Vattenfall udfordrer dansk vindmølledominans med gigantmøller fra USA

4. juni 2019 kl. 10:5520
Vattenfall udfordrer dansk vindmølledominans med gigantmøller fra USA
Haliade-X bliver verdens største vindmølle. Illustration: GE Renewable Energy .
En havmølle af denne type producerer nok strøm til at forsyne en mellemstor norsk by.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vattenfalls nye gigantvindmølle hedder Haliade-X, er 12 MW stor og laves af General Electric. I fuld produktion vil hver vindmølle kunne levere 67 GWh elektricitet. Det er nok strøm til at forsyne 16.000 europæere med strøm. Vattenfall er det første energiselskab, som satser på gigantvindmøllerne.

»Samarbejdet med GE Renewable Energy gør os i stand til fortsat at være et skridt foran i udviklingen af vindmølle-teknologi, siger Gunnar Groebler, chef for Vattenfalls vindkraftsatsning,« i en pressemeddelelse.

260 meter høj

Målet er masseproduktion af vindmøllen inden 2021, og en prototype sættes op i Rotterdam til sommer.

»Haliade-X 12 MW’s størrelse og ydelse vil bidrage til at udvikle offeshore-vinds konkurrencefortrin yderligere,« siger Gunnar Groebler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rotorbladene bliver de største, som nogensinde er produceret, 107 meter lange. Rotoren får en diameter på 220 meter, mens tårn og blade tilsammen bliver 260 meter højt. Ifølge GE har Haliade-X en kapacitetsfaktor på hele 63 procent, 5-6 procent mere end hvad der er normalt på andre offshore-vindkraftværker, og dobbelt så meget som på almindelige norske vindkraftværker på land.

»Hver lille procentvise øgning af kapacitetsfaktoren repræsenterer 7 millioner dollars i øgede indtægter for vore kunder i løbet af møllens levetid,« skriver GE i en pressemeddelelse.

60 procent af markedet for offshore-vindmøller kontrolleres i dag af Siemens Gamesa og Vestas. Næsten alle de store havvindmølleparker, som sættes op i Europa i dag, bruger møller fra disse to leverandører. Men med Haliade-X har GE alvorlige planer om at udfordre de to storleverandører. De nye møller udvikles og bygges hovedsageligt i Frankrig. Skallen, som omgiver turbinen, produceres på GE’s fabrik i Saint Nazaire, vest for Nantes, mens bladene produceres i en fabrik i Cherbourg.

For at kunne hævde sig i konkurrence med blandt andet Siemens og Vestas gjorde GE i januar tiltag for at integrere VE, netudbygning og energilagring i en enhed, kaldet GE Renewables.

Vattenfall bliver fossilfri

Men hvis der er stor konkurrence mellem mølleproducenterne, er den ikke mindre mellem energiselskaber, som bygger og driver vindmølleparkerne. Med samarbejdet med GE håber Vattenfall at vinde en fordel i de fremtidige udbudsrunder i Europa og USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fakta: Haliade-X
Verdens største vindmølle (12 MW)
Produceres af GE.
Rotordiameter: 220 meter.
Længde pr. blad: 107 meter.
Kapacitetsfaktor: 63 procent.
Gross AEP: 67 GWh.

»Vindenergi er et område, hvor vi investerer stort, og vi ser også en øgning i afkastet, op fra 1 milliard svenske kroner i første kvartal 2018 til 1,5 milliarder i første kvartal 2019,« sagde administrerende direktør Magnus Hall under præsentationen af kvartalsrapporten den 16. maj.

Vattenfall har allerede en vindkraftportefølje på 3 GW. Dette inkluderer verdens første subsidiefrie havvindmøllepark, den 750 MW store Hollandse Kust Zuid 1 og 2 i Holland, et projekt, Vattenfall vandt på bekostning af blandt andre Equinor.

Artiklen er fra tu.no.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
6. juni 2019 kl. 00:49

Er parkerne virkelige subsidiefrie når det er et nationalt energiselskab der betaler for kablet til land og transmisionsbygningen? Det er nemlig Tenne

Hvis det er sådan, at energiselskabet ud fra markedsøkonomisk tankegang mener, at det giver bedst mening for dem at trække et kabel, fordi de derved kan komme til at købe noget el til en meget foredelagtige pris, så er det vel subsidiefrit. Alternativet er vel at mølleparkerne betaler for kablet, og at energiselskabet herefter køber el til en lidt højere med stadigvæk markedsøkonomisk foredelagtig pris. Men det er jo same, same.

Subsidier kan man vel først tale om , hvis energiselskabet tvinges til at aftage el til en totalpris over markedsprisen.

19
6. juni 2019 kl. 00:34

Er parkerne virkelige subsidiefrie når det er et nationalt energiselskab der betaler for kablet til land og transmisionsbygningen? Det er nemlig TenneT

18
5. juni 2019 kl. 18:48

Jeg tør godt vædde på at inden GE har leveret de første relle møller (ikke o-serien) så er mærkeeffekt mindst 14mw. Der er SÅ meget reserve bygget ind i det kæmpestore bestrøget areal. Så de kommer til at gøre det samme som Vestas. Det startede ud som en 7MW mølle men da den blev lanceret var mærkeeffekt allerede 8,3MW og sidenhen nået helt op på 10mw.

MHI-Vestas har derfor relativ travlt med at introducere deres egne næste generation offshore mølle med en +200m rotor. Hvis ikke en sådan introduceres i løbet af i år, så kommer GE og Siemens til at nuppe hovedparten af ordre til levering fra 2022

16
5. juni 2019 kl. 17:29

begynder at opkøbe vores virksomheder

Den ene store producent Siemens er mig bekendt tysk, selv om en stor del af vindmølledelen ligger i Danmark. Når det gælder Vestas, så er der vist tale om et samarbejde med Mitshubitsi Heavy Industries (Japan).

15
5. juni 2019 kl. 10:21

Det er et godt tegn på at en teknologi er ved at være kommercielt bæredygtig, når Amerikanerne begynder at opkøbe vores virksomheder.

14
5. juni 2019 kl. 00:08

Imponerende

Er der nogen med indsigt der kan fortælle lidt om kvaliteten af GE vs. Siemens/Vestas?

På andre produktområder er GE et par klasser lavere end Siemens (og Vestas går jeg ud fra).

Desuden - er der nogen der ved om eller hvornår Vestas/MHI lancerer v. 2 af deres 9,5MW mølle?

13
4. juni 2019 kl. 21:39

Hver vinge vejer ca 50 tons, så der er betydelig inerti i møllen. Noget man aktivt forsøger at udnytte til at levere grid stabiliserende services...

12
4. juni 2019 kl. 21:31

Man kan opnå højere kapcitets faktorer ved af sætte store vinger på relativt mindre generatorer. Det trick benyttes ikke så ofte på offshore møller, da vindressourcen typisk i forvejen er stor. Men mon ikke GE har valgt at lave denne rekord mølle for at sparke døren ind til dette offshore marked? Nu har man udviklet en platform med mulighed for let at opgradere generatoren til måske både 14 og 16 MW (og sætte nye rekorder i effekt mod lavere Capacitets faktor). På den måde fremstår man som den spiller med den bedste teknologi. I virkeligheden er det dog kun LCoE der tæller, og det må tiden vise...

11
4. juni 2019 kl. 20:21

Hvor lang tid fortsætter rotoren på sådan en kæmpemølle med at rotere, hvis det pludseligt holder op med at blæse? Har det større inertimoment en udglattende effekt på produktionen, eller bliver det udlignet af den større luftmodstand?

10
4. juni 2019 kl. 18:30

Haliades er på græsk benævnelsen for hav-nymfer. Men så er de også vokset noget siden sidst.

9
4. juni 2019 kl. 15:10

"Vattenfalls nye gigantvindmølle hedder Haliade-X, er 12 MW stor og laves af General Electric. I fuld produktion vil hver vindmølle kunne levere 67 GWh elektricitet" Over hvor lang tid? 1 time nej... 1 måned? 1år? eller møllens levetid?

Ja det studsede jeg også over. Formuleringen antyder at det er i løbet af møllens levetid, men tallet tyder på at det er over 1 år. I den artikel som der linkes til står der: "67 GWh annually", så det ser ud til at der gik lidt tabt ved oversættelsen.

8
4. juni 2019 kl. 14:47

Der står jo faktisk "AEP: 67 GWh" i faktaboksen, og mon ikke AEP står for Annual Energy Production? Just saying. Mvh Peter

7
4. juni 2019 kl. 14:33

Kapacitetsfaktor 63% LOL, hvor kommer det drømmetal mon fra? Et kig på eksiterende UK offshore parker viser omkring 40% i snit med 29% i bunden (Rampion) og 47,9% (Westermost Rough) begge 2018 tal. Under alle omstændigheder hænger det nøje sammen med årsmiddelvindhastighed. Møllerne bliver godt nok højere men wind shear et meget lav på offshore så det er få procent det drejer sig om i merproduktion/kapacitet. Danske parker ligger iøvrigt en smule lavere.

6
4. juni 2019 kl. 13:42

Vingerne er udviklet og produceret af LM, som dog er købt af GE for nylig. Så jeg tillader mig flage lidt med Dannebrog trods alt :-)

4
4. juni 2019 kl. 12:49

Et kvalificeret gæt er at man skal tage højde for kapacitetsfaktoren (63% af 105GWh er 66,15 GWh). Jeg er dog enig i at denne del burde være lidt bedre forklaret.

2
4. juni 2019 kl. 12:16

spændende og stor :-)

"Vattenfalls nye gigantvindmølle hedder Haliade-X, er 12 MW stor og laves af General Electric. I fuld produktion vil hver vindmølle kunne levere 67 GWh elektricitet" Over hvor lang tid? 1 time nej... 1 måned? 1år? eller møllens levetid?

I Faktaboksen står der , at det er verdens største vindmølle. Er det ikke kun på papiret? så vidt jeg er informeret er der ikke opstillet nogle endnu der producere men planen er der skal en op i Rotterdam til sommer som der står i artiklen.