Vedvarende energikilde kan løse Bermuda-gåden

Ingeniører fra Cardiff University i England har udviklet en ny teknologi, der kan opspore vedvarende energikilder ved at isolere gamle højtryksbakterier fra bundfald i dybt vand. Det skriver Science Daily.

På trods af et enormt tryk, stigende temperaturer, kilometervis dybde og millioner af år, mener eksperterne, at bundfaldet kan indeholde de fleste af de bakterier, der eksisterer i verden.

Nogle af de disse bakterier producerer metan, der ophober sig i 'gas hydrater'. Metanet, der er meget koncentreret, indeholder ifølge forskerne mere kulstof end almindeligt fossilt brændstof, og er derfor en enorm potentiel energikilde.

Nye typer bakterier

Hidtil har det ikke været muligt at dyrke bakterierne, men med den nye teknologi er der åbnet op for nye forksningsmuligheder.

»DNA analyser af bundfald fra dybt vand har vist forskellige nye typer bakterier, men vi har indtil nu ikke været i stand til at kultivere dem, og det skyldes muligvis, at trykket ikke har været stort nok til, at de har kunnet overleve«, siger professor R. John Parkes, der er leder af projektet.

Sammen med andre forskere fra Cadiff University har han derfor designet et isoleret højtrykssystem, der gør det muligt at tage præcise bundfaldsprøver og lade bakterierne gro i et laboratorium under et højtryk, der er større end 1000 atmosfære.

Gåden om Bermuda-trekanten

Udover at eksperterne nu har mulighed for at studere de potentielt dybeste organismer i verden, kan forskningsprojektet muligvis også være med til at kaste lys over gåden om Bermuda trekanten ved at eksperterne får mere kendskab til de mystiske hydraters opførelse.

En af teorierne er, at når overfladen af den 'metan is', der dækker det mest af Bermuda trekanten, bliver ustabil, forårsager det bevægelser i havet og en eksplosiv blanding af luft og metan over havoverfladen. Og ifølge forskerne er der derfor stor fare for, at ethvert skib eller fly, der befinder sig i området, kan synke eller gå i brand.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tak til Kaj for at sætte det på plads. Jeg har selv krydset Bermuda-trekanten adskillige gange. Man skal da være på vagt for pludselige vejrskift, men det skal man vel altid. Folk der faktisk sejler der, taler ikke om Bermuda-trekanten som noget specielt. Jo længere væk man kommer, jo større bliver dens rygte.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten