Vedvarende energikilde fundet i marsvins øre
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vedvarende energikilde fundet i marsvins øre

For første gang har forskere fra bl.a. MIT høstet energi fra det indre øre af det populære kæledyr marsvinet. Blot en enkelt nanowatt, men alligevel nok til, at en sensor kunne måle den vedvarende energikildes spændingsudladning.

Opdagelsen kan give en mere stabil strømkilde til fremtidens indopererede bioelektroniske apparater. Det skriver The Scientist.

Metoden adskiller sig fra tidligere forsøg med at høste energi fra organismers krop, ved at den ikke benytter enzymers katalytiske energidannelse og omdanner den til elektrisk strøm. Derfor er strømmen mere pålidelig, da enzymkatalyserede processer kan starte og stoppe.

Her er chippen, som trådløst målte spændingsudladningen fra marsvinets øre. Ikke meget større end en kvart penny. Illustration: Anantha Chandrakasan | MIT

»Vi besluttede at tappe strøm fra det indre øres elektriske potentiale, fordi det er stabilt over organismens livstid,« siger Konstantino Stankovic, øre-næse-halslæge fra Harvard og Massachusetts Eye and Ear Infirmari til The Scientist.

Han og Anantha Chandrakasan fra MIT har i forsøget koblet to elektroder til det indre øre af et marsvin og derigennem tappet energi nok til at kunne køre en lille sensor, der registrerede den elektriske udladning via en trådløs sensor.

Batteristruktur i øret

I marsvinets indre øre er der et væskereservoir med to slags væsker, adskilt af en serie af tynde forbindelsespunkter. I hvert kammer er der forskellig ionkoncentration i væskerne, som tilsammen giver et elektrisk potentiale på op til 100 millivolt - meget i stil med, hvordan et velkendt batteri er opbygget.

For at bevise, at man kan tappe spændingspotentialet uden at kompromittere hørelsen, satte forskerne de to elektroder i væskereservoirerne i et bedøvet marsvins indre øre og høstede 1 nanowatt i fem timer.

Det er ikke nok til at trække en energisluger som en cochlear implant, et apparat, der giver døve hørelsen igen, men det er nok til at forsyne simpelt måleudstyr.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Spændende, de bruger sikkert det "batteri" til at måle elektriske spændinger fra andre dyr når de jager, som det også er velkendt blandt hajer...

 • 0
 • 0

Spændende, de bruger sikkert det "batteri" til at måle elektriske spændinger fra andre dyr når de jager, som det også er velkendt blandt hajer...

Der er tale om "guinea pig", altså den slags marsvin børnene holder som kæledyr.

I øvrigt måles et elektrisk potentiale ikke i milliwatt (effekt), men i millivolt (spænding).

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Der er et hav af sensorer, der kunne være nyttige i forbindelse med sygdom. Jeg kender/har kendt mindst to i nærmeste familie, som kunne have haft gavn af nedenstående:

http://ing.dk/artikel/134091-alarm-i-bryst...

(Og ja, den bruger nok mere end nogle nanowatt, men ideen med forsøgene er jo også at se hvor meget man kan tillade sig at tappe, så de skruer nok lidt op for strømforbruget næste gang.)

Man kan selvfølgelig nemt indoperere et lille batteri, men det er en lidt træls ting at have indenbords og holder typisk ikke så længe som man gerne vil have det til.

 • 0
 • 0

Er det kun mig der synes overskriften er en smule misvisende?

Der er vel ikke uudtømmelige væskereservoirer i marsvinets ører... eller tager jeg helt fejl?

Vedvarende energi er vel energi fra en ressource der ikke løber tør?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten