Vattenfall tager spadestik til deres første solcellepark
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vattenfall tager spadestik til deres første solcellepark

Vattenfall begynder i denne måned arbejdet på deres første solcelleanlæg, der kommer til at stå i Parc Synog i Wales. Her har Vattenfall allerede en vindmøllepark, som solpanelerne skal stå side om side med, og det makkerskab giver både økonomiske og praktiske fordele.

»Vindmølleparker optager et stort område, og der skal være en bestemt afstand mellem møllerne. Derfor er området ret passende til at installere solceller. Vi kan maksimere produktionen, da vindmøller producerer mest strøm om vinteren, og solceller mest om sommeren,« forklarer Peter Stedt, pressesekretær i Vattenfall, til Ingeniøren.

Fordi vindmølleparken allerede står der, tager det kun to en halv måned at få den nye solcellepark på 5 megawatt op at køre. Vattenfall bruger nemlig de eksisterende elektriske installationer og behøver ikke at søge om tilladelse til at bruge jorden – noget der ifølge Peter Stedt minimum tager et år at få igennem. Det er set tidligere, at vindmøller og solceller har komplementeret hinanden og brugt fælles elektriske installationer. Men det er nyt for Vattenfall, og nyt at det sker i så stor skala, fortæller Peter Stedt.

Vil satse på sol

Og Vattenfall har kun vendt første side i solcelleeventyret, for ifølge Peter Stedt undersøger firmaet i øjeblikket, hvor det er muligt at lave samme manøvre som i Wales.

»Det er hurtigt og nemt at sætte op. Selvom det ikke skaber lige så meget energi som en vindmøllefarm, betyder det noget. Og hvis man gør det i mange parker, kan det blive til en hel del,« uddyber Peter Stedt og tilføjer, at det især har betydning i disse tider, hvor energiprisen er lav.

Claus Wattendrup, chef i forretningsudvikling inden for vindenergi, siger i Vattenfalls egen pressemeddelelse:

»Solenergi er en kendt teknologi, og dets udgifter falder hurtigt,« og han tilføjer:

»Elektricitetfremstilling fra solinstallationen vil vokse i de kommende år og er en voksende sektor for Vattenfall.«

Vattenfall ser primært på at bygge solceller i Holland og Tyskland, da lande, der ligger nordligere, kan have problemer med is på vindmøller. For når vindmøllen starter og svinger is af vingerne, vil det kunne skade omkringliggende solceller. Ifølge Peter Stedt er Danmark dog ikke et af de lande, som vil have dette problem.

Arbejdet på solparken i Wales begynder i slutningen af denne måned, og den vil efter planen stå klar i marts og kunne levere energi til 1.441 husstande.

(Forsidefoto af Juwi, Vattenfall)