Den øverstplacerede medarbejder, Bygningsstyrelsens direktør Gyrithe Saltorp, er fratrådt sin stilling, oplyser ministeriet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Gyrithe Saltorp [jurist] har haft en imponerende karriere i både offentlige og private ejendomsselskaber inden hun i 2015 blev direktør i Bygningsstyrelsen. Gyrithe Saltorp nomineres til årets forbillede for sin ordentlige og dygtige måde at lede Danmarks største bygherre og lejer af kontorlokaler på med stor respekt for den enorme magt, styrelsen har. Forbilledligt såvel som vogter af det offentliges ressourcer som for branchens offentligt-private samarbejde."

 1. aug 2017, et forbillede ..http://estatemedia.dk/dk/2017/08/10/5-nomi...
 2. nov 2017, er fratrådt ..http://estatemedia.dk/dk/2017/11/01/gyrith...
 • 14
 • 0

Den ide at fælles penge i en kasse forvaltes bedre, jo større kassen er, skal måske til eftersyn? Billedet ovenfor af tre forvaltere ligner en dyrefamilie, der lige har spist. Og dyrene er ikke veganere

 • 1
 • 1

I Vejdirektorater har de ikke ret meget at lave, ordrebogen er stort set tom, det har den været i en del år. Pt. er der mest småprojekter: to nye vejbaner Allerød-Hillerød og Skanderborg-Århus, cykelstier på statsvejene og lign. Af større projekter er der kun Herning-Holstebro-motorvejen. I stedet for at afskedige de overtallige ansatte - som det jo er kutyme indenfor staten, når der ikke er mere arbejde - så opfinder skiftende transportministre nye jobs til VD's ansatte. Først var det Heunicke, der satte VD til at assistere Banedanmark med at detailprojektere nye bane på Vestfyn og en jernbanebro over Vejle Fjord. Det arbejde blev afsluttet her i sommer, og så ville det vel være således, at der skulle fyres folk? Men næh.... nu har Ole Birk fundet ud, at VD skal til at bygge universiteter. Om det er en opgave VD magter skal jeg ikke kunne sige, men ligger det ikke lige lovlig langt væk fra vejbygningsingeniørers kompetencer? Hvis ikke Bygningsstyrelsen, der dog må antages, at være befolket med folk med forstand på byggeri - noget er djøf-ledelsen!! - kan klare opgaven....hvad er det, der tilsiger, at VD skulle være bedre egnet? Undskyld, men hvor er vi henne på herrens mark?

 • 3
 • 0

Hvad så med byggeriet i Aalborg? Skal Vejdirektoratet så ikke også overtage det?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten