Ved du, hvad din kollega får i løn?

2. februar 2016 kl. 12:30
40 procent af danskerne lufter ikke deres lønforhold med kollegerne. Men det burde de, mener Ingeniørforeningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

For mange er løn en privatsag, og på mange arbejdspladser er der en kultur, hvor man ikke diskuterer sine løn- og ansættelsesforhold med sine kolleger. I en ny befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA svarer sammenlagt 40 procent, at det ikke er almindeligt, at det ikke er velset, eller at det ligefrem ikke er tilladt at tale om løn på deres arbejdsplads.

Tjek de nyeste job inden for it på Jobfinder

Men manglen på transparens om den enkeltes lønvilkår er kontraproduktiv i forhold til at sikre lige løn for lige arbejde, mener Ingeniørforeningen, IDA.

»Hvis der ikke er åbenhed om lønudviklingen på arbejdspladsen, kommer vi hverken underbetaling eller diskrimination til livs. Vi oplever af og til, at nogle virksomheder bevidst bryder loven om ligeløn og skriver selvopfundne fortrolighedsklausuler omkring den enkeltes lønforhold ind i ansættelseskontrakter. Det er formentlig noget, de fleste fagforeninger støder på, og det er med til at fastholde et tabu om åbenhed om løn mellem kolleger og en forhindring i bestræbelserne på f.eks. at skabe lige løn mellem kønnene for lige arbejde,« siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I undersøgelsen svarer 17 procent, at der er fuld åbenhed om løn på deres arbejdsplads, og næsten hver fjerde – 24 procent – svarer, at de diskuterer løn med deres nærmeste kolleger. Og det er vejen frem, mener Morten Thiessen:

Dit næste projektlederjob kan du finde på Jobfinder

»Hvis du går uforberedt til lønsamtale, går du sjældent ud af rummet igen med det bedste resultat. Al lønsamtale handler om forberedelse. Du bør naturligvis orientere dig i lønstatistikker og være kreativ – løn handler også om andre ting end kroner og øre, f.eks. ekstra feriefridage eller mere efteruddannelse. Og så er det også super vigtigt, at du taler med dine kolleger om løn, så man f.eks. kan bruge hinanden som løftestang,« siger Morten Thiessen.

Undersøgelsen viser, at der er mest åbenhed om løndannelsen på de offentlige arbejdspladser.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger